Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Куче бирник "работи" в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

Черното четириного носи на врата си табела с надпис "Платете ми таксата" и всъщност е статуетка, която може да се види пред гише в административната служба в града. Подарък е на кмета Златко Живков от колегата му от село Смоляновци Пламен Иванов.

"Реших да си направя шега с идеята и той да си има куче", каза за Радио ВИДИН инициаторът.

По думите му, в село Смоляновци 60 стопани на кучета са платили таксата им за миналата година.

Събираемостта е по-голяма в селата, отколкото в Монтана, възмущава се кметът Златко Живков:

"Не е възможно в село като Горна Вереница да има платени 70 кучета, а в 40-хиляден град като Монтана -10."


Според него, мярката има възпитателен ефект, скоро и реалните резултати ще са ясни.

Таксата в Монтана е символична - 5 лева, а в селата -2 лв.

Парите, събирани от тези налози, отиват за поддържането на приюта и за намаляване броя на скитащите кучета.

Вижте още

"Стани на две, спаси кутре"- с мисъл за кучетата без дом

Една история за доброто, което съществува даже и в трудни времена. Главен участник в нея са Ана Любенова и нейния син Ангел, който скоро става на 2 години. Ани обаче, вместо подаръци за  рождения ден на своя син, иска от гостите си парична сума- кой, колкото има да отдели. Сумата ще събере в полза на животните от видинското сдружение..

публикувано на 05.06.20 в 16:56

Големите кучета в градски условия

Как да отглеждаме и дресираме кучетата си в градска среда, за да не са агресивни? За това говорим в "97 лапи и 1 опашка". Със съвети ще ни помогне Вартан Папикян от Видин, който е собственик на кучето Кан, което е порода Кане Корсо. Поводът- зачестилите случай на нападнати хора и деца от агресивни кучета.  Кан е на 3,5 години и..

публикувано на 05.06.20 в 16:05

Фейсбукгрупа в Колзодуй подава ръка на възрастни и на хора, които се нуждаят от помощ

Темите в "Заедно" на 5 юни 2020 година: *Възрастни хора, самотни родители с деца до 12 години, както и поставени под домашна карантина, заради Cоvid-19 от община Видин могат да се възползват от нова социална услуга. Средствата са по европейска програма. *Група във фейсбук в община Козлодуй обединява хора, които помагат на..

публикувано на 05.06.20 в 16:00

Жителите на Ново село бавят регистрацията на домашните си животни

Само десетина човека са подали заявления в Информационния център на Община Ново село, за да регистрират своите домашни животни съгласно новите изисквания на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Непосредствено преди въвеждането на карантината в България в заседателната зала на Общинския съвет се проведе среща със собственици на домашни..

публикувано на 05.06.20 в 10:00

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата  кампанията на УНИЦЕФ.  Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България :  "Въпреки всички положени усилия до този..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Пренастроихте ли телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия?

За проблем с телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия сигнализира слушателка на Радио ВИДИН. От миналата събота Марияна Милетиева от Монтана и нейни приятели с декодери от Бойчиновци и Охрид, не могат да гледат телевизия, защото няма сигнал.   "От Монтана съм, имам къща в Сливовик, в Медковец, и там преди години..

публикувано на 04.06.20 в 15:07

Кои са фразите, които могат да "подпалят" нервите на майките за секунда

Темата е от категорията "Женско царство", но моля мъжката част да не бъде много критична към нас- жените.  Знаете, че понякога ни се иска да си се оплачем, макар че вие ни обичате и такива.  Сигурна съм, че всяка млада майка като мен, има фраза, която може да й "подпали нервите" за части от секундата. Без значение дали е от роднини, близки и..

публикувано на 04.06.20 в 15:00