Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинската пожарна с кампания за зима без пожари

5
Снимка: Радио ВИДИН


Трима души са загинали, а един е ранен при пожари от началото на септември в област Видин. Общо 17 пожара в жилищни, административни и други сгради са станали през периода, сочи статистиката на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Знаем ли как да предпазим дома си от пожар през зимните месеци? Отговорът потърсихме с помощта на жители на Видин, които попитахме с какво се отопляват и какви мерки за безопасност предприемат:

"С твърдо гориво се отоплявам, на село съм, в Сланотрън. И малко климатик пускаме на старите. Покрай печката гледаме да няма дърва или вестници да се самозапалят, на разстояние от стена, от креват. Отдолу имаме порцеланова поставка, в която слагаме клещите...
На твърдо гориво съм, купила съм си дърва. Няма опасност да се запаля, знам, че няма да стане. Не е станало досега, на 77 години  съм, та сега ли ще стане...
Дълго време използвам отопление на твърдо гориво, ежегодно чистя комина и кюнците. Така че проблеми нямам.
Аз съм на печка на дърва. Паля печката и стоя до нея. Кюнците чистя, ама комина не знам кой чисти, в апартамент съм..."


За да повиши противопожарната култура на хората от Видинска област, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" започна информационна кампания. Целта е да бъдат популяризирани мерките за пожарна безопасност през зимните месеци. Как ще протече кампанията, обясни инспекторът по защита на населението в дирекцията Владимир Иванов:

"Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита от населението"-Видин планира да проведе поредица от мероприятия с цел повишаване на противопожарната култура и недопускане на пожари с човешки жертви през настоящия отоплителен сезон. В това число служители на дирекцията ще извършат инструктаж на социални работници за мерките за пожарна безопасност, които те трябва да разяснят в дейността си със самотно живеещи и трудноподвижни хора. В детските градини, училищата и социални домове ще бъдат проведени беседи. При занятията с младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец" в училищата областта ще се акцентира върху мерките за пожарна безопасност през зимния период. Чрез Регионалното управление на образованието ще се разпространят обучителни материали, брошури и дипляни с основните правила за пожарна безопасност, които да бъдат раздадени в часа на класа, като основно се акцентира и върху наближаващите коледни празници и коледната украса, криеща сериозни рискове за пожари. Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са изготвили брошура и дипляна, съдържаща основните правила за пожаробезопасно поведение в бита. Те са изпратени до кметовете на общини, а чрез тях до кметовете и кметските наместници, за да бъдат разпространени до широк кръг от населението..."

Инспектор Иванов даде и някои практични съвети за безопасно бораване с отоплителните уреди през зимата:

"Не използвайте самоделни, с неясен произход и качество уреди. Уверете се, че огънят от печката няма да се разпространи извън нея. Съхранявайте горими и лесно запалими материали далеч от печката. Не разпалвайте отоплителните уреди на твърдо гориво със запалителни течности. Поставете под отоплителния уред негорима подложка, която да излиза отстрани на печката..."


От пожарната призовават да се проверява състоянието на електрическата инсталация, като посочват, че редовната й профилактика може да запази едно жилище безопасно. Някои домакински дейности също крият риск от пожар, например готвенето. Затова огнеборците са подготвили съвети за безопасност в кухнята.

Повече може да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50