Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи с кауза работят в Иново и Ново село

4
Снимка: Радио ВИДИН

Младежи доброволци от две села в област Видин- Иново и Ново село, се включиха в инициативата на "Фабрика за идеи"- "Предизвикателство за социална промяна". В края на март организаторите се срещнаха с хората от двете села, за да поговорят за проблемите, нуждите и силните страни в населеното място.


От 11 до 15 април младите хора ще изпълняват различни мисии в избраните населени места, работейки в екип. Всеки екип получи "мисия"- реален проблем, научен от местните в селото. Ментор на младежите е Йоана Милева, доброволец. За първи път участва в инициатива на "Фабрика за идеи", защото:


"Търсех доброволческа организация, която да се занимава с проблемите на територията на цялата страна. Била съм доброволец преди в други организации, които основно се ориентираха към събирането на храна, подпомагането на социално слаби семейства по време на празници. Само че това не ми носи това удовлетворение, което търся и не виждам дългосрочен ефект върху тези общности и тези групи от хора, които са наистина нуждаещи се. Поинтересувах се за други организации и попаднах на "Фабрика за идеи". Тя има няколко формата, които много ме интересуват като настоящият."


Йоана Милева е преминала обучение за ментор. За двата екипа от Иново и Ново село каза:


"Запознах се с младежите вчера. Смятам, че са много позитивни, мотивирани, с много обич подхождат към родните си села."


Менторът ще напътства екипите и ще помага със свежи идеи. Преди да започнат работа младежите проведоха обща среща с Йоана.


Отборът от Иново е от трима души- Теодор Лозанов, Кристина Иванова и Биляна Борисова. Ще работят за изграждане на открита сцена на площада в населеното място.



"Селото има два състава, с които се гордеем и искахме да си създадем място, на което можем да показваме своя талант", каза Биляна Борисова.



Иван Базов е председател на читалище "Земеделец- 1874" в Ново село. Сформира екип с още двама младежи- Евелина Ле и Петьо Самуилов, с които ще работят по друга мисия в селото- място за срещи на младите хора:



"Имаме като задача да намерим подходящо място покрай реката, което да облагородим и заедно с останалите хора от местната общност да ползваме за отдих."



Двата екипа ще работят в Иново и Ново село до понеделник, когато ще покажат своята работа с презентации в двете читалища от 18.00 часа. На 11 и 12 май в Пловдив младежите ще участват в идеен лагер и ще бъдат организирани групови кампании за набиране на средства за финансиране на двете мисии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00