Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво ще харчат Общините в Северозапада тази година

Снимка: Радио ВИДИН

С рекордни бюджети се похвалиха големите Общини в Северозападна България. 44  200 000 лева е бюджетът на община Видин за настоящата година. Кметът Огнян Ценков го определи като балансиран, с реалистични приходи и оптимизирани разходи. Капиталовите ремонти са съобразени с предложенията на видинчани.

"Този бюджет определя бъдещето на Община Видин, защото с изпълнението на финансово-оздравителния план от 2020 година Община Видин ще има задължения от само 5 млн. лева, които ще бъдат кредити в редовно плащане, а всичко останало, което беше като просрочени задължения и други проблеми, както и безлихвеният кредит, отпуснат за финансово-оздравителния план, ще бъде погасено. В края на 2015 година имахме задължения на стойност 21 млн. лева. Приходите от местни дейности вече ще могат да се изразходват за много важни функции, облагородяване, образователната инфраструктура, спортните клубове, желания на видинските граждани", обясни кметът на Видин.

Монтана ще разполага с близо 44 млн. лева. Общината ще следва по-активна социална политика, свързана с развитието на региона и в борбата с демографската криза, уточни кметът Златко Живков.

"Имаме много проекти, които изпълняваме и които тази година трябва да бъдат финализирани. Това, което прави впечатление в този бюджет, са многото социални ангажименти. Почти няма съюзи, които да са пропуснати- на инвалиди, на глухи, диабет... Предвижда се парична помощ за новородени деца по съответна наредба. 22 400 лева са предвидени за награди за талантливи деца. Стипендии за студенти, които имат желание да се върнат в Монтана. Подкрепа на бизнес начинания на млади семейства и хора, които са със стартиращ бизнес. Възрастните хора и тази година ще пътуват безплатно по градската мрежа", обясни Златко Живков.

С най-голям бюджет в Северозападна България тази година ще е Община Враца. Местната власт там ще разполага с над 67 500 000 лева, като със средствата, привлечени от еврофондове сумата надхвърля 100 млн. лева. Приоритет са инфраструктурните проекти, обобщи кметът на Враца Калин Каменов:

"Основна цел на Бюджет` 2019 година е подобряване качеството и обхвата на публичните услуги, предоставяни от Общината, ефективно разпределение на средствата за поддържане и изграждане на социалната и физическата инфраструктура, създаване на добра среда за инвестиции, увеличаване на средствата за образование и спорт, запазване на ниски нива на данъчно облагане, запазване на финансовата стабилност на Община Враца."


Не е същата ситуацията обаче в по-малките общини. Брегово, например, не получи допълнителни средства от бюджетния излишък на правителството и ще разчита на общо 6 200 000 лева тази година. Според кмета на общината- Милчо Лалов, бюджетът е недостатъчен за решаване проблемите на хората, а допълнителните пари управляващите са раздали несправедливо- на партиен принцип.

"С такъв бюджет няма да бъдат решени проблемите на хората. Ние сме дали нашето мнение пред Сдружението на общините за диференциран подход към отделните общини. Сега отделните общини са поставени пред абсолютно различни обстоятелства. С две правителствени постановления през 2018 година са раздадени 300 млн. лева безпринципно", смята кметът на Брегово.

2019-а е изборна година. През октомври отново ще гласуваме за местна власт. Заради това и предстоящите месеци ще са важни както за управляващите, които ще искат да докажат, че са добри стопани на своите общини, така и за опозицията, която пък ще следи под лупа какво не е свършено и ще посочва своите алтернативи за управление. Кой ще спечели предстои да видим наесен.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59