Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полина Илиева от САЩ: "За празниците ще си бъдем в Синсинати- тук е нашето и бъдещето на децата ни..."

25
Снимка: Личен архив на Полина Илиева

Дни преди Коледа и Нова година ще се пренесем в третия по големина град в щата Охайо- Синсинати, за да проверим как ще  отбележат празниците българите там. В града живеят около 200 наши сънародници от всички краища на България, включително и Снимкаот Северозапада. Наш гид днес е Полина Илиева, която от близо 8 години живее в този град със съпруга си и двете им деца, и както сама обяснява, чувстват се прекрасно. Разказва, че Синсинати е типичен семеен град, в чиито предградия се живее много удобно и най-вече спокойно. Със съпруга си са намерили своята реализация, а  децата им получават добро образование и внимание.

"Въпреки, че вече сме декември, тук е доста топло- между 10 и 15 градуса и е слънчево. За Коледа се почива няколко дни и това е много удобно, защото тук за празниците обикновено се пътува. Хората посещават близки и роднини, и движението е много натоварено. Много американци предпочитат за празниците да са някъде на по-студено и където има сняг, защото ходят на ски. Други пък предпочитат топлите дестинации и много хора посещават Флорида например. По това време там е много приятно, защото се ходи и на плаж. Даже и ние мислим да направим същото. Ако се пътува с кола от Охайо до Флорида са не по-малко от 10-12 часа път. Единият ден от почивката минава в път, но си струва, защото там наистина е супер релаксиращо. От Снимкафинансова гледна точка, също е постижимо. Хората, които работят, спокойно могат да си го позволят... В България за Коледа надали бихме дошли. Малко е рисковано да се пътува през декември месец със самолет от тук до Европа- времето е много променливо, често се налага да се стои по летищата, пък и за една или две седмици не си струва... Хората предпочитат да си ходят до България през лятото, защото тогава отпуските са по-големи.

В Синсинати за Коледа българската общност обикновено се организира и празнува по български. Знам, че по това време на годината в България се колят прасета, правят се суджуци и наденици, и тези традиции в Америка много ми липсват. Тук отиваш на магазина и си купуваш свинското или пуйката за празничната трапеза. Ние българите разбира се предпочитаме повече свинското, защото сме си свикнали с него, но пък харесваме и една специална шунка, която тук задължително поднасят на празничната трапеза. Ние също понякога това си хапваме, типично по американски.

На Нова година ще си бъдем у дома. След почивката вече сме поканени да празнуваме със съседи американци. Тук има такава традиция, съседите да се събират и да празнуват идването на новата година заедно. Другият вариант е, различните Снимкаобщности да наемат някоя зала и да празнуват там. Българите също го правят и всеки носи храна, приготвена вкъщи. Така се забавляваме. Тук не е много популярно на тези празници да се ходи по ресторанти, както става през последните години в България.
По повод сурвакарите и нашите традиции за Коледа, синът ми казва :" Само ние, българите, имаме навик да се бием с пръчки...". Понеже ние живеем сред американци, често споделяме тази традиция и на тях им е много интересно. Любопитно им е още с какво се храним, каква маса подреждаме и т.н. Техните традиции са съвсем различни и затова са толкова любопитни към всичко чуждо. Те знаят, че Европа е много шарена- и народите, и традициите им са различни. А тук всичко е еднакво - един език, едни традиции...  

Засега тук се чувстваме по-добре отколкото в България. Установили сме си се добре, въпреки че в някои моменти България наистина ни липсва много силно. Там сме оставили родители, роднини, приятели и скъпи спомени. Но тук е нашето бъдеще и бъдещето на децата ни, защото всичко е по-лесно и бързо се приспособяваме. Особено когато си с цялото си семейство..."   

Цялото интервю с Полина Илиева- в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53