"Дунав ултра" за 48 часа- с малко натоварване не е невъзможно

Снимка: Евтим Стефанов, личен архив

Приключи петото велосипедно приключение "Дунав ултра". Сред участниците бе видинчанинът Евтим Стефанов. Той измина 670-е километра от Видин до крайната точка- Дуранкулак за 47 часа и 20 минути, в отбор с други трима представители на Северозапада- Александър Александров, Иван Стоянов и Атанас Михайлов. Поставят си за цел да изминат маршрута за 48 часа и успяват:

"Малко преди да изминат всичките 48 часа ние успешно финишираме на крайната точка- именно село Дуранкулак. Маршрутът беше определен предварително от организатора на събитието и негов създател Борис Бегъмов. Минава навсякъде, където е възможно, близо до Дунав, от него се разкриват невероятни гледки към Дунав. И съответно е истинско удоволствие да се кара по него. Имахме 10 задължителни места, на които трябваше да си направим снимки", разказа Евтим Стефанов.

Снимка: Евтим Стефанов, личен архивКарат с шосейни велосипеди. "Дунав ултра" минава през или покрай 89 населени места по поречието на река Дунав. На определените места за спиране, местните ги посрещат с очакване.

"Хората също се вълнуват от това, че покрай тяхното място, покрай което минават основно чужденци като колоездачи, се организира такава колоездачна обиколка. Общините също. Аз се надявам това състезание да се превърне в така един зов към тези, които правят пътищата, да се погрижат още малко панорамният път, който минава покрай Дунав и който се използва от велосипедисти, да се дооправи."

За културата ни на поведение и опазване на пространството около нас, не само на природата, от отпадъци, говорим в "Еко Свят" с еколога от Видин Петър Петров. Казва, че не му прави добро впечатление състоянието на бившия басейн до парк "Владикина бахча":

Снимка"Едно бунище станало. В близост до тая гора са няколко контейнера за боклук, от които хвърчат боклуци. Смятам, че там трябва да се намеси Общината. Да се преведе в нормален ред. Да се направят санкции към тия собственици. Не трябва да бъде повече като една "язва". Също недобро е положението и с Алеята на влюбените в градската градина. Още повече на 15 септември идва акцията "Да изчистим България заедно" и началото на учебната година. Трябва до посрещнем учениците с един спретнат и чист град."

Петър Петров сега е пенсионер, бил е учител 30 години във Видин. Спомня си, когато залесявали организирано:

"Ходили сме да залесяваме в парка "Майски лес", от който нищо не е останало. И към тия традиции би могло да се върнем- масово почистване, съботници, това е възпитаващо и мобилизиращо. Личният пример е важен, младите хора би трябвало да продължат тези традиции."


СнимкаПрироден парк "Врачански Балкан" е единственият природен парк в Северозападна България. Той е вторият по големина в страната след природен парк "Странджа". Как се управлява и опазва територия от 30 000 хектара?

"Когато казвам за площта на парка, особено на децата, казвам, че това са около 40 000 футболни игрища. Което настина е голяма територия. Това е е предизвикателството пред нас- свързано с нейното управление", каза старшият експерт във "Врачански Балкан" Оля Генова.

Голямата територия позволява в парка да има голямо разнообразие от терени и форми. Акцентът там е съвместното "съжителство" между хората и природата.

"В Природните паркове целта е максимално да се даде възможност за развитието на различни видове устойчив туризъм. Човек, отивайки в планината, да може да прекара своето време по най- разнообразен и най- интересен начин и с най- малко въздействие върху околната среда", допълни Оля Генова.

На територията на парка няма сериозни замърсявания от туристи. По екопътеките няма и кошчета:

"Опитваме се да научим туристите, че в планината всеки трябва да си прибира нещата в раницата."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на горивата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37

В частен приют ще се грижат за бездомните кучета във Враца

Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют. И въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават и жените от..

публикувано на 15.11.18 в 16:44