Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов клуб разкрива тайни от археологията пред видинчани

| обновено на 27.02.19 в 16:31
4
Снимка: Радио ВИДИН

Клуб "История и археология" ще разкрива малко известни събития и факти от миналото пред ученици и възрастни от Видин. Работата на организацията започва с поредица от научно-популярни лекции, които ще се провеждат в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и ще се водят от археолога от Регионалния исторически музей във Видин Ваня Ставрева. Идеята е по този начин да бъде привлечено вниманието на младите хора към теми, които не се изучават в часовете по история, обясни археологът:"Археологията и праисторията са много атрактивни и има какво да се покаже, има какво да се разкаже, и аз смятам, че това е начинът да се привлече вниманието на учениците към по-сериозни занимания, извън това, което е тяхно ежедневие. Само със сухи приказки трудно би станало, затова тези лекции ще са придружени с необходимата визуализация - кратки филми, презентации, така че да предизвикат интерес. Надявам се, че ще постигнем това нещо, още повече че темите са такива, които отсъстват от учебниците по история, за тях не се пише, не се говори много и ще е полезно."Първата лекция в клуб "История и археология" беше на тема "Племената по нашите земи преди 8000 години". Следващите ще са още по-интересни, обясни Ваня Ставрева:"Темите ще следват в някаква степен хронологическата последователност на живота на територията на днешна България и в частност на Видинска област, като ще има и по-специфични и любопитни теми като култовете, които са били изповядвани от тогавашните хора, техните ритуали, вярванията им. Според мен ще бъде интересна темата за култа към черепа, строителните жертви, които са правени при строежа на жилища и при основаване на селища, за които има археологически доказателства."Видинчани ще имат възможност да се запознаят и с интересни резултати от археологически проучвания, които не са достигнали до широката публика и за тях почти нищо не се знае. За тях ще бъдат поканени да разкажат хабилитирани изследователи и преподаватели.


"В последните десетилетия се правят много археологически разкопки в България, които някак си не достигат до широката публика... България е богата и със златото си още от праисторията, защото ние сме първи в много неща - тук е възникнала първата металургия, първите метали и производство на метални украшения и на оръдия, тук е и най-старото обработено злато през петото хилядолетие. Така че има интересни неща и трябва хората да ги знаят, защото това е и начин да се възпитава обич към родината."


Първите гости в клуб "История и археология" бяха ученици от училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин. Елеонора Руменова от 9 клас казва, че харесва историята и подобни научно-популярни лекции ще ѝ бъдат полезни в бъдеще:


"Ще бъде доста интересно, защото историята винаги е била моят любим предмет. А и повечето хора просто трябва да знаем историята си, за да продължим напред..."Втората среща на клуба ще бъде насочена към по-малките любители на историята и археологията. Те ще могат да се запознаят с професията на археолога. Срещата с тях ще се проведе утре, 28 февруари, от 12 часа в залата на видинската библиотека.


Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53