Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се заплаща трудът по Коледа и Нова година?


Как ни се заплаща, ако работим през празничните дни? Тема, която вълнува всеки по това време от годината. Отваряйки календарът, за да сверим кои са празничните и почивни дни, виждаме, че датите 24-ти, 25-ти и 26-ти декември са неработни заради Коледа. 1-ви януари също е празничен ден. 

Независимо от начина на отчитане на работното време, трудът, положен на официален празник, се заплаща с минимум 100% увеличение. Самият начин на отчитане на работното време - подневно или сумирано, както и дали лицето работи в условията на ненормиран работен ден, имат значение при заплащането на извънредния труд, положен в празнични и почивни дни.

Как се заплаща трудът по Коледа и Нова година, ще получим отговор от Димитър Петров, директор на Инспекция по труда - Монтана:

"Тази година имаме пет почивни дни за Коледа. Това са 22, 23, 24, 25 и 26. От тях официални празници са 24, 25 и 26-ти. Съответно Бъдни вечер, Рождество Христово и следващият ден. 31-ви декември е работен ден, но 1-ви януари е почивен ден и официален празник. По принцип искам да обясня двете хипотези: едната е т.нар работа подневно отчитане на работното време и работа при сумирано отчитане на работното време. Вече как се работи в конкретното предприятие е утвърдено във вътрешния правилник, изготвен от работодателя. При подневно отчитане на работното време работникът следва да получи за работата си на официалните празници надницата си, която да е умножена по 4. Ако се работи на сумирано работно време - надницата се умножава по 2. Трябва да е ясно, че при всички случаи, т.е щом се работи на празничен или почивен ден, се полага допълнително възнаграждение. При подневно отчитане на работното време, когато се работи на 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица, празничните дни се явяват и почивни. За тези дни се полага заплащане на извънреден труд, който представлява удвоената надница за съответния ден. Но тъй като е и официален празник, удвоената надница се удвоява още един път. По този начин работникът ще получи 400 % от своето възнаграждение. Когато работното време е при сумирано отчитане, тогава съответният празничен ден може да се падне работен. Това е според графика на работодателя. За този ден не се изплаща извънреден труд, а само двойна надница заради това, че е празничен".

Извънредният труд в празничните дни, когато не е в хипотеза на сумирано отчитане на работното време, се определя със заповед от работодателя. Работниците трябва да се запознаят със заповедта поне 24 часа по-рано.

"Пак ще повторя, но празничен и почивен ден са различни понятия. Съботата и неделята са почивен ден, но това не е празничен ден. Когато хората работят на подневно отчитане, ако работната смяна е от понеделник до петък, за уикенда се пуска заповед. Тогава за уикенда се пуска заповед. За тях този ден става работен, но като извънреден труд. Ако режимът е сумирано отчитане, то този ден е работен и не се полага заплащане за извънреден труд", допълва Димитър Петров.

При сумирано отчитане на работното време извънредният труд се изплаща с 50% увеличение, но едва в края на отчетния период, ако бъде отчетено полагането на такъв. В този смисъл самото полагане на труд в празничен и почивен ден не означава непременно полагане на извънреден труд и съответно той не се заплаща с увеличение. За работа в дните на официални празници, работниците и служителите, за които е въведено сумирано изчисляване на работното време, имат право да получат не по-малко от удвоения размер на трудовото си възнаграждение, т.е. не по-малко от две надници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50