Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове се готвят за протест, искат законодателни промени

Снимка: Радио ВИДИН


Кметове на кметства в цялата страна са готови да излязат на протест, ако предложени от тях законодателни промени не бъдат приети от Народното събрание. Какви са исканията на управниците и до какво ще доведат обясни председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства в България и кмет на Калофер Румен Стоянов:

"Нашите основни искания са всяко населено място в България да бъде с отделен бюджет и да има закон, с който кметът на общината да бъде длъжен да го изпълнява. С това нещо можем да отвържем ръцете на хората да работят и по малките населени места. Не искаме повече пари, а искаме гаранция, че поне това, което ни се полага, ще дойде и ще влезе там, където трябва. Защото на този етап държавата дава средствата си на общините, но оттук нататък няма никакъв контрол как се изразходват."

Второто предложение е хората от малките населени места също да имат право да избират пряко кметовете си.
Снимка
"До 100 души да си избират кметове, а не да им спускат други хора, които не са от населеното място, или пък както е най-често да ги назначават по партийна линия. Ние сме правили срещи с хора от населените места, за да ги питаме пряко. В такива населени места знаете, че живеят повече самотни хора, кметът е този, който ги снабдява и с лекарства,  и с хляб, и с абсолютно всичко, което  се наложи. Затова хората желаят те да си го избират."


Кметът на Дунавци и член на Управителния съвет на Националното сдружение на кметовете кметства в България Димчо Скорчев е категоричен, че с делегиран бюджет проблемите на малкия град ще се решават по-бързо:

"Идеята е ние да решаваме съдбата на населеното място, защото нас са ни избрали в населеното място, а не някой друг. Имаме Обществен съвет, с който се събираме редовно, взимаме решения и се предлага на Общото събрание да се гласува. Ако Общото събрание вземе решение, никой друг не трябва да се бърка в нашите решения."

В подкрепа за предложението се обяви и дългогодишният кмет на монтанското село Василовци Огнян Йорданов:

"Не става въпрос само за поддръжката и издръжката на кметствата, става въпрос за всички неща, които се решават на територията на селото. Говорим за благоустройство, за всичко останало. Чакаме на проекти евентуално и на това, което би ни отпуснала Общината като капиталови разход и т.н. Когато кметствата са били на самостоятелен бюджет, са били най-добре."


Предложенията са поставени за обсъждане от доста време, коментира народният представител от Видин Филип Попов:

"Те искат делегиран бюджет и за по- малките населени места, защото факт е, че особено в малките населени места те са зависими изцяло от кмета на общината дори за закупуване на елементарни вещи, които са им необходими изобщо за съществуване на кметството. Има логика в това тяхно искане, разбира се, то трябва да бъде добре обсъдено. По отношение на броя на гласоподавателите, които биха могли да избират своя кмет, това също е дискусионен въпрос. Няколко пъти се променя Изборният кодекс в една или друга насока, повишава се броят на гласоподавателите в един момент, след това се намали, тоест има голяма вариация... Предполагам, че предстои това да се гледа в Народното събрание. Към момента не се обсъжда отново да се отваря Изборният кодекс, но нищо не е изключено, разбира се."

Днес кметовете внасят исканията си в деловодството на Народното събрание. Ако не бъдат приети, на 10 ноември управници от цялата страна ще се съберат на  протест пред Министерския съвет и Народното събрание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59