Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчик се готви за четвъртия оперен фестивал

Снимка: Иванка Петрова
"Програмата очаквам в средата на февруари да бъде готова и да стане достояние на всички наши гости, които биха дошли да гледат спектаклите в белоградчишката крепост и в пещерата Магура", каза заместник кметът на Община Белоградчик Росен Младенов по време на заседанието на консултативния съвет по туризъм.
 
118 566 туристи са посетили туристическите обекти на територията на община Белоградчик през 2018 година. От тях 31 624 чужденци. Отчет за дейностите в сферата на туризма представи заместник кметът Росен Младенов.

Община Видин е една от седемте общини, които ще бъдат подпомогнати финансово за справяне със замърсения въздух. За подмяна на средствата за отопление са предвидени почти 12 милиона и половина милиона лева. Подготвителният етап на програма е до 2020 година, а подмяната на уредите и замяната им с алтернативни методи на отопление- от 2020 до 2024 година.

"Първото, което трябва да направим е да се справим с апликационната форма, която трябва да подадем към министерството. И в момента сме започнали работа", каза заместник кметът Цветан Асенов.

СнимкаПравилата на усвояването на средствата изискват подаването на проект.

"Иначе средствата са категорични. Засега са определени. След което ще има период на популяризиране и на информиране на населението във връзка с мерките, които ще бъдат предприемани за замяна на средствата за отопление, такива които замърсяват въздуха с екологични- климатици на ток, инсталации на пелети", обясни кметът Огнян Ценков.

Предвижда се да бъдат подменени отоплителните уреди на твърдо гориво на 3400-4000 домакинства.

"Във фейсбук прочетох. Замърсяването от въздуха е голямо. Даже в нашия град, като изключим движението на автомобили, това действително е голям проблем. Хората трябва да се възползват... Не, не съм запозната. Ако е така, е добре за хората. Смятам, че има много други източници извън домакинствата, които замърсяват много повече околната среда... Бих се възползвала, защото ние сме социалнослаби...", заявиха видинчани пред Красимир Каменов.

На територията на Община Видин няма изградена топлофикационна система или газоразпределителна мрежа, поради което Общината ще заложи на подмяната на горивните устройства на твърдо гориво с такива, използващи електричество или пелети.

ДГ ДЪГА- ВрацаВ детска градина "Дъга" във Враца гостува екотеатър.
Децата се вълнуваха и забавляваха с приключенията на слончето Слай. Впечатленията си от постановката, децата ще изразят с рисунки, които ще изпратят за участие в конкурс "Да пазим природата и животните". Инициативата е на фондацията АФА.

"Сега децата са гледали спектакъла, ще направят рисунки и до края на месец февруари ще изпратим рисунките за участие в конкурса. След това с тези рисунки ще се уреди изложба в Народното събрание. Идеята е възпитаване на децата в дух на екологични ценности", разказа за инициативата директорът Даниела Александрова.

СнимкаНа 2 февруари ще отбележим Световния ден на влажните зони. Природозащитен център "Натура" ще отбележи този ден в понеделник, 4 февруари, с ученици от 5 и 6 клас от врачанското училище "Никола Войводов". Предвидени са и занимателни игри, разказа Георги Антонов от център "Натура".

"Във вид на игри ще се опитаме да разберем повече за влажните зони. Ще се опитаме да определим рибите, които се срещат в повечето влажни зони. Като за целта към играта има макети на рибите и съответно тяхното описание. Целта е децата да започнат да разграничават коя риба каква е. Те щ трябва първо да ги уловят в един леген за време. Идеята е да им е забавно на децата."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45