Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат електронни услуги във видинските села

Снимка: архив
С развитието на технологиите, електронното управление заема все по-сериозни позиции, измествайки някои от традиционните начини за комуникация с публичните институции и доставчици на услуги. Целта е с дигитализирането на процесите да получаваме качествени административни услуги, без висене на опашки и без загуба на време. 


Готови ли са за електронното управление кметствата в малките населени места, които също извършват не малък брой административни услуги? Отговор потърсихме в село Градец, което е най-голямото в община Видин. По-млади жители там обясниха, че биха се възползвали от услугите, които предлага електронното управление, за да си спестят време. По-възрастните ще продължат да разчитат на традиционния начин за достъп до административните услуги на общината, показа анкетата ни:

Снимка: Радио ВИДИН

"Бих се възползвала и това е много удобно за жителите на населените места, спестява време и пари... Не е лошо като идея, спестява се време, спестява се всичко...
Все още ходя в града, ако не всеки ден, през ден. Не ме касае. Всяко нещо ново, съвременно е с перспектива... Не разбираме, аз и тази електронна винетка не знам как да си купя. Избягвам и банкоматите, караме си постарому."



Кметството в село Градец извършва различни административни услуги, свързани предимно с издаване на документи, обясни кметът Илия Томов:



"Кметство Градец предлага всички административни услуги, които се извършват в община Видин. Това са удостоверения, за наследници много се издават, настоящи и постоянни адреси, служебни бележки... Но най-много се издават удостоверения за наследници и обикновено все големи удостоверения, по 10 листа, защото много хора се сещат за земи и за жилища, които не са прехвърлени и са останали още на прадедите им..."

Снимка: Радио Видин

Електронните услуги ще облекчат работата на кметските служители и ще бъдат удобство за гражданите, добави Илия Томов:



"Сега работим с национална база данни, което е много удобно, особено при издаването на удостоверенията за наследници. Имаме и електронен подпис. Още не съм започнал да работя в интерес на истината, но от Общината ни обявиха, че ще имам обучение. Електронният подпис е много удобен и за нас, защото имаме нужда, когато се издават документи, имаме допитване до други общини, а по електронен път много бързо ще се върши тази работа. При издаване на удостоверение за наследници понякога имаме нужда от данни за хора, които живеят в други общини, и за нас това ще бъде много удобно. Ще бъде удобно и за гражданите, защото няма да си трият времето, ние ще издаваме тези документи много по-бързо. Да не говорим, че за хората, които живеят в чужбина, е още по-удобно, особено тези, които са в страните от ЕС. По този начин няма да си губят времето, ние ще издаваме директно документите, които са им необходими, няма да се разкарват..."



За да намали административната тежест, община Видин работи в системата за електронен обмен на документи. Това обясни секретарят на общината Иванела Андреева и посочи как въвеждането на електронното управление ще се отрази на работата на кметствата:

Снимка: Община Видин

"Регистрирахме всички училища, детски градини, кметства и кметски наместничества в системата за сигурно електронно връчване, което спестява време и предоставя възможност за удостоверяване на изпращането на документите и съобщенията. Осигурихме възможност служителите на кметствата да регистрират документи в документнообортната система на Община Видин, както да приемат плащане за услугата и да издават необходимите финансово-счетоводни документи. Предстои обучение на кметовете и кметските наместници за работа с новия продукт. Това позволява всяко кметство да бъде свързано с информационната система на Общината, като по този начин гражданинът може да подаде молба за услуга, където и да се намира, в която и точка на община Видин да е, като услугата се изпълнява или от Общината, ако е към нас, или чрез електронния обмен на документи ние я изпращаме към друга компетентна организация."



За всички жители на общината се разработва нов портал. Чрез него е предоставена възможност за използването на 13 електронни услуги, предимно по гражданско състояние, като до края на месец януари трябва да станат достъпни още 37 електронни услуги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40