"Дунав ултра" за 48 часа- с малко натоварване не е невъзможно

Снимка: Евтим Стефанов, личен архив

Приключи петото велосипедно приключение "Дунав ултра". Сред участниците бе видинчанинът Евтим Стефанов. Той измина 670-е километра от Видин до крайната точка- Дуранкулак за 47 часа и 20 минути, в отбор с други трима представители на Северозапада- Александър Александров, Иван Стоянов и Атанас Михайлов. Поставят си за цел да изминат маршрута за 48 часа и успяват:

"Малко преди да изминат всичките 48 часа ние успешно финишираме на крайната точка- именно село Дуранкулак. Маршрутът беше определен предварително от организатора на събитието и негов създател Борис Бегъмов. Минава навсякъде, където е възможно, близо до Дунав, от него се разкриват невероятни гледки към Дунав. И съответно е истинско удоволствие да се кара по него. Имахме 10 задължителни места, на които трябваше да си направим снимки", разказа Евтим Стефанов.

Снимка: Евтим Стефанов, личен архивКарат с шосейни велосипеди. "Дунав ултра" минава през или покрай 89 населени места по поречието на река Дунав. На определените места за спиране, местните ги посрещат с очакване.

"Хората също се вълнуват от това, че покрай тяхното място, покрай което минават основно чужденци като колоездачи, се организира такава колоездачна обиколка. Общините също. Аз се надявам това състезание да се превърне в така един зов към тези, които правят пътищата, да се погрижат още малко панорамният път, който минава покрай Дунав и който се използва от велосипедисти, да се дооправи."

За културата ни на поведение и опазване на пространството около нас, не само на природата, от отпадъци, говорим в "Еко Свят" с еколога от Видин Петър Петров. Казва, че не му прави добро впечатление състоянието на бившия басейн до парк "Владикина бахча":

Снимка"Едно бунище станало. В близост до тая гора са няколко контейнера за боклук, от които хвърчат боклуци. Смятам, че там трябва да се намеси Общината. Да се преведе в нормален ред. Да се направят санкции към тия собственици. Не трябва да бъде повече като една "язва". Също недобро е положението и с Алеята на влюбените в градската градина. Още повече на 15 септември идва акцията "Да изчистим България заедно" и началото на учебната година. Трябва до посрещнем учениците с един спретнат и чист град."

Петър Петров сега е пенсионер, бил е учител 30 години във Видин. Спомня си, когато залесявали организирано:

"Ходили сме да залесяваме в парка "Майски лес", от който нищо не е останало. И към тия традиции би могло да се върнем- масово почистване, съботници, това е възпитаващо и мобилизиращо. Личният пример е важен, младите хора би трябвало да продължат тези традиции."


СнимкаПрироден парк "Врачански Балкан" е единственият природен парк в Северозападна България. Той е вторият по големина в страната след природен парк "Странджа". Как се управлява и опазва територия от 30 000 хектара?

"Когато казвам за площта на парка, особено на децата, казвам, че това са около 40 000 футболни игрища. Което настина е голяма територия. Това е е предизвикателството пред нас- свързано с нейното управление", каза старшият експерт във "Врачански Балкан" Оля Генова.

Голямата територия позволява в парка да има голямо разнообразие от терени и форми. Акцентът там е съвместното "съжителство" между хората и природата.

"В Природните паркове целта е максимално да се даде възможност за развитието на различни видове устойчив туризъм. Човек, отивайки в планината, да може да прекара своето време по най- разнообразен и най- интересен начин и с най- малко въздействие върху околната среда", допълни Оля Генова.

На територията на парка няма сериозни замърсявания от туристи. По екопътеките няма и кошчета:

"Опитваме се да научим туристите, че в планината всеки трябва да си прибира нещата в раницата."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

До дни местят учениците от математическата гимназия във Видин, родители недоволстват

В ново училище ще изкарат учебната година учениците от Профилираната природо математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Причината- предстоящият мащабен ремонт в гимназията. Очаква се ремонтът да започне до дни, а на родителска среща снощи е съобщено, че учебният процес ще се провежда в СУ "Любен Каравелов". Недоволството на родителите е заради..

публикувано на 21.09.18 в 18:51

От Враца започват Националните информационни седмици за осиновяването

Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО) за пета поредна година инициира Национални информационни седмици за осиновяването под мотото „Осиновяването - сбъднато семейство“. Инициативата ще се проведе в периода от 24 септември до 5 октомври в цялата страна. Тази година участниците се фокусират върху промяната на член 105 от Семейния кодекс,..

публикувано на 21.09.18 в 14:40

Успешна година за детската градина в Ново село

На Обединено детско заведение (ОДЗ) „Акад. Стефан Младенов“ във видинското село Ново село определено му върви тази година. Измерено в цифри. 68 деца на възраст от годинка и половина до шест ще посещават четири групи в детските градини на четирите села от общината и една яслена група в Ново село. За пръв път от няколко години групите..

публикувано на 21.09.18 в 10:00

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51

За устойчивия транспорт в Седмицата на мобилността

От 16 до 22 септември отбелязваме Европейската седмица на мобилността. Тази година тя преминава под мотото "Комбинирай, движи се!". Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим и разходите си, и въглеродния отпечатък. Какви възможности за мобилност имат жителите на град Лом? "Аз работя с хора с увреждания близо 20 години и..

публикувано на 20.09.18 в 16:38

Бащата на българското шампанско- проф. д-р Трифон Иванов

Видната личност от Българския Северозапад днес живее в Пловдив . Роден е на 7 февруари 1918 година в село Раброво . Проф. Иванов е един от основателите на Университета по хранителни технологии в града под тепетата, асистент, хонорован преподавател, заместник декан и заместник ректор там, участник във Втората световна война , а в главата му..

публикувано на 20.09.18 в 16:30