Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смъртоносната мода- опасните селфита

Анастасия Груздева си прави селфи при температура от минус 50 градуса в Якутск.
Снимка: БТА
Преди дни станахме свидетели на това как манията по опасните селфита взе още една жертва. 15-годишно момче загина в ледените води на замръзнал водоем, в опита да си направи селфи върху леда. Това съвсем не е първата жертва на безумната мания, най-вече у тийнейджърите. Но питаме се- заслужава ли си този риск и в името на какво е той? Самочувствие, показност или просто търсене на адреналин? И върху кого пада накрая вината? Върху децата, върху родителите им или ще намерим някого другиго, когото да обвиним?
Не е тайна, че една от главните цели на тази негативна тенденция са харесванията в социалните мрежи. Значи ли това, че днешните подрастващи имат доста ниска самооценка и порочен кръг ли са социалните мрежи и селфитата? На всички тези въпроси потърсихме отговор. На въпроса защо младежите рискуват живота си в името на едно опасно селфи, фотографът Емилиян Евдокимов каза:

"Според мен го правят, за да изглеждат по-значими. Искат да покажат нещо. Може би имат някакви комплекси или искат някой да ги види, че правят нещо по-различно и нещо по-опасно и да се почувстват по-харесвани по тоя начин. Може и да не се предприемат такива рискови нали ситуации. Хубави гледки има навсякъде и могат да се покажат. Не е нужно да се предприемат някакви крайни мерки и рискови за да се покаже нещо по-нестандартно и  различно, но си е до човек."

Но за всеки риск си има и предпазна мярка, каза още фотографът. И винаги има как да се избегнат фаталните последици от рисковата фотография.

"Въпросът е човек да се подготви преди това. Да знае точно къде отива, какви са моментните условия, да може да прецени риска и до колко си струва. И вече има една бариера, която не би трябвало да прекрачи, но тя за всеки е различна. Според неговото ниво. То това е относително, пак казвам. Зависи от самия човек. За някои нещо ще изглежда по-рисково, за друг си е нещо напълно нормално. Аз като цяло не предприемам кой знае какви рискове. Все пак гледам сигурността да е на първо място."

Според Емилиян Евдокимов опасните селфита са последици от търсенето на известност в социалните мрежи. И в стремежа си да бъдат харесвани, тийнейджърите недообмислят ситуацията, в която ги поставя опита за мечтаната снимка. Да бъдат внимателни и да не снимат на всяка цена, това са нещата, които посъветва Емилиян Евдокимов всички търсачи на силни усещания.

"На първо място да бъдат по-внимателни и да не предприемат различни рискове. Няма нужда да се опитват да правят впечатление за да бъдат забелязани. Сигурността на първо място".

Освен мнението на фотограф, се допитахме и до психолог. Катя Райчева обясни кое е разковничето на проблема с безумните селфита и решим ли е той. И според нея, както и според фотографа Емилиян Евдокимов, опасните снимки са пряко свързани със социалните мрежи.

"Има връзка между социалните мрежи и селфитата. Защото тези селфита, които правят подрастващите, ги публикуват в социалните мрежи. Те там имат поле за изява. Там се хранят с лайковете, които получават. Така че връзката е много тясна. Младежите правят такива снимки, за да могат да изпъкнат, по някакъв начин да се покажат като нещо повече от другите. Като по-смели, като по-атрактивни, да привлекат повече внимание върху себе си. Липсата на някакви стойностни занимания, нещо стойностно, с което те да се занимават и да си запълват времето, да получават удовлетворение и съответно одобрение от другите. Ако се занимават със спорт, с изкуство, с наука, няма да имат нужда да правят това. Да изпъкват по този начин."

По думите на Катя Райчева, един от големите проблеми при младежите е, че те не осъзнават риска, който поемат. Но питаме се, защо трябва да настъпи трагичен инцидент, за да се стреснат тийнейджърите? Защо трябва да слушаме и гледаме постоянно как деца загиват в опитите си да си направят безумни селфита...били те върху ледовете на замръзнал водоем, върху влак или върху някоя висока сграда..

В този случай фразата "живей за мига" не важи. Защото човек живее само веднъж!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40