Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За жените с ръководни функции в Ново село

| обновено на 08.03.19 в 11:15

Когато през далечната 1857 г. на 8 март жени от шивашки и текстилни предприятия в Ню Йорк излизат на протест, исканията им са били само за по-добри условия на работа. Днес жените искат равни права и възможности с другия пол. И успяват да докажат, че умеят не само дом да въртят, но и да управляват успешно.


В Ново село няма кой знае какви предприятия, институции и учреждения, но по-голямата част от съществуващите се ръководят от жени. Като се започне от Общинска администрация, образователните и възпитателни заведения, социалните институции, читалището и се стигне до пощата, в която има само двама работници.


Днес ще ви запозная с три жени, които всеки ден се срещат и справят с хора, проблеми, радват се и поздравяват подчинените си за постижения на работните места, а после се отправят вкъщи, за да разрешат нови дилеми или да се зарадват на нови успехи, а най-вече да обърнат внимание на децата си. Общото между тях е, че имат висше образование, че имат обществени изяви още в училищна възраст, че са назначени на ръководни длъжности в младежката възраст до 30 години. Работят с хора – деца и възрастни и се опитват да вникнат в проблемите им. Стараят се да оформят и сплотят колектив от работници и служители и да постигнат видими успехи в дейността си. С присъщата си женска интуиция те разчитат и благодарят на своите по-високи началства – кмет и/или областни и регионални управления. А след работния ден, започва домашната работа, от които най-важни са децата. Защото останалото се знае.


Ирена Цветкова - директор на Средно училище Св. Св. Кирил и Методий в Ново селоС най-голям стаж е директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий “ в Ново село Ирена Цветкова. На 28 години тя става директор на бившия дом за деца, лишени от родителска грижа в Ново село. И само пет години след това бива назначена за директор на училището. Нейните успехи са, че възстанови статута на новоселското школо, което стана Средно училище и извоюва специализация на завършващите, че всяка година нейни ученици влизат във висше учебно заведение, представят се добре на областни състезания и национални конкурси. Всяка година училището печели проекти, с които привлича децата в образователната система и ги задържа. И това с цената на много нерви, на едва тримесечно майчинство при раждането на дъщерята. За днешния празник тя е приготвила прекрасно слово за колегите-жени, ще подари и ще очаква много цветя, а вечерта е спретнала купон „Луди майки с деца“, каквото и да означава това.


Анита Тодорова - заместник кмет на община Ново селоС две години по-млада е Анита Тодорова, заместник кмет на Новоселска община, когато е назначена за ръководител на бутилиращия цех в изба „Новоселска гъмза“. Този опит ще ѝ послужи  по-късно, когато през 2012 година заема ръководна длъжност в Общинска администрация. В малката община няма други заместници на кмета и затова няма определени ресори, а отговаря за много неща. Среща се и с различни хора от общината, които трябва да изслуша, да убеди или да им помогне. Тя подсказа, че в Ново село жени ръководят петте центъра към общината – четири са за деца, лишени от родителски грижи и един за възрастни хора с деменция. И всеки ден да отделя време, обич и мисъл за порасналите деца – дъщерята- студентка и сина-абитуриент. Тодорова е един от организаторите на женския празник в Общинска администрация. Още вчера вечерта всички, заедно с поделенията и кметствата се събраха в голямо заведение във Видин, за да отбележат пролетния ден.


Сашка Василева - директор на Обединено детско заведение Акад. Стефан Младенов в Ново селоТам беше и Сашка Василева – директор на ОДЗ „Акад. Ст. Младенов“. На 28 години става директор на Основно училище в Бобовдол, Кюстендилско, а днес ръководи 15 души персонал, 72 деца и се разправя с още толкова родители и баби. Може да се каже, че е иновативен ръководител, защото само година след назначаването си промени облика на детската градина в Неговановци чрез проект, а сега с помощта на Общината прави основен ремонт в Ново село. Василева вече е отгледала своето дете, което е отлетяло от семейното гнездо, а днес заедно с баща си Мирон, отдава повече грижи и емоции на приемния син.


Това са част от жените -ръководителки на Ново село от Българския Северозапад. Борбени и грижовни, властни и емоционални, строги и отзивчиви, началници, жени и майки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45