7 каузи от Северозапада са включени в кампанията "България дарява"

До 31 март продължава националната кампания "България дарява", в която са обединени 12 граждански организации. Инициативата има за цел да ангажира широк кръг от хора с обществено-значими каузи. Няколко са сферите, които всеки може да избере на https://bulgariadariava.bg/ - изкуство и култура, подкрепа за възрастни хора, образование, таланти, спорт, здравеопазване и др.

"Идеята се роди след едно посещение в Колорадо, в град Денвър, където видяхме една прекрасна инициатива – "Колорадо дарява". Един ден през годината всички хора в Колорадо избират своята кауза и правят дарения. И понеже ние сме по-положително настроени решихме, че само един ден няма да ни стигне и направихме 10-дневка – от 22 до 31 март. Вмомента имаме над 115 каузи от цялата страна, които търсят финансиране", обясни един от инициаторите на кампанията- Любен Панов от Българският център за нестопанско право.

7 от каузите са от Северозападна България. Сдружение "Вазовци" във Вършец набира средства за възстановяване на зеленчуковата оранжерия към местното училище "Иван Вазов".

"Зад училището някога имаше оранжерия. Сега искаме да я възобновим. Имаме паралелки "Озеленител", които биха могли да се обучават там. Имаме и учители, които са специалисти в тази област. Идаята е с продукцията, която се произведе там, да се захранва училищният стол. Така цената на обяда за децата ще бъде намалена", обясни Бояна Митрова.

Другата кауза от област Монтана е на Фондация "Генерация" от град Лом и е наречена "Програма за насърчаване на женското предприемачество в Лом". Членовете на организацията вярват, че предприемачеството е едно от възможните противодействия на бедността и икономическата зависимост, особено когато става дума за млади жени и момичета в беден регион.

5 от каузите, които очакват подкрепа, касаят област Враца. Създаване на споделено работно пространство в град Враца е инициативата на Враца софтуер общество.

"Вярваме, че сме стигнали етап, в който е важно да се обособи споделено работно пространство с капацитет 25 места, което да събере ИТ общността във Враца физически на едно място", обясни Тонко Влахов.

"Домашни грижи за стари хора" иска да обезпечи Фондация Проект Северозапад. "Само 5 лв. са нужни на един възрастен човек да получи помощ за ден", обясни Яна Рупева и добави: "Вече две години работим в региона на Мездра. Опитваме се да предоставяме услуги за възрастни хора от села в региона и работим с младежи с интелектуални затруднения."

"Участвам - дарявам - променям" е кауза за възраждане и развитие на дарителството и доброволчеството в община Бяла Слатина чрез Обществен дарителски фонд на Сдружение "Първи юни". Набраните средства във Фонда се изразходват за реализиране на идеи и инициативи за детско развитие и образование, определени като най-важни за хората в община Бяла Слатина. Народно читалище "Съзнание-1927" в село Долни Вадин търси средства за продължаване на инициативата "Село назаем". През последните три години градски доброволци, помагаха в домакинства на възрастни хора, изградиха външна сцена, участваха с лекции на различни теми, полезни за местните.

Вижте още

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и големи..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10