Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще дишаме по-чист въздух

Снимка: Радио ВИДИН

В Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух. С тях влизат в сила санкциите за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление.



Глобите за некачествените дърва за огрев може да стигнат до 10 000 лева, както и имуществена санкция до 50 000 лева. Толкова е максималната санкция, ако продажбата на твърди горива за битово отопление се прави без регистрация. Законът обаче задължава продавачите да търсят начин да проверят дали продуктът им отговаря на определените с наредбата екологични норми. Затова могат да се ползват български или чужди лаборатории.


Съгласно новите изисквания дървата за отопление трябва да са сухи, а въглищата- с ниско съдържание на сяра. Какво смятат видинчани за тази мярка- ще доведе ли до по- чист въздух, който ще дишаме?


"Винаги се е отоплявало тук така, на дърва и въглища, каквито се продават. Хората откъде да намерят друго. Нито има газ, нито има ТЕЦ-ове. Когато има мъгла, въздухът винаги е замърсен, защото не може да иде нагоре в атмосферата. И преди години си е било така, тука на румънците имаше  за дрожди и мирише, когато духаше от изток, от химическите миришеше от време на време. Таке е, Видин си е такъв, сега, като няма промишленост, не е замърсено... Колкото по-мокри са дървата толкова по-лошо е, затова че там се отделят най-различни газове при горенето. Същото го правеха и с въглищата, примерно ги мокрят пак така, нарочно. Колкото по-сухо е дадено нещо, толкова според мен е по-добре. Удачна мярка да е сухо, но не изцяло да забранят ползването на дърва, както се говори... Сега са се оскъпили въглищата, много голяма цена имат. В сравнение с преди години сега е 100 пъти повече. Бяха 16 лева, а сега са 300, 400 лева. Другото, което е, водят се, че пелетите са по-екологично чисти. Тези пелети от какво се правят?! Нали пак от дърво се правят, някакво лепило има, някаква смола. Все същото си е, всичко си е химия и пак за наш гръб..."


Предвиден е тримесечен срок, в който да бъдат приети наредбите, които ще регламентират прилагането на Закона за чистота на атмосферния въздух, обясни директорът на Държавно горско стопанство- Видин Радослав Николов:



"Продажбата на твърди горива, използвани за битово отопление и предлагането на качествени твърди горива е регламентирана с приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух от края на 2018 година и влизат в сила в началото на 2019 година. Като в преходните и заключителните разпоредби на този Закон е предвиден тримесечен срок, в който Министерски съвет трябва да приеме наредбите, които касаят прякото му прилагане. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор трябва да създаде регистъра, в който ще се водят лицата, които ще упражняват тази дейност по разпространение и въвеждане на пазара на тези горива. Нашето предлагане е единствено на дърва за огрев, които на този етап засега няма яснота и може би не попадат в рамките на този Закон. Тъй като Законът, както е разписано към момента, касае предимно продажбата, търговията и разпространението на твърди горива, които представляват различните видове въглища и брикети, произвеждани от въглища."


Никола Вучев- експерт "Твърди горива" в "Топливо":


"Няма още излязла нормативна база, наредба, която да казва точни стойности, над които не трябва да се допускат. Пожелателно е досега това, което си говорим, то скоро време ще излезе до 3 месеца. Тоест, от другия сезон, защото, разбирате ли, в момента това, което е на пазара карано, дали с по-добри или по-лоши показатели, то няма как, то трябва да изгори. Вече от следващия отоплителен сезон, тоест от лятото, когато ще има такава наредба с точни нормативи, няма да има право да се вкарват на пазара с по-лоши показатели от тези, които ще бъдат определени."


Глоба от 100 до 1000 лева може да се налага, ако въздухът се замърсява при строителни или ремонтни дейности, разрушаване на сгради и транспортиране на ситни товари или строителни отпадъци и земни маси. Глобата става двойна при повторно нарушение, а парите от глобите ще отиват в бюджета на общините. Законът дава отсрочка от година на кметовете да разработят и изпълняват програма за намаляване нивата на замърсяване в градовете.


От 2020 година обаче, ако няма резултати, глобата за общините ще е до 5000 лева. Влезлите от днес в сила текстове дават и право на "Пътна полиция" да спира коли от движение, ако има явно нарушаване на чистотата на атмосферния въздух.


Седем български общини ще получават европейски средства за подобряване качеството на атмосферния въздух. Това са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. Процедурата чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ има за цел да се намалят наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление. Мерките, които ще бъдат подкрепени със съфинансиране от Кохезионния фонд на Оперативна програма "Околна среда" са свързани с подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа. Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) е допустима и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн. С това ще се постави основата на ефективен национален модел за преодоляване на проблемите с нарушеното качество на атмосферния въздух в резултат от битовото отопление.



Смяна на отоплението- от печките с твърдо гориво на газови котлета или такива с пелети предвижда Община Монтана. От там отчитат, че близо 97 на сто от замърсяването на въздуха е от фини прахови частици, които идват от отоплението на твърдо гориво. Над 2 процента са изгорелите газове от автомобили и под 1 процент се пада на промишлеността.


Община Монтана се надява по два проекта да подмени уредите за отопление на 3500 домакинства, каза кметът Златко Живков:

"Това е нещо изключително важно за всички български градове, особено за тези, които са замърсени. Има огромен интерес от хората за тези алтернативни източници на отопление. И ние се надяваме по двете програми, очакваме 3 500 семейства да получат подобна възможност срещу отпускането на пари в следващия период, за да променят и ние да променим профила на хората, които се отопляват в Монтана, като източници на отопление. Ние сме газифициран град или на климатици, но основното ни желание е за синьо гориво, защото е най- чисто. Чакам с нетърпение стартирането на този проект."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50