Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП предвижда мерки срещу явлението "заплата в плик"

Снимка: Георги Корнейков, БНР



Над 400 млн. лева годишно губи държавата заради феномена "заплата в плик", съобщават от Националната агенция за приходите. Съвместно приходната агенция и Главната инспекция по труда са разработили калкулатор, в който всеки може да изчисли колко губи лично, ако получава част от трудовото си възнаграждение в сивия сектор. 

Плащането на заплатата в плик и внасянето на осигуровки и данъци върху по-малко, отколкото получавате реално, не позволява на държавата да защитава Вашите интереси, съобщава Милена Борисова, експерт в офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин:

"През 2018 година Националната агенция за приходите стартира кампанията "заплата в плик", чиято основна цел е да обясни на работниците какво биха загубили, ако получават заплатата си в плик и не се осигуряват върху пълния размер доходи, които получават. В подкрепа на кампанията е изготвен калкулатор, който изчислява загубите. На адрес zaplatavplik.bg може да бъде намерен калкулатора. Целта на всички тези действия е да разберат гражданите, че спестявайки си осигуровки днес, те ще загубят много повече в бъдеще. За да може работникът сам да изчисли своите загуби от невнесени осигуровки, би могъл да използва калкулатора. Над 60 % от работодателите в България са оценени като рискови заради укриването на доходи и осигуровки".

Електронно съобщение с информация относно декларирания пред Националната агенция за приходите осигурителен доход предвижда агенцията по приходите като мярка срещу явлението "заплатата в плик", уточнява Милена Борисова:

"Най-ефективният подход за справяне срещу укриването на доходи е свързан с информирането и комуникирането с цялото общество. То трябва да разбере какви са преките загуби от подобно поведение и респективно - ползите от закона. Във връзка с това в близко бъдеще всеки новоназначен работник ще получава електронно съобщение с информация относно декларирания пред НАП осигурителен доход, трудовият договор, датата от която е назначен. По принцип това е информация, която работодателите са длъжни да дадат на НАП. Тази мярка ще намали  риска от проявлението на риска за укриване на работни заплати".

Най-рискови са секторите строителство и търговия на дребно

"Рисковите сектори, които сме установили при проверките, са строителството, търговията - дали на едро или дребно. Ресторантьорство и хотелиерство също. Голямо е притеснението при строителството - там е сериозен рискаът що се касае и до условията за труд", информира Дина Христова, експерт "Връзки с обществеността" на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Ако човек се притеснява, че ще изгуби работата си, ако подаде сигнал, то този сигнал може да бъде и анонимен, допълва Дина Христова:

"Сигналите могат да се подават по всички възможни канали. Например, на място в дирекциите на Инспекциите, също така чрез писма с обратна разписка, могат да бъдат и по имейл адресите. Имаме и специална форма на сайта ни онлайн. На горещия телефон също пристигат сигнали. Специфичното обаче е, че когато сигналът не е разписан от лицето, той се обработва като анонимен. В такъв случай лицата не получават обратна връзка. Проблемът при анонимните сигнали е, че няма как да подадем обратна връзка на лицата, които са ни потърсили. Понякога в такъв случай хората оставят с впечатление, че нищо не е направено. Анонимните сигнали най-често са свързани с работа без договор и заплащане на труда".

Над 5 000 са подадените сигнали само за 2018 година.

"Сигнали идват от всякакви хора - някои от тях не са работници, а са станали свидетели на нарушения в трудовото законодателство. Често граждани, които нямат трудово правно отношение със съответния работодател подават сигнали за строителството. В огромната си степен тези сигнали касаят работно време, заплащане, възникване на трудово правоотношение. Например, ако договорът е 4-часов, а се работи в пъти повече. Много хора усещат, че получават по-малко, а дават повече. По-редки са нарушенията, свързани с безопасността на труда. Те също обаче са свързани с това, което губим. Ако не работим в адекватна среда, това се отразява на нашето здраве. Така се налага да използваме болнични, а те ще бъдат по-ниски заради начинът ни на осигуряване", казва Дина Христова.

Честа ситуация е сигнали да идват от работници, които не са при съответния работодател. Когато те напускат, се случва работодателят да не плати възнаграждения, договорени устно. При проверка на трудовия договор се оказва, че договорената заплата е изплатена. Дина Христова напомня, че няма как работодател да бъде задължен да изплати възнаграждения, за които няма документални следи. Основният съвет от "Главна инспекция по труда" е да се четат трудовите договори преди разписване и че работодателят е длъжен да представи екземпляр от него, както и уведомление за регистрация в НАП.

При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50