Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асистенти на лекари по дентална медицина ще се обучават във Враца

Снимка: Жоро Александров

Врачанско училище е първото в страната, което ще подготвя асистенти на лекари по дентална медицина. Средно училище "Христо Ботев" въвежда и една нова за региона специалност - "Извършване на термални процедури в балнеологични и възстановителни центрове".

Двете специалности ще се изучават в една професионална паралелка, която е продължение на традициите на учебното заведение в обучението по биология и химия, обясни помощник директорът по учебната дейност Татяна Ангелова- Николова:

"Ние още от 1982 година полагаме успешно традиции в обучението по природни науки, както и в хуманитарните. Всяка година учениците, които завършват паралелката с разширено изучаване на биология и химия, се ориентират и записват медицински специалности. Това е един от мотивите да продължим да се развиваме в тази област, разбира се, като предлагаме повече възможности от гледна точка на професионална квалификация и давайки професионално образование, с което учениците ще могат в реална работна среда да реализират своите умения..."

Специалностите са избрани след допитване сред учениците, обучаващи се в 7 клас.

"Ние направихме анкетно проучване сред нашите 7-класници, което още повече даде да разберем, че има интерес в областта на здравеопазването, в областта на туризма. Предимствата на тези специалности също са не без значение, те сами по себе си са актуални... Другото предимство е, че учениците ще започнат да усвояват още от 8 клас начални знания по медицински предмети, които са добра основа за по-нататъшното им обучение", каза помощник директорът.

Въвеждането на новите специалности става с подкрепата на работодателски организации, на врачанския филиал на Медицински университет- София, на здравни заведения и центрове за релакс, където ще се провеждат практическите занимания на учениците. Теоретическата част от обучението ще бъде в училището, където предстои да бъде открит нов кабинет, обясни Татяна Ангелова-Николова:

"Лаборатория за обучението по биология и здравно образование, анатомия. Като цяло помещенията са оборудвани с апаратура за визуализация на преподавания материал, което е предимство в обучението... Успешно завършилите получават диплома за средно образование и свидетелство за професионална квалификация, към нея има и приложение "Европейски сертификат", който всъщност придава валидност на документа, може да се прилага и в Европа. Отделно, записвайки във ВУЗ, посредством това свидетелство те могат да работят, което пък е предпоставка за допълнителни доходи по време на следването." 

За прием в новата професионална паралелка ще могат да кандидатстват учениците, завършили 7 клас. Балообразуващите предмети са български език и литература, математика, биология и химия. През новата учебна година училището ще приема кандидат-гимназисти и в една профилирана паралелка с история и интензивно изучаване на английски език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45