Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване с кола в чужбина: какво трябва да знаем?

3
Снимка: БНР


Решавате да пътувате с кола в чужбина - това означава, че трябва да бъдете добре подготвени. Имайте предвид, че правилата за движение по пътищата не са едни и същи в различните страни от Европейския съюз. Уверете се, че вашата шофьорска книжка е валидна и че разполагате с подходяща автомобилна застраховка. В сайта на Външното ни министерство има обща информация за правилата за движение, митническите изисквания и забранените за трафик вещи за някои държави по света. А за страните-членки от ЕС и нашите съседски страни има дори списък с размера на глобите, както и друга подробна информация за най-честите пътни нарушения. 

Какво трябва да знаем, когато тръгваме из чужбина с кола, какви са правилата за движение?

"Предстои ви среща с нови правила за движение, изисквания за автомобила, документи, застраховки, нови пътища и много други детайли, за които е добре да сте предварително информирани и подготвени. Аз препоръчвам преди пътуването да се запознаете с всички закони и правила за движение в страната, в която отивате. Да вземем Франция: там освен традиционното оборудване на автомобила, се изисква и личен алкохолен тест анализатор. Вие трябва да го имате, а в България това го няма като изискване. Винаги трябва да се провери актуална ли е застраховката ни. Да проверим дали имаме зелена карта - както знаем, сега се издава със застраховката. Направете си копия от всички документи и ги оставете на роднина, приятел или колега. При нужда, те могат да ви изпратят и-мейл с тези копия, ако примерно сте ги загубили и са откраднати в чужбина. Не е грешно да направите копия и на пътниците, които са с вас", обяснява председателят на СБА-Видин Николай Николов.

От СБА наблягат на подробна проверка на страната, към която отпътуваме.

"Възможно е да ни е необходимо международно свидетелство за управление. Това може да се уреди в СБА. Трябва да се сравнят условията на rent-a-car автомобилите. Не подценявайте, че трябва да сме подготвени за всякакви събития. Това касае информацията за пътна помощ в чужбина. Нашите членове и абонати знаят, че СБА има диспечерски пункт Национална служба "Пътна помощ", на кратък номер 146 може да се провери профилактично какви услуги могат да се ползват. Тези, които не са членове на СБА, преди пътуване и по време на пътуване трябва да запишат номерата на "Пътна помощ". Ние имаме колеги и партньори из Европа - ако ви се наложи, може да се свържете с нас и да получите упътване, напътствия и бърза помощ. Затова казвам, че трябва да сме запознати с пътната помощ навън", казва още Николай Николов.

Нашето пътуване трябва да бъде картирано, съветват от СБА. Снимка

"Трябва да се снабдим с възможно най-добрата карта. Ако има вариант, може да ползвате сателитна навигация - устройство, което по-младите водачи ползват. Ако сме с навигация, трябва да проверим актуализацията на картата. Имайте предвид, че например в Гърция устройствата за предупреждение за наличност на радари са забранени", разяснява Николай Николов.

Необходимо е да имаме всички телефонни номера за спешна, пътна и друга помощ. Не забравяйте, че карането в чужбина може да бъде съвсем различно от вкъщи.

"Подценен момент, за който предупреждавам - часовата зона в страната, в която отиваме. Да речем, че пътуваме със самолет, а след това наемаме кола или вземаме собствена. Дългите часове във въздуха и незабавното сядане зад вола са честа причина за ПТП-та. Нашият съвет е да се ползват алтернативни превозни средства, ако сте летяли дълго. Концентрацията, ако сме в чужда държава, е основна и критична. Управление с уморени очи не трябва да се допуска. Разсейването също е голям враг, защото пътят ни е интересен и гледаме наляво и надясно".

Полезен е сайтът Europa.eu, в който може да намерите подробна информация за необходимите документи за вашето пътуване, за правата на пътниците, за нужните пари и такси, за пътната безопасност. Там ще намерите също характерните особености в законодателството на съответната държава, което касае правилата за движение. 

Денонощно по всички въпроси, свързани с вашето пътуване в страната и в чужбина, може да позвъните за информация и помощ в СБА на кратък номер 146 от мобилен телефон за страната и 02 91146 и 0035929803308 от чужбина.

Проучвайте предварително и не забравяйте да проверите актуалността и валидността на вашата застраховка. Не подценявайте пътуването, което предприемате!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40