Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост

"Днес Светата Църква почита Светия Кръст Господен, този Кръст, на който Спасителят Христос принесе Себе Си в жертва за спасението на човешкия род.

Възлюбени отци, братя и сестри! На този ден в евангелското четиво ние с вас чуваме следните думи, казани от Спасителя Христос: "да вземе кръста си и Ме последва" (Марк 8:34). Преди да пристъпим непосредствено към разясняването на тези думи за Кръста, да си припомним, макар и накратко онези събития, които довели целия човешки род до кръстоносенето.

В рая нямало нито скърби, нито болести. Те се появили, след като първите хора нарушили Божията заповед, вкусвайки от забранения плод. И затова в лицето на падналия Адам всички ние достойно и праведно сме осъдени от Бог на трудове, болести, скърби и бедствия. "Проклета да е земята поради тебе, рекъл Правосъдният Бог на престъпния човек, с мъка ще се храниш от нея през всички дни на живота си" (Бит. 3:17). Оттогава досега на земята не е имало нито един човек, който в живота си да не е изпитвал скърби.

Само под кръста ние се научаваме да обичаме, да състрадаваме и да снизхождаме един към друг. Тежестта на кръста сгрява и запалва пламъка на благодатта в нашето сърце. Кръстът Христов е наша слава, наша похвала и наше победоносно знаме.

И така, взирайки се сега с телесните си очи във видимото изображение на Господния Кръст и покланяйки му се с усърдие, като на самото Животворящо Дърво, на което бе разпнат нашия Цар и Господ, нека със съкрушено сърце и молитвен вопъл да просим Владиката на мира, да ни огради с благодатната сила на Своя Кръст от невидимите и видими наши врагове и да ни укрепи за духовна битка с изкушенията, които са неизбежни в този живот, за да можем, като се усъвършенстваме в борбата, да се удостоим да получим и победния венец на славата, който Бог дава на всички, които Го обичат. Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - ако не сте щастлив човек, финландците имат предложение за вас. Прекарайте три незабравими летни дни в далечния север или в красивия юг на скандинавската държава. Ще берете диви ягоди, ще се наслаждавате на чистата природа, до вас ще застанат хора, чиято задача е просто да ви научат как да бъдете щастливи. Националната кампания "Наеми финландец" ще осигури всичко необходимо за вашето безрезервно щастие. Финландците се гордеят, че за втора поредна година са признати за най-щастлива нация в света. Все пак не забравяйте, че от 176 страни, Финландия е на 23 място по брой извършени самоубийства на глава от населението. Най-щастливите хора са сред най-поразените от безнадеждност. Нещо в това финландско щастие не е наред. Какво ли е то?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40