"Дунав ултра" за 48 часа- с малко натоварване не е невъзможно

Снимка: Евтим Стефанов, личен архив

Приключи петото велосипедно приключение "Дунав ултра". Сред участниците бе видинчанинът Евтим Стефанов. Той измина 670-е километра от Видин до крайната точка- Дуранкулак за 47 часа и 20 минути, в отбор с други трима представители на Северозапада- Александър Александров, Иван Стоянов и Атанас Михайлов. Поставят си за цел да изминат маршрута за 48 часа и успяват:

"Малко преди да изминат всичките 48 часа ние успешно финишираме на крайната точка- именно село Дуранкулак. Маршрутът беше определен предварително от организатора на събитието и негов създател Борис Бегъмов. Минава навсякъде, където е възможно, близо до Дунав, от него се разкриват невероятни гледки към Дунав. И съответно е истинско удоволствие да се кара по него. Имахме 10 задължителни места, на които трябваше да си направим снимки", разказа Евтим Стефанов.

Снимка: Евтим Стефанов, личен архивКарат с шосейни велосипеди. "Дунав ултра" минава през или покрай 89 населени места по поречието на река Дунав. На определените места за спиране, местните ги посрещат с очакване.

"Хората също се вълнуват от това, че покрай тяхното място, покрай което минават основно чужденци като колоездачи, се организира такава колоездачна обиколка. Общините също. Аз се надявам това състезание да се превърне в така един зов към тези, които правят пътищата, да се погрижат още малко панорамният път, който минава покрай Дунав и който се използва от велосипедисти, да се дооправи."

За културата ни на поведение и опазване на пространството около нас, не само на природата, от отпадъци, говорим в "Еко Свят" с еколога от Видин Петър Петров. Казва, че не му прави добро впечатление състоянието на бившия басейн до парк "Владикина бахча":

Снимка"Едно бунище станало. В близост до тая гора са няколко контейнера за боклук, от които хвърчат боклуци. Смятам, че там трябва да се намеси Общината. Да се преведе в нормален ред. Да се направят санкции към тия собственици. Не трябва да бъде повече като една "язва". Също недобро е положението и с Алеята на влюбените в градската градина. Още повече на 15 септември идва акцията "Да изчистим България заедно" и началото на учебната година. Трябва до посрещнем учениците с един спретнат и чист град."

Петър Петров сега е пенсионер, бил е учител 30 години във Видин. Спомня си, когато залесявали организирано:

"Ходили сме да залесяваме в парка "Майски лес", от който нищо не е останало. И към тия традиции би могло да се върнем- масово почистване, съботници, това е възпитаващо и мобилизиращо. Личният пример е важен, младите хора би трябвало да продължат тези традиции."


СнимкаПрироден парк "Врачански Балкан" е единственият природен парк в Северозападна България. Той е вторият по големина в страната след природен парк "Странджа". Как се управлява и опазва територия от 30 000 хектара?

"Когато казвам за площта на парка, особено на децата, казвам, че това са около 40 000 футболни игрища. Което настина е голяма територия. Това е е предизвикателството пред нас- свързано с нейното управление", каза старшият експерт във "Врачански Балкан" Оля Генова.

Голямата територия позволява в парка да има голямо разнообразие от терени и форми. Акцентът там е съвместното "съжителство" между хората и природата.

"В Природните паркове целта е максимално да се даде възможност за развитието на различни видове устойчив туризъм. Човек, отивайки в планината, да може да прекара своето време по най- разнообразен и най- интересен начин и с най- малко въздействие върху околната среда", допълни Оля Генова.

На територията на парка няма сериозни замърсявания от туристи. По екопътеките няма и кошчета:

"Опитваме се да научим туристите, че в планината всеки трябва да си прибира нещата в раницата."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

Черно-бели фотоси представят бита на хората от Северозападна България

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов , бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича „ КОНТРАСТИ “ и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

"Врабчето от Авиньон"- Мирей Матийо в "Музикална зона"

Тя напомня на всички французи за иконата Едит Пиаф. Въпреки, че и на двете им казват „врабчето”, Мирей се различава много от Едит Пиаф, макар гласовете им да са сходни. Но Мирей Матийо има свой собствен път – той е от слънчевата страна на живота.  Наричат я „врабчето“, защото прекрасната Мирей е висока едва 153 сантимтера, носи обувки размер 33, а..

публикувано на 20.05.19 в 09:40

"Неделник" от 19 май 2019 година

"Неделник" брой 258 вече е на сайта. На 14 април в предаването, научихте, че състава "Игривите опинки" от Народно читалище "Димитър Вълнев- 1903" в село Расово заминават за град Фуенхирола , в испанската автономна област Андалусия за да участват в един невероятен фестивал. Е, те бяха и се върнаха и аз имах честта отново да разговарям с..

публикувано на 19.05.19 в 12:55

Усвоени са 50% от пострадалата дървесина от ледолома през 2014 година

Лесозащитната станция в София работи в системата на горите и се опира на нормативна база, по която специалистите обследват гори с повреди от вредители и болести, взимат проби и правят анализи. " Няма гора, в която да няма гъсеници или други насекоми, по принцип няма гора, в която да няма болести, навсякъде има проблеми. Обикновено се концентрираме..

публикувано на 16.05.19 в 14:51