Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици спечелиха стипендия с творби за добротата

Пет деца от Основно училище "Христо Ботев" във врачанското село Крушовица получиха стипендии, които ще подпомогнат обучението им. Учениците спечелиха конкурс за детска рисунка и есе на тема „Най-добрият човек, когото познавам“ и до края на учебната година ще получават по 50 лв. месечно. Стипендиите са осигурени от Александър Миланов - бивш възпитаник на учебното заведение, кръстил стипендията "Юлия"- на своята покойна баба.


Догодина стипендиантската програма ще продължи - тя ще бъде обявявана от срок на срок, разясни дарителят:

"Идеята е винаги да пишат за различни неща, да мислят в различни посоки, но ние винаги ще ги разпитваме за чисто човешкото. Не искаме сложни съчинения. Животът ни учи."


Наградените са първокласничката Валерия Накова, третокласникът Ивалин Иванов, четвъртокласникът Антон Илиев, петокласничката Силвия Маринова и шестокласникът Илиан Алексиев. Раздадени са и три поощрителни награди. 

Първокласничката Валерия Накова се включи в конкурса с рисунка на своя дядо Нако.

"Аз нарисувах моя дядо, защото поисках да ми купи телефон и той го направи. Той се казва Нако. Избрах него, защото той е мил с мен, купува ми всичко, прави само мили неща за мен. Нарисувах дядо, цветенца, дръвчета и него. Исках да го нарисувам."

Шестокласникът Илиан Алексиев определя своя психолог като най-добрия човек, когото познава. 

Илиан Алексиев получава стипендията си от Александър Миланов."На 12-годишна възраст съм. Аз написах текст, а най-трудната част беше да запълня думите. Казаха ми, че трябва да е минимум три страници. Чудех се какви думи да използвам, кои епитети да сложа. Изброявах неща, даже се чудя как не е станало досадно. Моят психолог- г-жа Ценова от Мизия, при нея отидох след като баба ми почина от рак. Аз тогава се държах отвратително, не бях нормално дете, биех се често. Казаха ми, че трябва да я посетя, при което си мислех, че не съм луд, защото не знаех какво е психолог и психиатър. При нея отидох стереотип - с качулка, мрачно лице и разочарован. Върнах се обаче доста усмихнат. Тя ми помогна, вече не съм като преди. Оставам си избухлив, защото не търпя лигавщини. Тя е най-добрият човек, защото помогна и на мен, и на майка ми. Добрият човек е онзи, който помага на непознати, прави добро на хората. Аз не мога да рисувам, затова писах. Все още не си давам сметка какво значи тази стипендия, която звучи сякаш получаваш заплата за това, че учиш. Беше трудно да напиша есето. Отне ми 3 дни."

В конкурса се включиха 20 деца от училището, казва Александър Миланов:

"Ние отличихме пет, въпреки че планът беше да са трима. Защо? Защото децата бяха много искрени в това, което написаха. Осъзнавам, че на някои им е помагал възрастен. Всъщност от работата разбираме, че най-добрите хора за тях са техните родители, баби и дядовци. Илиан от шести клас е единственият, който е писал за своя психолог. Вече имам кураж да смятам, че в това училище се случват добри неща. Тук работят учители, които се грижат за децата. За мен най-голямото постижение на селските училища е да има добри хора - да помагат на децата. Добротата е всичко. Трябва да се грижим за тези деца. Аз се запознах с всички творби, но не съм компетентен да оценявам рисунки. Децата на мои приятели разгледаха рисунките. Журито от деца избра творбите. Аз съм щастлив, че въпреки трудните икономически условия, въпреки бедността, въпреки че селцето е малко, родителите и близките остават най-добрите хора, които децата познават. Така трябва да бъде. Отново ще повторя, но аз израснах без много семейна грижа, без истинско семейство. Важно е децата да виждат в своите близки смисъл и стимул. Иначе, ако растат без корени, без подкрепа и грижа, няма да се развият качествено."

Учителите са написали характеристика за всеки от учениците, в която описват силните страни на подрастващия, посочи още Александър Миланов:

"Истината е, че учителите бяха малко скучни в описанието си. Очаквах повече емоционалност, а те са подходили по учителски, подчертавайки постижения и доброти на децата. За мен най-ценното беше да накарам тези учители да помислят за децата си отвъд учителската парадигма. Да мислят за тях като хора, като деца с възможности и таланти, не като деца с проблеми. Това училище беше строго, когато аз бях ученик. Всички тук се третират поравно, така беше и като аз учех. Няма значение скъсани обувки или по-евтини дрехи. В крайна сметка съм щастлив - тук е и Деница Сачева, заместник министър на образованието. Тя е мой приятел. Щастлив съм да видя, че децата тук получават грижа. Истината е в образованието - то е пътят за прекратяване на бедността и изолацията."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50