Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проблемите в овцевъдстото у нас- безпородие, непродуктивност, селекция на ниско ниво

Снимка: Радио ВИДИН


Криза в овцевъдството има и тя е очевидна, затова и в края на миналата година на Общо събрание на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, бяха представени насоки, които да подпомогнат министерството на земеделието, храните и горите с изготвянето на Сратегия за сектора. В 130 страници са посочени основните проблеми, на които ще се търси решение, дават се и насоки за бъдещето на сектора. В "Земята, която ни храни" събеседник е авторът на документа- проф. Иван Станков- изп. директор на  Асоциацията.

"Поводът е тежкото състояние на сектора, освен това според Резолюция, приета в Европейския парламент от 30 май миналата година, се отчита, че овцевъдството в Европа има много сериозни проблеми. Отчита се, че спрямо 80-те години, в Европа дребните преживни животни са намалели с около 25 млн. , само в България намалението е с 9 милиона- това е катастрофа за нас. ...От началото на прехода броят на овцете у нас е намалял около 6,2 пъти, месото- 17, 2 пъти, а  млякото- 3,4 пъти. Подобни са и резултатите в козевъдството... В нашия анализ, освен, че посочваме конкретни цифри как се е развивало през годините, даваме и други констатации какво е положението с промяната, настроението на хората да приемат тези продукти... Доста подробен анализ, в който посочваме, че по време на Османската имрперия само във видинския пашалък е имало над 1 милион овце и голям брой кози, а сега в цяла българия са малко на да 1 милион... Затова и ние предлагаме визията за развитие на овцевъдството и козевъдството в България, като на първо място поставяме породния състав. В България бяха създадени много породи- четири тънкорунни, две полутънкорунни, имаше и две цигайски, имаше и млечна популация, която не стана порода. Породите изчезнаха, остана само тази млечна популация. Голям дял имат автохтонните породи, които не са високо продуктивни и не могат да задоволят потреблението. Затова предлагаме конкретни неща какво трябва да стане с всяка една порода, не само да поддържаме глади, а да търсим продуктивност... Освен това селекцията у нас е на крайно ниско ниво...Предлагаме една нова структура- да се отделят нуклеусови стада- 3-4 %, от които да се произвеждат кочове. Предлагаме да се създаде един център за развъдна дейност в град Павликени. Искаме фермерите да работят само с такива, които са с доказани качества. Така ще започнем подобряването на българското овцевъдство..."- посочи проф. Иван Станков.

проф. Иван СтанковБезпородие, висок дял на автохтонните породи, които са непродуктивни, селекция на крайно ниско ниво- това са част от акцентите. Обръща се голямо внимание на технологиите, защото овчарят с гегата е вече в миналото, категоричен е проф. Иван Станков:

"Сега нещата са много променени. Не можем да разчитаме на овчаря с тоягата да тръгне по пасищата и да пасе овцете по традиционния начин. Тук говорим за оборно отглеждане на най-високопродуктивните породи, балнсирано хранене... Детайлно разглеждаме и нормите за хранене..."

В изготвянето на Стратегията работи екип от специалисти от Тракийския университет и от Селскостопанска академия. Анализирано е състоянието на овцевъдството, набелязани са мерките за неговото устойчиво развитие. Разработени са мерки за цялостно развитие на специализирания пазар. Големи надежди се залагат на организациите и групи на производители, които ще могат по-успешно да отстояват справедливи изкупни цени.

"Това ще ни помогне и за нови пазари, но трябва да знаем, че най-добрия пазар на този етап е българският, а фермерските пазари са мястото, на което се намира истинският български вкус"- категоричен е проф. Станков.  


Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31