Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тодор Андреев от Берлин: Българите в чужбина не са "второ качество"

Това твърди един млад българин, който от 4 години живее в Берлин и вече знае цената на този живот. Въпреки трудностите, заради които търси нов живот в непознатата Германия, днес той работи по няколко проекта, с които се надява да покаже, че българите в чужбина не са по-различни от тези у дома. Решил е също да промени и имиджа на България, който според него, не е от най-добрите в момента. За целта участва в различни инициативи, с които се надява да обедини и да информира българското общество за живота на милионите българи в различните точки по света. Заел се е и с нелеката задача да измине цялото разстояние от Германия до България на велосипед, а на трети март да посрещне националния ни празник на връх "Шипка". Всичко това в рамките на инициативата "Един континент, десет държави, десет столици, един връх". Целта е както да изпита възможностите на тялото и духа си, така и да докаже, че българският дух е жив и у сънародниците ни в чужбина.

"Ние не сме "второ качество", само заради факта, че сме били принудени по една или друга причина да напуснем България и да потърсим ново начало някъде другаде по света. Надявам се да променя отношението и начина на мислене към българите в чужбина. Където и да сме, ние сме българи, българският ни дух не угасва. Всички ние, българите, просто търсим начин да продължим да живеем. В България това ни бе отказано. Преди да тръгна към Германия, аз бях стигнал до предела на съществуването си. Признавам си, че никога не съм си представял, че ще живея в чужбина, както бе с много от съучениците ми. Напуснах България не по собствено желание, а по принуда. Всичко у нас бе в окаяно състояние и аз нямаше как да продължа. Ако не бях продължил, сега нямаше да можем да разговаряме- бях стигнал до най-голямата крайност. Радвам се, че избрах правилния път, заминавайки за Германия. Така успях...

Сега искам да покажа, че въпреки че сме в друга страна, българското сърце не спира да тупти. Хората мислят, че щом сме в чужбина, сме едва ли не родоотстъпници заради парите. Вярно е, че може да изкарваме повече средства, но сме далеч от българските традиции, от приятелите и от уникалната ни природа, както и от начина на живот, с който сме свикнали. 


Животът ме накара да мина през много перипетии, които ми дадоха добър урок и възможност да размишлявам за нещата, които ми се случват. Тук имам повече самочувствие и време за мечти, както и възможности да се опитам да ги осъществя. 


Аз съм завършил художествена гимназия в България и това тук много ми помогна, макар и да нямам възможност да работя по специалността си. Човекът на изкуството има по- специално светоусещане, което помага да търсиш по-различното, по- нетрадиционното и уникалното в живота- а това в една уредена страна дава много шансове."  

Може ли един обикновен млад човек да успее в Германия, следвайки мечтите си? Какво ти дава новото начало и какво ти отнема? Как се работи в колбасарски цех, какви нови практики научаваш и кое те кара да се отвратиш от някои продукти? Доколко са навлезли в живота ни генно- модифицираните храни? Защо у нас идентични с Германия храни се търгуват на по-високи цени, но качеството им е по-ниско? Докога ще важат двойните стандарти за стоките в различните страни на Европейския съюз? Коя е тайната за един човек на изкуството да пробие в една уредена страна? Отговорите на тези и други въпроси можете да чуете в разговора с Тодор Андреев в звуковите файлове.


Галерия

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31