Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Градец искат постоянно медицинско обслужване

5
Снимка: Радио Видин
Жители на видинското село Градец сигнализираха за проблем с медицинското обслужване в населеното място. От началото на месец септември в най-голямото село от община Видин има нов общопрактикуващ лекар. Това е д-р Росен Павлов, който заема мястото на заминалия за Германия д-р Красимир Начев. Първоначално новият лекар идвал три пъти седмично, а от Нова година свел посещенията си до два пъти - вторник и петък. Това е недостатъчно, недоволстват хората от Градец, и искат да се въведе ежедневно обслужване на населението:

"Ние сме тук два пъти в седмицата. Може ли да идваме ние тук, ето сега стоим на студа от 8 сутринта, сега е 10. Ние сме 50-60-годишни, можем да търпим на студа, но има по-възрастни, ето вижте...
В 21 век живеем, нито сме кучета, нито сме овце...Да се вземат някакви мерки в нашето село, това е невъзможно. Аз съм с температура 38,3 градуса, от сутринта чакам, не мога да вляза при доктора. Ще постоя и ще тръгна, нямам думи...
Ние искаме да си имаме лекар, както е било преди. Не може без лекар тук. Хайде, които са на крака, ще дойдат, ами има възрасти, едва се мъкнат и се връщат...
Връщаме се назад 50 години, без лекар, голямо село. Не става така...
Трудно ни е да ходим във Видин, има възрастни хора. Искаме си лекар тук да идва, ако не всеки ден, поне три пъти, както е било преди..."


Кметът Илия Томов настоява груповата практика, обслужваща амбулаторията в Градец, на първо време да осигури лекар, който да идва три пъти седмично. След това смята да търси друг лекар, който да обслужва хората ежедневно:

Снимка: Радио ВИДИН
"Мисля, че трябва да се реши този проблем поне засега да има лекар три дни, да не е само вторник и петък. Недопустимо е, нашето село е най-голямото в община Видин, да имаме доктор само вторник и петък. Ние имахме доктор всеки ден, но д-р Начев замина за Германия и в този момент вече започнаха проблемите. Сега на негово място е д-р Павлов. Преди Нова година той идваше понеделник, сряда и петък, но ето сега само вторник и петък. Аз искам д-р Пешев да осигури поне още един работен ден в Градец и доколкото разбирам той иска да си прекрати практиката на 30 март. Ние ще направим общоселско събрание и ще търсим лекар, който да идва всеки ден. При д-р Начев бяха записани хора и от съседните села - Плакудер, Динковица, доколкото разбирам сега и те остават без лекар и това е много сериозно."


Амбулаторията в село Градец е част от груповата практика на д-р Тихомир Пешев от Видин. Той обясни ситуацията с недостиг на лекари, които да продължат да обслужват населението, както досега:

"От началото на септември д-р Начев замина за Германия и ще работи като лекар, фелдшерът ни напусна, така че оставаме в груповата практика двама лекари, една медицинска сестра на пълен щат и една, която е на 4 часа. При това положение не можем да поддържаме на практика четири амбулатории – две във Видин, една във Винарово и една в Градец. Идеята беше всичко това да съществува, но просто нямаме физическа възможност. Опитахме се да направим график:  понеделник, сряда, петък - там, вторник и четвъртък – тук, споразумяхме се с господин кмета, но не става, просто не се издържа. Не е само да запишеш пациентите, нали трябва и да ги обслужиш, има и качество на обслужването. Затова с д-р Павлов решихме- оставяме амбулаторията във Винарово, оставяме двете амбулатории във Видин и ще закрием амбулаторията в Градец. Въпреки че селото е голямо, въпреки че има много пациенти, просто не можем физически да ги обслужим... Това най-вероятно ще стане от 1 февруари, сега ще отида до Общината да взема договора за наем..."

Според д-р Пешев жителите на Градец няма да останат без медицинско обслужване:

"Тези, които решат да се обслужват при д-р Павлов и д-р Пешев, ще дойдат тук, тези, които не могат да идват във Видин, ще бъдат обслужени от колега, който се наеме да вземе тези пациенти. На практика тези, които все още не са записани, на които им казваме, че не можем да ги вземем, защото ще трябва да идват във Видин, в момента нямат личен лекар, те могат да си изберат в този момент всеки личен лекар. След като се закрие амбулаторията, тези които са се прехвърлили при нас, но искат да си отидат в Градец, спокойно, законът позволява, пускат си документите, позволява им се и се прехвърлят. Това няма да стане за седмица, няма да стане и за месец, но те паралелно с това няма да останат и без медицинска помощ, като искат, могат да си дойдат хората тук."

Проблемите със здравното обслужване на Градец предстои да бъдат обсъдени на общоселско събрание, съдействие ще се търси от Общината и Здравната каса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40