"Дунав ултра" за 48 часа- с малко натоварване не е невъзможно

Снимка: Евтим Стефанов, личен архив

Приключи петото велосипедно приключение "Дунав ултра". Сред участниците бе видинчанинът Евтим Стефанов. Той измина 670-е километра от Видин до крайната точка- Дуранкулак за 47 часа и 20 минути, в отбор с други трима представители на Северозапада- Александър Александров, Иван Стоянов и Атанас Михайлов. Поставят си за цел да изминат маршрута за 48 часа и успяват:

"Малко преди да изминат всичките 48 часа ние успешно финишираме на крайната точка- именно село Дуранкулак. Маршрутът беше определен предварително от организатора на събитието и негов създател Борис Бегъмов. Минава навсякъде, където е възможно, близо до Дунав, от него се разкриват невероятни гледки към Дунав. И съответно е истинско удоволствие да се кара по него. Имахме 10 задължителни места, на които трябваше да си направим снимки", разказа Евтим Стефанов.

Снимка: Евтим Стефанов, личен архивКарат с шосейни велосипеди. "Дунав ултра" минава през или покрай 89 населени места по поречието на река Дунав. На определените места за спиране, местните ги посрещат с очакване.

"Хората също се вълнуват от това, че покрай тяхното място, покрай което минават основно чужденци като колоездачи, се организира такава колоездачна обиколка. Общините също. Аз се надявам това състезание да се превърне в така един зов към тези, които правят пътищата, да се погрижат още малко панорамният път, който минава покрай Дунав и който се използва от велосипедисти, да се дооправи."

За културата ни на поведение и опазване на пространството около нас, не само на природата, от отпадъци, говорим в "Еко Свят" с еколога от Видин Петър Петров. Казва, че не му прави добро впечатление състоянието на бившия басейн до парк "Владикина бахча":

Снимка"Едно бунище станало. В близост до тая гора са няколко контейнера за боклук, от които хвърчат боклуци. Смятам, че там трябва да се намеси Общината. Да се преведе в нормален ред. Да се направят санкции към тия собственици. Не трябва да бъде повече като една "язва". Също недобро е положението и с Алеята на влюбените в градската градина. Още повече на 15 септември идва акцията "Да изчистим България заедно" и началото на учебната година. Трябва до посрещнем учениците с един спретнат и чист град."

Петър Петров сега е пенсионер, бил е учител 30 години във Видин. Спомня си, когато залесявали организирано:

"Ходили сме да залесяваме в парка "Майски лес", от който нищо не е останало. И към тия традиции би могло да се върнем- масово почистване, съботници, това е възпитаващо и мобилизиращо. Личният пример е важен, младите хора би трябвало да продължат тези традиции."


СнимкаПрироден парк "Врачански Балкан" е единственият природен парк в Северозападна България. Той е вторият по големина в страната след природен парк "Странджа". Как се управлява и опазва територия от 30 000 хектара?

"Когато казвам за площта на парка, особено на децата, казвам, че това са около 40 000 футболни игрища. Което настина е голяма територия. Това е е предизвикателството пред нас- свързано с нейното управление", каза старшият експерт във "Врачански Балкан" Оля Генова.

Голямата територия позволява в парка да има голямо разнообразие от терени и форми. Акцентът там е съвместното "съжителство" между хората и природата.

"В Природните паркове целта е максимално да се даде възможност за развитието на различни видове устойчив туризъм. Човек, отивайки в планината, да може да прекара своето време по най- разнообразен и най- интересен начин и с най- малко въздействие върху околната среда", допълни Оля Генова.

На територията на парка няма сериозни замърсявания от туристи. По екопътеките няма и кошчета:

"Опитваме се да научим туристите, че в планината всеки трябва да си прибира нещата в раницата."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета" , две и тригодишни деца , се запознаха с любопитни подробности за насекомите . Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя , който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия , каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова :..

публикувано на 11.02.19 в 13:48