Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януари- месецът, в който тръгваме на фитнес

Снимка: Радио ВИДИН


Януари е месецът в годината, който е един от най-натоварените за фитнес центровете. Много хора си поставят цели за новата година и именно това е причината те да решат да започнат тренировки. Едно от желанията им е да изваят хубави тела и да се харесват на околните. Други, пък, просто искат да свалят килограми или да качат такива, за да се чувстват и да изглеждат по-добре. Но това желание не продължава дълго и след като изминат няколко седмици много от хората, които не са редовни посетители на фитнес центровете, спират да ги посещават. Сред причините е невъзможността да съчетаят ежедневните си ангажименти с усилията, които трябва да полагат във фитнеса. 


Посещенията в залите сами по себе си няма как да доведат до желания резултат, ако към тях не се изгради правилен хранителен режим. Редовните тренировки във фитнеса също са важни, за да имаме успех. Именно постоянството и волята са най-трудни за хората, които са започнали тренировки през януари. Сблъскването с тези трудности, както и желанието на трениращите за бързи и мигновени резултати е причината през февруари масово всички нови посетители на фитнес центровете да спрат тренировки и да се върнат към нормалното си ежедневие. Разбира се, има и такива ентусиасти, които продължават да тренират и след това, но те са малцинство. Защо е така обяснява инструкторът Кристофър Асенов, който е печелил бронзов медал за Видин от държавно първенство по културизъм: 



"Това е една такава еуфория, която трае максимум 2- 3 седмици и когато започва да става малко по- трудно, хората се отказват. Защото не всичко опира само до тренировки. Доста от резултатите идват от правилно хранене, от това да се създаде навик да се ходи редовно на фитнес, а не само 1-2 пъти в седмицата. Когато се съберат няколко неща, които стават малко по- трудни и хората започват да се отказват. По принцип няма възрастова граница. Масово има хора на по 30 години, защото на тази възраст човек е точно по средата, нито е млад, нито е стар и се чуди: "Аз мога ли да го направя това, не би ли трябвало да изглеждам по- добре все пак се чувствам млад", но в същия момент си казва: "Ами, да, но аз съм на 30, защо да полагам толкова усилия, колкото един 20-годишен". Всякаква възрастова граница, няма възрастова граница за хората, които посещават залите януари месец. Да, това са редовните посетители и тези, които са започнали януари месец и са постигнали резултат, който ги мотивира да продължат напред. По принцип най- лесното нещо, за да продължиш напред, това са успехът и резултатът. Ако видиш резултат, не мисля, че ще има някакъв вариант да се откажеш, защото той те мотивира и ще си кажеш: "Окей, аз го направих това, защо да не продължа, не беше чак толкова сложно, не беше чак толкова трудно". Или пък дори да си кажеш: "Да, окей, трудно беше, но ми харесва резултата, ще продължа да го правя". Има много хора, които биват задължавани поради здравословни причини. Фитнесът е един от начините, които могат да помогнат да влезеш пак в тонус с тялото си и здравето си. Защото фитнесът не значи, че трябва да вдигаш постоянно тежести, във фитнеса има кардио уреди, има различни тренировки. Зависи от фитнеса, вече има и групови занимания, които са с група от хора, не е нужно да си сам и нещата се получават доста по- добре."



За добрия ни изглед, освен заниманията във фитнеса, от значение е и хранителният ни режим, смята Кристофър и припомня, че трябва да се храним с чисти продукти, по възможност с по-малко Е-та:



"Това, което аз бих дал като съвет на хората, е всеки ден да имат по всяко нещо в режима- това е въглехидрат, протеин и мазнини. Да избягват да ядат само ябълки, идеята е да не се спазва диета, идеята е да намерят техния начин, който може да го спазват цял живот, да им доставя удоволствие и в същото време да има и резултат. Защото не можеш цял живот да ядеш само ябълки, да, ще отслабнеш, ще дойде един момент, в който ще трябва да се върнеш към нормалното хранене и тогава се получава йо-йо ефектът, в който се връщат килограмите. Всички в началото, когато започнат фитнес си казват: "Аз ще имам ли нужда от хранителни добавки". Хранителните добавки са излишни, когато не се занимаваме професионално."



Цветомир Цветанов ходи на фитнес от 15 години. Той определя себе си по-скоро като любител на тренировките, тъй като не е от най-редовните посетители, но е усетил върху себе си положителната промяна от заниманията в залата, съчетани с подходящ хранителен режим:



"Най- много ми харесва чувството след една здрава тренировка, чувствам се много бодър и енергичен дори отколкото да почивам. Не мога да кажа, че съм фитнес маниак, най- вече тренирам за здраве. Имаше един период, в който се хранех нездравословно и навсякъде, и по всяко време, доста килограми качих тогава и се допитах до фитнес инструктор- диетолог, който ми изготви програма, тренировъчна и хранителен режим. За около 3 месеца успях да сваля 13 килограма, което си е доста. Аз не очаквах че ще има някакъв ефект, наистина хората, които разбират от тази работа, могат много да помогнат за сваляне на килограми и качване на мускулна маса. Хората, които се отказват от фитнеса, мога да ги надъхам с това, че трябва да си упорит, за да постигнеш нещо. Колкото повече тренираш и даваш от себе си, резултатите не закъсняват и с времето ще се почувствате по- добре и ще изглеждате по- добре."



За Владислав Цветанов фитнесът е хоби и начин на живот:



"Поне 4 пъти ходя в седмицата да тренирам. След тренировка се чувствам винаги много позитивно зареден, по друг начин гледам на живота, от позитивната му страна. За мен спортът е голямо нещо, на първо място е здраве. Фитнесът, както и всеки един спорт, изисква жертви и отдаденост, начин на живот, начин на хранене, то си е цяла наука това. Човек трябва да се поддържа независимо от годините, трябва да спортува, да ходи на фитнес или въобще да извършва някаква физическа дейност, понеже знаем, че на пръв план е физическото привличане към даден човек. Като видим някой, който не е привлекателен или е с наднормено тегло, той просто не грабва окото. Значи да си конкурентен в днешно време, човек трябва да поддържа себе си, имиджа си, вида си и абсолютно във всяко отношение в този живот."


След дълъг и изтощителен ден на работа една тренировка може да ни разтовари от негативните мисли и да ни зареди с положителна енергия. Може да е клише, но спортът е здраве, а здравето е щастие. Така че, аз ви съветвам да тренирате. Няма значение кое време от годината е и на каква възраст сте.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50