Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Студено буче мечтаят за автобус

Снимка: Генади Вельов


Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана, минава и през Студено буче.

Настилката от Добри дол до с. Славотин е ремонтирана през миналата година. Остава да се довърши и 25-километровата отсечка от там до Монтана, по която в момента се работи, това каза за Радио ВИДИН кметът на селото Петър Александров:

"Според техниците по пътя има много пропадания, изкопава се на дълбочина 80 метра, наспива се с трошен камък, те си имат технологии, които изпълняват и заздравяват платното. Очаква се до края на тази година да бъдем и ние европейци. Като е разбит пътя, нямаме автобуси, събрали сме към 200 подписа да внесем в Общински съвет Монтана, да може да се отпусне сутрин, обед и вечер по една маршрутка до Студено буче и обратно."
Имаме и положително нещо във връзка с ремонта подменихме водопроводните тръби с нови, модерни такива, добави
Петър Александров:

"Сменихме 1500 метра от етернитовите тръби по главната улица с полиетиленови. 50 години поне това трасе няма да се пипа."


Хората в селото разказаха за неудобствата, причинени от ремонта на пътя, като се почне от невъзможността да се ходи по тротоарите, калта, локвите, с които е длъжно да се съобразяват в ежедневието си и до по-сериозните проблеми, свързани с транспорта:

"Нямаме превози до Монтана, нито лекар, нито автобуси с какво да ходим за лекарства...Път нямаме, много е лош, автобуси няма, болни хора, възрастни сме, пенсионери сме, няма с какво да ходим до болницата.. Ако не е един комшия, ние няма с какво да идем хапчетата да си вземем..."

Освен за жителите на с. Студено буче, ремонтът причинява неудобства и на хората от останалите населени места, засегнати по маршрута. През селото минава най-краткият път от Видин до Монтана, а това са два областни града, които и без това изпитват трудности при свързаността си. Пътят е предпочитан заради натоварения трафик по алтернативния маршрут- по международен път Е79, по който инцидентите не са рядкост. Затова за хората е важно пътят през Студено буче да се оправи- така пътуването до Монтана ще е по-кратко и по-спокойно.


Вижте още

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50