Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата коледна украса впечатлява видинчани в Крайова

14
Снимка: Венцислав Величков

Празничната украса се оказва една от причините десетки видинчани да посетят румънския град Крайова преди най-светлите празници в годината. Улиците и сградите в централната част на града са богато украсени, като всяка година изглеждат по различен начин. Попитахме студенти от Видин, които учат там, може ли да се сравнява украсата с тази във Видин и важна ли е тя за празничното настроение. 

"Втора година съм тук и украсата наистина е по-хубава от тази във Видин. Тук миналата година беше по-различна, сега е друга. Моите наблюдения са, че във Видин има един Дядо Коледа с еленчета, които вече не знам за коя година се слагат. Хубаво е, че ги пазят, но все пак трябва да се допринесе хората да усетят коледния дух. Украсата допринася за това, но най-важното е да си до близките си хора... Харесва ми това, че украсата е много и различна. Във Видин е еднообразна и скучна и не носи настроение. Децата биха се радвали, ако има повече украса. Има и ледена пързалка. Не е страшно, но не съм пробвала. На мен лично украсата ми носи много настроение, ако и във Видин е така, ще повлияе на хората... Ако трябва да сравнявам украсата тук и във Видин- тук, в Крайова, е по-празнично. Даже преди дни мои близки бяха тук, за да разгледат, много им хареса. Дано след време и във Видин да се постараят да изглежда така. Коледната украса не е само лампички върху елхата... Пожелавам на всички българи тук, да са живи и здрави, пожелавам им топлина, любов и светлина."

Анкета сред видинчани показа, че част от тях харесват украсата в града, а други искат да е по- разнообразна:

"Много е красива. Алеята с елхите е много ефектна... Хубава е... За нашия беден град е добре... Ходил съм и в други градове и има още какво да се добави... Дано да не я счупят..."

Всъщност се оказва, че близо 100-те километра не са никакъв проблем за видинчаните, които искат да се насладят на един наистина празнично украсен град, в който да запечатат едни от най-хубавите си моменти в снимки. 


Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50