Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от училището по изкуствата във Видин впечатлиха с проекти по физика

10
Снимка: Радио ВИДИН

Учениците от седмите класове на училището по изкуствата във Видин- СУ "Свети Свети Кирил и Методий", представиха своите проекти по физика на тема "Електричният ток в нашия бит". По този начин те демонстрираха знания и умения, придобити при изучаване на електричните явления.

"Това са нашите седмокласници и те за първа година изучават физика. Физиката е природна наука и много интересна наука, но тъй като за тях това е началото в нейното изучаване, за мен е важно още от сега да събудя техния интерес и да ги мотивирам за изучаването на физичните явления. За да се случи всичко това, е много важно не само работата в часовете и изучаването на теорията, но най- вече тяхната практическа работа. Най- много емоция влагат, когато ние правим някакви демонстрации, опити в час, измервания. Обичат да им давам домашна работа", разказа учителят Марияна Целова за проектната дейност в часовете по физика и астрономия.

Работата по проект е елемент от методиката, която Марияна Целова използва в часовете по физика години наред:

"Първият раздел, който изучавахме, беше електричният ток в нашия живот, в нашия бит и това е и темата на техния проект, т.е. зададох им проект в края на раздела да направят по свой избор приложение на тока в широкия спектър."

Виктория Боянова и Симона Петрова са от 7 "б" клас. Двете са направили къщичка с осветление:

"Вътре светят две лампички. Веригата е последователно свързване."

Ивана Пламенова е от 7 "в" клас. Нейният проект представлява лек автомобил със светещи фарове:

"С ключ се пускат и гасят фаровете. Цялата е направена от цветни картони. Моята верига е успоредно свързана."

Михаела Михайлова и Кристиян Людмилов са от 7 "а" клас, учат изобразително изкуство. Изработили са увеселителен парк с виенско колело, улично осветление и други елементи от конструктор:

"Имаме една верига, при която сме превръщали един вид енергия в друга. Чрез електромоторче, за да се завърти колелото, от електрична сме превърнали в механична, а с лампите- от електрична в светлинна."

Айфеловата кула е изработил Деян Сашов от 7 "а" клас. Кулата е сглобена само от клечки за шишчета. Електрическата верига осигурява осветление на втората тераса и на върха:

"Работих с моя татко. Мислихме много време и накрая решихме да го направим. Свети само втората тераса и върхът. Тя е последователно свързана."

При изработване на проектите седмокласниците са проявили инициативност и предприемчивост, придобили са и умения да общуват и работят в екип. Чрез демонстриране на своите практически умения да свързват електрични вериги, учениците показаха наученото как безопасно да използват електричната енергия в нашия бит.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45