Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 декември-професионален празник на ветеринарните специалисти

Екзотичните болести- предизвикателство пред ветеринарите

"Хуманният лекар лекува човека, ветеринарният-човечеството!" /проф. Георги Павлов/

Снимка: Радио ВИДИН


Нелека година, по отношение здравеопазване на животните отчитат ветеринарните специалисти. На днешния ден е професионалният им празник. Чества се годишнина от приемането на Закон за санитарноветеринарната полиция- 1897 година, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Празникът е обявен е с Решение на Министерския съвет от 19 ноември 1993 г.

Инфлуенца по птиците, чума по дребните преживни животни, новопоявилата се и доскоро смятана за екзотична болест- Африканска чума по свинете- това са предизвикателствата, с които трябваше да се справят. Опасността от Африканска чума не е отминала... Като гранична зона, във Видин от средата на лятото бяха въведени мерки за предпазване от поява и разпространение на болестта,  бяха преброени и свинете, за да се получи общата картина. Инструктирани са и ловните дружинки, каза д-р Валери Велков- началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните във Видин:

"От началото на ловния сезон имаме над 400 проби, за наше щастие са отрицателни, но заболяването е трудно за овладяване, защото  е много лесно преносимо. Няма опасност за хората, но икономическите загуби са големи, тежки са и рестрикциите, които се налагат на държава с такова заболяване. Продължителен е и периодът за ликвидиране на заболяването, когато се настани трайно- Испания и Португалия близо 30 години се бореха с окончателното ликвидиране на заболяването...

Търсим всякакви ефикасни методи, за да можем да отдалечим навлизането на Африканска чума при нас, като започнем с дезинфекция на влизащите в страната автомобили, наложили сме стриктни мерки за биосигурност във фермите, в които има промишлено производство. Преброихме свинете в личния сектор- имаме около 3500, но това не са точните данни, защото много от собствениците не са ги заявили от страх да не бъдат обложени с данък... Всъщност, направихме го, за да имаме реална представа, защото голяма част от тях не са маркирани- това затруднява извадката от информационната система, за да можем да набелязваме бързи адекватни мерки, и да вземем решение при ликвидирането на евентуално избухване на заболяването, което ще е факт, въпрос на време е... можем да го удължим във времето с тези мероприятия с повишаване на ветеринарната култура на хората, които отглеждат животни, защото в "задния двор" мерките за биосигурност са почти никакви.... Провели сме обучение и на ловците по отношение на вземане на проби, провели сме кампании в общините, раздали сме листовки с информация за заболяването..."


Д-р Велков направи характеристика на региона, според която броят на селскостопанските животни в региона намалява, само за една година шест семейни ферми са прекратили своята дейност. Какво говорят цифрите- ако преди три години в областта сме отглеждали до 7 500 едри преживни животни, сега са около 5 200; от 17 хиляди, бройката на овцете е паднала на 14 хиляди, с две хиляди са намалели и отглежданите кози- сега поголовието наброява едва 6 хиляди животни.  Намаляват и млечните ферми от семеен тип- до 50 животни- сега те са 24, преди три години са били 40, а само през миналата година 6 ферми са затворили врати. Едва 10 са фермите, в които се отглеждат над 50 говеда. Разпродадени са и животните от най-голямата овцеферма в Цар Петрово, в която доскоро се отглеждаха 750 броя овце.

Според ветеринаря причините за упадъка в сектора са комплексни, немалка е и отговорността на държавата:

"Малките ферми, които са в основата на животновъдството, трудно се домогваха до някакви сериозни програми, за да инвестират... Наредбите, които постоянно излизаха, по отношение на местонахождението на фермите и бройките на отглежданите животни, както и на чистотата и хигиената... Голяма част от фермите не можаха да достигнат критериите за хигиена на млекодобив, цената на млякото падна... Навсякъде производството на мляко се дотира, за да бъдат защитени производителите... Парадоксът е, че внасяме сурово прясно мляко-от Полша, от Румъния, в същото време нашите животни ги пращаме на кланица... Проблемът е голям, но не могат да го решат ветеринарите. Това е и политика на бранша и на една широка дискусия, защото едно говедовъдство се възстановява за не по-малко от 3-4 години... "

Единственото положително в общата картина е, че в Чупрене е открита говедовъдна ферма с месодайно направление, с около 300 животни, а инвеститорски интерес е проявен за изграждане на свиневъден комплекс в община Ружинци, в който, ако се случи, ще се отглеждат 45 хиляди броя свине. Това е добре, не е добре, обаче, че професията на ветеринарния специалист не е атрактивна за младите, които търсят по-платена работа.

И все пак- удовлетворението за ветеринарния лекар идва тогава, когато открие навреме едно заболяване и вземе мерки то да бъде преодоляно, казва д-р Валери Велков. За празника той пожелава на колегите си, макар да не получават достатъчно атрактивни заплати, да бъдат удовлетворени от това, което вършат, и да следват девиза:

"Хуманният лекар лекува човека, ветеринарният лекува човечеството!" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40