Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно".

Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към създаване на възможности за развитие и участие на децата и учениците във всички аспекти на живота на общността.

Психологът на екипа за ресурсно подпомагане в СУ "П.Р. Славейков" във Видин Румяна Георгиева разказа повече за този метод на работа:

"Нашето училище е едно от пилотните училища, при които стартира интегрираното обучение през 2004 година. Към настоящия момент в училището има 29 деца със специални образователни потребности. Екипът за ресурсно подпомагане включва логопед, психолог и ресурсни учители, които към момента са двама. Ако трябва да се върнем назад във времето, когато стартирахме този вид дейност, екипът се сблъска със стереотипи, предразсъдъци и предубеждения относно присъствието на тези деца в училище. И учители, и родители имаха притесненията, че те по- скоро ще пречат на останалите деца. Тогава проведохме много срещи, семинари, кръгли маси с участието на родителите. Естествено преодоляването на тези стереотипни нагласи и бариери е процес, който се случва във времето, няма как да се случи веднага. И ако трябва да направим ретроспекция от тогава до момента, може спокойно да се направи обобщението, че нещата са доста различни, променени в позитивния смисъл на думата. Към настоящия момент и родителите, и съучениците на децата със специални образователни потребности проявяват доста по- разбиращо, доста по- приемащо отношение."   

Като дългогодишен специалист в социалната сфера, по- точно в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин, психологът Катя Райчева следи етапите от приемането на децата с увреждания в учебните заведения от общ тип:

"Смятам, че доста по- толерантно се развива обществото в тази посока, защото с годините, които се натрупват за мен, като работещ с хора с увреждания, обществото става все по- толерантно и все по- добре възприема нещата, и все по- адекватно се държи с хората с увреждане, с дечицата с увреждане."  

С психолога Катя Райчева обсъждаме как е добре родителите да подготвят децата си за общуване с деца и хора с увреждания. Възпитанието в семейството е ключов момент за възприятието на децата към различните и първа стъпка към приобщаващото образование, което в по- късен етап се прилага от педагозите.  

Цялото предаване чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56