Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Срацимирово: "Оставили са ни на доизживяване"

Че видинското село Срацимирово е със затихващи функции, е видно още от първия контакт с него. Повечето от къщите са пусти, дворовете- обрасли, а хора никъде не се виждат.

"Трудно се живее тук. Нямаме магазин, всички хранителни стоки си ги снабдяваме кой както може от града. Останали сме около 15-16 души, повечето сме пенсионери... Повечето хора зимуват при близки в града. Тук идват пролетно време, за да се погрижат за имотите си... Много трудно се стига до селото. Нямаме селски автобус и който има някакво превозно средство, се спасява сам. Друг вариант няма... Хлябът го карат от Грамада 2-3 пъти седмично след записване. И да се оплачем, няма кой да ни чуе... Тук идваме през лятото уж за почивка след живота в града. Само че нашата почивка е свързана с много работа. Правим зимнина, поправяме къщата... Селото е опустяло, няма вече хора, никой не се движи по улиците или дворовете. Само коли, коли, коли. Товарни коли минават денонощно. Шест тира по 60-70 тона минават наведнъж. Пътят се изкопа, но никой не обръща внимание. По едно време започнаха някаква подготовка, но спряха парите и всичко приключи. Казаха ни, че заминават за Ловеч, там да правят някакъв път, а нашият трябвало да почака... 

Хората тук са все възрастни- от 70 години нагоре. Имаме си също две англичанки и двама израелци. Те обаче не живеят постоянно в селото... Ако се случи някой празник, на петия или шестия ден ни карат хляба- вече плесенясал. Ето и сега, по празниците, беше същото. Просто не знам как може такова нещо? Това на какво прилича? Аз не знам в града пак ли така им карат хляба... Поне доктор да имаше. Това е в нашето село- нищо няма. Нищо...", коментират местни.

Че животът в селото не е от най-леките, не отрича и кметският наместник, Йотко Борисов. За разлика от другите села, където хората идват на крак при кмета, в Срацимирово кметският наместник лично посещава нуждаещите се. Това в повечето случаи е единственият начин да чуе проблемите им и ако може, да им помогне. Живее в горната махала- Гара Срацимир и всеки ден минава два километра и половина, за да дойде в кметството.

Йотко Борисов, кметски наместник на село Срацимирово"Един от основните ни проблеми е свързан с обществения превоз. През селото не минава автобус. Всеки си търси сам начин, ако иска да пътува. В същото време пътят през селото е връзката с ГКПП "Връшка чука" и е доста натоварен. Трафикът е голям, настилката на пътя- лоша и хората се оплакват. 

В селото имаме ловна дружинка, но е малка и членовете ѝ са предимно възрастни. В района има доста чакали, а това показва, че няма вълци. Що се отнася до социалните дейности, хлябът в селото се кара от патронажа три пъти седмично. Храна не се кара, защото трябва хората да си я плащат, а повечето от тях не могат или не отговарят на условията за безплатна храна. Работни места нямаме, но и безработни- също. Пощата работи във вторник и в четвъртък до обяд, когато идва една жена от Грамада. С една дума- няма нещо кой знае колко интересно тук..."

И наистина, животът в това село днес може и да не е от най-интересните. То, както и други малки населени места от региона, е оставено на доизживяване- липсва превоз, липсва магазин, липсва лекарска и всякаква друга помощ за останалите тук възрастни хора. Накратко казано- като че ли няма никаква нужда и най-вече полза, някой да се занимава с това село или да инвестира в него. И докато така се разсъждава, Северозападът няма да се съживи. Защото освен в по-големите населени места, и тук, в тези изоставени селища, живот все още има и това не бива да се забравя.

Още за живота в село Срацимирово можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26