Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поход срещу диабета започва от Видин

| обновено на 30.03.19 в 15:45



Поход срещу диабета започва от Видин днес, 30 март. Целта на инициативата е да насочи вниманието към заболяването при децата и да събере средства за сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на малките пациенти с диабет тип 1. Организатор е Лайънс клуб- Видин, а техни партньори са неправителствени организации, български и румънски общини, през чиято територия ще премине походът. 

"Нашата мащабна инициатива е в подкрепа на децата с диабет тип 1 и продължава от 30 март, до 6 април. Този поход е национален и се осъществява по суша, въздух и вода. Походът минава по течението на река Дунав, от Видин до Силистра и се връща през територията и акваторията на Румъния. В последните години се наблюдава ръст на заболелите от диабет в ранна детска възраст. Нестандартният начин за контрол над това заболяване е чрез измерване на кръвната захар посредством глюкомер и тест ленти - т.е. правят се убождания минимум 4 пъти на ден. За добър контрол тези убождания стигат до над 8 в денонощията. 120 убождания за дете в един месец значи. Проблемът е, че изследването е моментно, а не цялостно и всеобхватно. То не дава всички детайли и показатели от процесите. За щастие, технологиите така са напреднали, че в развитите страни има по-качествени методи вече. Говорим за по-безболезнени способи. Такава е системата за мониторинг - сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които се прикрепват към тялото. Тази система включва звукови аларми, позволяващи бърза реакция", съобщава председателят на клуба Мартин Петров.

Сензорите и трансмитерите не са достъпни по Националната здравноосигурителна каса, затова от видинската организация искат включването им в списъка за реимбурсиране

"В България 2000 деца се нуждаят от тези средства. Стартовият пакет за месец е 350 лева. Нашата цел е интернационална кампания, с която да се наберат средства за закупуването на максимален брой сензори. Желаем да бъдат включени в списъците за реимбурсиране на Здравните каси в България и Румъния. Децата заслужават да сбъдват мечтите си здрави и целеустремени."

Списъци на нуждаещите се вече се изготвят от регионалните здравни центрове за деца с диабет, каза Герго Гергов от клуба.

"Обръщам се към нашите сънародници. Това е първият по рода си поход, но той не е политически акт, не е и протест. Той е породен от добра, чиста и неприкосновена цел. Трябва да спестим над 2000 убождания на невинните детски пръстчета. Децата имат нужда от шанс за здраве. Чрез дарения можем да станем фактор за отлично бъдеще на тези деца. Кой не би искал да спести мъката и болката на тези дечица? Проектът ни е обречен на успех. Нашата мотивация е да застанем до всички деца и техните семейства. Докарайте каяк, велосипед или мотор, присъединете се към нас. Бъдете рицари и дарете със смс с текст DMS DIABET на 17 777. Цената му е символична- 1 лев. Ние работим с всички експерти, които са завеждащи отделение към най-добрите детски диабетни центрове. Тези доценти и професори сами по себе си управляват набор от пациенти, които са нашата целева група. Няма все още в България общ регистър на болните деца с диагноза "диабет". Получаваме постоянно информация от София, Варна и Пловдив. Така е организирана държавата, това са детските центрове, които обслужват територията на цялата страна. В момента, в който походът се прибере, ще бъде направена комисия, която ще изготви критериите, по силата на които ще раздадем тези сензори."

Походът е с дължина 1700 километра по въздух, суша и вода. Той се провежда в България по два маршрута- Дунавски и Дълъг. Първият следва пътя на вело приключението Дунав Ултра

В градовете Видин, Козлодуй, Свищов, Русе и румънските Гюргево, Турну Мъгуреле, Бекет ще се организират вечерни концерти с местни и национални изпълнители, които ще участват безвъзмездно. По време на концертите ще се провеждат безплатни тестове за диабет и ще се раздават информационни материали. Благотворителна мобилна кухня ще предоставя топла скара и напитки. Във всеки един от градовете ще се организира диабетен патрул, който ще включва посрещане на участниците в похода, присъединяване на нови такива, провеждане на тестове.

Походът ще бъде открит днес от 17 часа, в бившето поделение до крепостта "Баба Вида" във Видин. Участниците ще потеглят на следващия ден, 31 март, неделя, в 8 часа от Телеграф капия в града.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00