Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2018 година през погледа на журналистите в Радио ВИДИН


Часове ни делят от един от най-светлите християнски празници- Рожденство Христово. След седмица ще се разделим с 2018 година, за да прекрачим прага на новата 2019. По това време обикновено правим равносметка на изминалите 12 месеца. Ще я направим и ние от Радио ВИДИН, които се грижим всеки ден от годината вие, нашите слушатели, да бъдете осведомени по всяка една тема. Мотото на Радио ВИДИН е и винаги ще бъде "близо до хората". Каква беше 2018-а година през погледа на журналистите на Радио Видин, чиито гласове слушате всеки ден. Кои събития откроиха те, каква година изпраща нашият екип?

Гергана Панова е главният продуцент на Радио Видин:

"Всъщност не знам дали 2017 година е била най-добрата за Радио Видин, тъй като 2018-а не беше никак лоша. През настоящата година Радио Видин спечели първата си голяма награда- Пламен Коцев спечели "Сирак скитник" за своя качествен фичър за развитието на град Видин. Взехме същата награда за музикални редактори. Всички години на Радио Видин са добри. Ние растем, помъдряваме, задобряваме. Грешим понякога, но се учим от грешките си. Радио Видин за хората е семейство. Голяма част от нашите слушатели започват деня си с нас, ние сме техния прозорец към света. Към Радио Видин има очаквания и ние носим отговорност, стремейки се да отговорим адекватно. Не всички са наши фенове, но пък ако всички ни харесват, нещо значи не е наред. Работим и продължаваме да работим. Ние от радиото приемаме нашите слушатели като приятели и семейство. Въпросът, има ли събитие на годината, наистина е труден. Което и събитие да откроиш, ще сгрешиш. Няма такова събитие, което да е най-запомнящо. Ако излезеш на улицата и питаш хората, както прави Радио Видин, едва дали ще намериш някой, който да посочи, че това или онова е събитието на годината. Ако беше започнал пътят Е-79, може би щеше да е различно. Отново обещанията към народа и хората не се спазват. Ние сме сравнително позитивно радио, доста усмихнато. Има периоди, в които градът е добре и се случват неща, има времена, в които всичко е в застой. Остана да се надяваме следващата година да поднесе събитие, което да можем да откроим".

Всеки вторник Цветомир Цветанов ви представя ''Гледна точка'' в Посоките на делника. 

"Трудно ми е да отлича знаково събитие за изтичащата година. За съжаление, нищо кой знае колко хубаво не се случи в Северозапада. Разбира се, във всяка община и област се случваха позитивни неща, но те не променят коренно живота на хората. За мен годината е на застой, така я определям. Голяма част от хората възлагат надежди на скоростния път Видин-Ботевград. Тази 2018-а година започна с мащабни протести, които искаха този проект. Правителството обеща с официален документ, в който бяха посочени срокове дори. До момента нищо не е направено по този проект. Остана да се надяваме, но в последно време надделява мнението, че ако нещо се направи по този път, ще е в отсечката Мездра-Ботевград... Всеки ден срещаме различни хора и мнения, а те носят различна мъдрост или послание. Наскоро бях на заседание на областния съвет за развитие във Видин. Там се представи оценката на областната стратегия за развитието, която е приета преди пет години. На това заседание стана ясно, че до момента нито един от десетте стратегически проекта не е изпълнен, напротив - дори не е започнало изпълнение. Пет години са минали, като срокът е седем - до 2020 година - но нищо не се е случило. На тази среща беше споделено, че за същите 5 години- областта са напуснали близо 11 хиляди души. Това са 10 % от населението тук. Красноречив факт."

Кои са събитията, които са впечатлили Десислава Андреева?

"Всеки ден работата в Радио Видин ме среща с различни хора. Те са целеустремени, силни, онеправдани, търсещи помощ и съдействие. Други са забавни или вглъбени в собствените си проблеми. Ние трябва да намерим индивидуален подход към тях. Много е трудно, а на мен ми коства усилие и търпение. В национален план годината започна ужасяващо - с шесторно убийство в Нови Искър. Знаково е убийството на Виктория Маринова в Русе, както и убийството на майка с дете в София. Тук в Северозапада хората се вдигнаха на протести срещу високите цени на горивата, срещу ниския стандарт на живот и като цяло срещу неадекватната политика на правителството".

Всяка неделя в ефира на Радио ВИДИН звучи "Неделник", представян от Красимир Каменов. През годината Краси се е срещнал с много и различни хора, но определя годината като "специална" за "Неделник":
"Всяка неделя пускам толкова различни събития и толкова различни хора. Искам да започна с това, че за първи път тази година "Неделник" беше излъчен извън студио - на живо от Белгорадчик. Вълнуващо, с гости, с видео стрийм на страницата ни. Случи се и друго, за което мечтаех, а именно народната музика в часа на "Ние от Северозапада" да звучи на живо. Духовият оркестър на Белоградчик озвучи площада, играха се хора. Съдби много- колкото хора, толкова и съдби. Изпращам интересна година с "Неделник". Събрах букет от гласове, които искам да стигнат до всички слушатели. Чрез "Неделник" съм завързал доста контакти. Чуваме се с голяма част от хората, които мога да нарека и приятели. Най-интересното е, че сновем между всички възрастови групи, но това е така, защото хората търсят контакт с човека Красимир Каменов, а и с Радио Видин също. "Неделник" е много истинско, много човешко предаване, което докосва сърцето. През тази година завързах приятелства, докоснах се до много съдби. Надявам се всяка следваща година да бъде все по-добра както за "Неделник", за мен, така и за радиото и за всички приятели".

Катя Борисова е автор и водещ на "Другата истина". През последните 365 дни Катя е разговаряла с редица българи, търсещи своето бъдеще в чужбина.

"Специално от моите наблюдения, които идват от разговорите с наши сънародници в чужбина, мисля, че годината за тях е успешна. Те са намерили своето признание, уредили са се добре, някои са си купили жилище. Печелят добре, а като че ли вече се връщат с друго настроение 'вкъщи'. Онзи гняв вече се е разсеял. Спомням си всяко предаване, което съм направила. Интересен беше разговорът с Александър Кирилов, който живее в Исландия. Разказах ви и за наш сънародник, живял на остров в Тихия океан. Разказах ви и за медицинска сестра във Финландия, която е доволна от работата си. Тази година ви заведох в Мозамбик, Ангола, Мароко и Испания. Почти всички страни в Европа 'обиколихме'. Имаше интересни истории за българи в САЩ. Ние стъпихме на почти всяко кътче по света, на всеки континент. Българите по света са се устроили добре. Вече не говорим за период на адаптация. Българите вече знаят какво ще бъде тяхното бъдеще".

Пламен Коцев спечели в началото на януари наградата "Сирак Скитник" за радиожурналистика, която се връчва за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радиото. 

"Тази награда е голяма отговорност за целия ни екип. За тези 10 години сме вдигнали летвата високо. Справяме се перфектно на местно ниво, но вече получаваме и награди на национално ниво. Тази награда е за целия ни екип, защото ние не можем един без друг. Говоря за взаимозаменяемост, защото когато един е натоварен със задача, другият поема функциите му. Когато аз работих над фичъра, много мои колеги са били натоварени с мои ежедневни задачи. Затова тази награда е за всички нас. Напоследък работя върху темата за бизнеса, защото се убеждавам, че тук куцаме в Северозапада. Бизнесът обаче поема част от функциите си. За някои звучи нереално, но не съм съгласен. Преди седмици правих тема за коледните бонуси в частния сектор. 90 % от хората ще раздадат бонуси - да, не са големи, не са много, но пак е нещо. Подобни отношения създават ядро. Само бизнесът може да ни съживи и да разкрие нови работни места. По този начин хората не че ще се върнат тук, но хората, които са тук, ще изкарват прехраната си. Колкото до рок музиката - тя отново доказа, че е вечната музика и новата класика. Рокът има бъдеще в нашия регион".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50