Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петрас Аущревичус: Русия ни залива с поток от фалшиви новини

| обновено на 22.11.18 в 15:32
Петрас Аущревичус
Снимка: Фейсбук на Петрас Аущревичус


Приемам факта, че съм в черния списък на Москва като признание на моите усилия да говоря срещу авторитарния режим в Москва и агресивните политики на Руската Федерация към нейните съседи. 

Това каза за предаването "Хоризонт до обед" евродепутатът Литва Петрас Аущревичус, член на АЛДЕ. Той допълни:

"Изразих совята позиция, като обясних какво смятам, че не е наред. Когато в една страна няма демокрация и ледерът ѝ я управлява единствено според неговата стратегия, то какво можем да очакваме? Русия се изолира сама и това е лошо решение. Ние трябва да направим всичко възможно, за да запазим връзката с гражданското общество в Русия. Ние не сме врагове на Русия, но няма и никога да приемем нейната агресивна политика, каквато тя води днес.

Горд съм, че съм в този черен списък, защото по този начин влизам в белия списък на Европа, в която вярвам. Смятам, че Русия няма бъдеще, ако гледа на Европа като на свой враг, като на противник. Това е абсолютно погрешно. Европа премина през толкова много войни и смятам, че научи своите исторически уроци по-добре, отколкото Русия".

Аущревичус е убеден, че е в черния списък заради категорична си позиция в подкрепа на Украйна след военната инвазия през 2014 година, както като евродепутат, така и като председател на вътрешнопарламентарната група за приятелство с Украйна:

"Подкрепям украинците и писахме толкова много писма до г-н Путин да освободи политическите затворници и да не бъдат потискани политическите опоненти. Но, в крайна сметка това е цената, която плащам. Това е цената за борба вимето на човешките права. Горд съм с това".

Евродепутатът коментира и идеята за създаване на обща европейска армия

"Германия стана втората голяма страна от Европейския съюз, която подкрепи създаването на европейска армия. Лично аз подкрепям всяка стъпка, всяко усилие, което води до увеличаване на европейските инвестиции в сигурност и отбрана на Общността. Колкото повече европейци се грижат за сигурността на ЕС, толкова по-добре за народите на Европа, както и за самия Съюз. Днес ЕС е световна сила, но твърде дълго това не беше така. Големи сме по отношение на икономиката, по отношение на защитата на основните човешки права, на върховенството на закона, но правим твърде малко да защитим дори нашите близки съседи. Ние никога няма да бъдем агресивна сила, не става въпрос въобще за нападение, но трябва ясно да заявим, че ще защитаваме нашите ценности, нашия стил на живот и нашето благосъстояние. Колкото по-категорични и непоколобеми бъдем по тези въпроси, колкото по-категорична е позицията ни по отношение на сигурността, толкова по-ясно ще е посланието към нашите потенциални врагове.

Русия води информационна война срещу Европа. Фалшивите новини ни заливат като поток от руски източници. Предизвикват ни, защото знаят, че сме стожер на върховенството на закона и човешките права, и опитват да разширят влиянието на т.нар. „Руский мир” - Руски свят -  противопоставяйки го на европейските ценности. Тези страни, които предизвикват ЕС понякога са няколко крачки пред нас. Трябва да сме сигурни, че можем да осигурим защитата и сигурността на нашите граждани.

Икономически и социално Литва се справя добре, сподели евродепутатът: 

"Покриваме над 75% от средните икономически стандарти на Европейския съюз. Както всички страни, ние също се изправяме пред определени предизвикателства по отношение на медийте. Лично аз съм обезпокоен от намаляващия престиж на медиите и деградацията на медийните стандарти. Това личи от някои медийни проучвания, според които вече заемаме по-ниска позиция, в сравнение с тази от преди 5 години например. Не знам какво не е наред с гражданското общество и политическата система, но политическият популизъм понякога води до изтласкване на гражданското общество встрани и оставя решенията в ръцете на управляващите партии. Смятам, че това е лоша тенденция. Положителното е, че независимите медии са силни.  Имаме силна и влиятелна група от независими блогъри както и независима група от обществено влиятелни лица - т. нар. "инфлуенсъри". Защитата на демократическите ценности е всекидневна работа, не е нещо, което трябва да се прави веднъж годишно. Всеки ден гражданите и гражданското общество трябва да вървят напред и да защитават принципите, в които всички вярваме.

Аущревичус е и кандидат за президент на Литва:

"Моето мото по време на тези избори е:  "Не искам да виждам Литва като евтино политическо и икономическо копие на Западна Европа". Ние трябва да достигнем до стандартите на тези страни, ако наистина вярваме, че нашият народ заслужава пълноценна, истинска демокрация и една икономика, която работи за хората. Твърде дълго бяхме на мнение, че членството ни в ЕС автоматично ни осигурява икономическото благосъстояние. Не! Ние трябва да бъдем ангажирани към проблемите на нашето общество, на нашия народ и не трябва да има теми, които не може да обсъждаме. Трябва да очертаем ясна перспектива, така че хората да осъзнаят, че им се дава възможността да печелят пари в своята собствена страна, а не да емигрират и да търсят по-добро бъдеще някъде другаде. Ако съумеем да изпълним тази стратегия, това ще бъде серизна крачка напред за нас и ще успеем да променим ситуацията в следващите години". 

Според политика сме свидетели на външна намеса в кампанията за предстоящите европейски избори:

"Външното влияние никога не е спирало да действа в Европа - чрез канали за влияние и лобиране. Смятам, че с наближаването на изборите през май догодина ще станем свидетели на засилване на тази външна намеса и на опити за влияние върху съзнанието на европейците по различни начини - чрез социалните мрежи, чрез послания от страна на г-н Путин и неговия антураж. В това отношение активен ще бъде и Ердоган, който изпраща послания до турските общности, също и към страни от ЕС, които са в негови фокус. Други страни също. Европа няма имунитет от външно влияние на страни като Китай или други големи държави. Европейският съюз е интересен за много световни играчи, които искат представителство. Ние сме голям играч, икономически сме голяма сила. Така че очаквайте повече, отколкото може да си представите.

На въпрос ще изпозва ли Русия влиянието си върху руското малцинство в Литва по време на изборите, той каза:

"У нас имаме компактно малцинство от руско говорящи, в което освен руснаци има също белоруси и украинци. Някои от тях живеят в много различен медиен свят от реалния. Те гледат руски телевизионни канали. Това от една страна е нормално. Но има опасност да бъдат засегнати от руската пропаганда, която изключително мощно извира оттам и като вирус достига до техните съзнанията. Ако гледаш руска телевизия, ще видиш толкова мното дезинформация. Наистина не мога да повярвам, че руски официални лица, които са богати, влиятелни и притежават толкова много имоти в Европа, искат да разрушат същата тази Европа. Това е наистина феноменално. Те държат парите си тук, децата им учат в европейски училища, имат вили в Южна и Северна Европа и в същото време водят борба срещу ценностите на Европа. Вероятно има някаква идея зад всичко това, която ние не знаем. По този начин те искат да доведат до упадък европейския начин на живот и така да обяснят, че руският начин на живот е по някакъв начин по-добър, но икономическите доводи за това не са много. Младите хора емигрират в САЩ и Германия, а не в Русия. Но, ако гледате руските телевизии, ще останете с впечатлението, че Русия е страна на чудесата - нещо като райско място, което привлича хората от Европа. Не руснаците идват в Европа, а европейците отиват в Русия, за да живеят и работят там. А обяснението им е - Европа пропада, ЕС е пред разпадане, икономическите стандарти са по-ниски отколкото искаме да бъдат и в Европа има повсеместен хаос. Това е есенцията на фалшивите новини, които Кремъл иска да продаде на своите хора, на руснаците, за да обясни мизерията и спадът в икономиката на страната и от друга страна към европейците, за да загубят вяра в начина си на живот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!