Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наследници на Паскин" подреждат изложба във Видин

| обновено на 05.04.19 в 17:03
6
Снимка: Радио ВИДИН
Ученици на преподавателя по изобразително изкуство Веселин Маринов Нацин ще представят изложбата "Наследници на Паскин" идната седмица във Видин. Така талантите и техният преподавател ще отбележат 134 години от рождението на световно известния художник Жул Паскин. Все още има хора, които не знаят, че този изключителен рисувач е роден във Видин, и не са чували името му, коментира Веселин Маринов Нацин:


"Хубаво е най-вече за децата, защото те са бъдещето на тази държава, да имат все пак някакво понятие за видните личности на този град. За да има бъдеще, трябва да си ценим миналото. Поводът за тази изложба е точно по този начин да дадем малко гласност на името на този световно известен български художник... Страшно упорит, изключителен рисувач, много можещ художник. Това, което казвам на учениците за него е, че той не стои по-ниско от един Ван Гог, Пикасо, Реноар, защото по тяхно време е художник..."
Снимка: Фейсбук
Наследниците на Паскин ще покажат пред видинската публика свои учебни етюди, рисунки и творчески задачи. Включени са работи на ученици от 9, 10 и 11 клас на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", Профилирана природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" и Средно училище "Цар Симеон Велики". Свои рисунки ще представят и малки художници от Детска градина "Арабела", обясни преподавателят.

"За първи път даваме такава по-широка гласност на тези деца. Досега е било в едно училища, в две училища. Чак така мащабно представяне на тези деца не сме имали в града. Нека видят видинчани какво имат и какво губят, защото ето така тръгват децата."


Вълнението си от предстоящата среща с публиката споделиха Мария Марковска, Полина Предоева и Радинела Гочева:


"Занимавам се с рисуване от около 5 години. Ще представя етюд на цяла фигура и някои скици. Това ми харесва да рисувам и се получи доста добре. Развълнувана съм преди изложбата. Мисля, че би трябвало да има повече отзиви и коментари... Радвам се, че съм част от тази изложба, защото едно е да рисуваш в ателието, друго е да го покажеш на света и да видиш неговата реакция... Идвам при г-н Нацин от две години и половина. Ще представя няколко картини с масло, няколко етюда. Надявам се да бъдат харесани, защото наистина е интересно да чуем какво смята обществото за нашите творения."

 
Срещата с наследниците на Паскин е на 9 април, от 17:30 часа, в търговския център във Видин. Ценителите на изобразителното изкуство ще имат възможност да се запознаят с творчеството им до 25 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00