Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

Снимка: Радио ВИДИН


До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е народният представител от парламентарната група на „Обединените патриоти“ Красимир Богданов- с него се срещна Жоро Александров:

"Това е един сектор в селското стопанство, който е подценяван, без обяснение защо. Той има един сериозен дял от икономиката, осигурява прехраната на много български семейства, развит е и във всички региони на България. Крайно време е държавата да обърне внимание на проблемите на пчеларите- те са в няколко направления. На първо място може би е нерегламентирания внос на мед от чужбина- главно от Украйна и Китай, с което се подбива цената на меда от български производители. Липсата на регаментация по отношение на законността на пчелините също е важен проблем, както и въпроса за третирането на земеделските култури със забранени препарати, което води до чести отравяния на пчелите..."

Обмисля се и създаването на специализирана Дирекция по пчеларство в министерството на земеделието, признаване на опрашването за екосистемна услуга и фиксирани минимални изкупни цени.

"Другата важна промяна е фиксирането на задължителни минимални изкупни цени на меда- посочили сме 1 % от МРЗ- това наистина би гарантирало на пчеларите едно по-спокойно осъществяване на дейността и приходи, които да им дадат възможност за реинвестиция и технологизация на пчеларството...

Искаме да бъде поправена една несправедливост- признаването на опрашването като екосистемна услуга. В много страни, особено в Съединените щати и Канада, опрашването е основна дейност на пчеларите. Там има ясна регламентация на отношенията със земеделските производители и се заплаща много сериозно тази услуга... Доказано е, че това естествено опрашване повишава неколкократно добивите и производителите са намерили начин да удовлетворят нуждите на пчеларите, да повишат и добивите в своето стопанство. Поставяйки тази услуга като екосистемна и въвеждането на минимални цени за опрашване на един кошер, също би било полезно за финансовото укрепване на пчеларството в България."
 

Не съвсем съгласен с готвените промени е Иван Кънев- председател на Северен Централен район в експертния Консултативен съвет по пчеларство, който бе сформиран съвсем наскоро и предстои да започне работа.

"ВМРО чрез закон искат да създадат регистър- такъв има и е на сайта на БАБХ. Твърди се, че експертният съвет ще участва в създаването на национални програми- на този етап имаме една-единствена пазарна мярка- Националната програма по пчеларство, но за нея има отделна работна група. Експертният съвет ще се занимава с други неща, не с разпределението на бюджета..."

Според пчеларя нямаме нужда от нов Закон, а от спазване на сега действащия:

"Това, което се случва в момента в пчеларството, е преломно. След протеста извоювахме да има такъв експертен съвет, и то на регионален принцип. Сега мисля, че всеки по някакъв начин иска да "яхне вълната", да използва инерцията и разбъркването в пчеларството. Така е и с хората, които искат да променят закона. Липсва и контрол от страна на отговорните институции, съвсем реална е и заплахата от легално внасяне на болести при пчелите, защото се прокрадва едно предложение за легализирането на вноса на пчелни майки- генофонд, който да влезе в България. Това е опасно", казва Иван Кънев.

Колкото до това, защо пчеларите не регистрират смъртността на пчелите си, Иван Кънев посочи, че това си има своето обяснение и предупреди пчеларите:

"Крушката си има опашка... в последните дни има спекулация, че пчеларите задължително трябва да си сложат "жълти табелки". Това е задължение единствено на пчеларите, които участват по мерките за биологично земеделие- при останалите си остава старият режим на регистрация. Освен това, въпреки обещанията, че системата ВЕТИС ще заработи на 10 януари, тя все още не работи..."
 
Електронен пазар на зърно- има го и това. Вече има начин зърнопроизводителите да избегнат прекупвачите и да протъргуват сами зърното си по-ефективно.

Кристиян Иванов е млад човек, основател на електронната платформа "Агринайзър", която помага на фермери и купувачи да търгуват зърно по-лесно и да избегнат посреднически услуги. Ефективност, по-голям пазар, доверие и сигурност, полезна информация и обективни преговори- това предлага новата електронна платформа, която по модерен начин помага на купувачи и продавачи да сключат лесно реална сделка. Според Кристиян Иванов, платформата е еднакво полезна и на производителите, и на потребителите на зърно.
Макар и съвсем в начален вариант, първите потребители вече са регистрирани.

"Регистрираш профил, публикуваш оферта, водиш преговори, сключваш сделка- това са четирите стъпки, с които продавачи и купувачи срещат интересите си. Лесно и напълно достъпно..."- казва авторът Кристиян Иванов.

Подробности за възможностите на електронната платформа ще намерите тук.

Цялото предаване чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31