Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младежи с кауза работят в Иново и Ново село

4
Снимка: Радио ВИДИН

Младежи доброволци от две села в област Видин- Иново и Ново село, се включиха в инициативата на "Фабрика за идеи"- "Предизвикателство за социална промяна". В края на март организаторите се срещнаха с хората от двете села, за да поговорят за проблемите, нуждите и силните страни в населеното място.


От 11 до 15 април младите хора ще изпълняват различни мисии в избраните населени места, работейки в екип. Всеки екип получи "мисия"- реален проблем, научен от местните в селото. Ментор на младежите е Йоана Милева, доброволец. За първи път участва в инициатива на "Фабрика за идеи", защото:


"Търсех доброволческа организация, която да се занимава с проблемите на територията на цялата страна. Била съм доброволец преди в други организации, които основно се ориентираха към събирането на храна, подпомагането на социално слаби семейства по време на празници. Само че това не ми носи това удовлетворение, което търся и не виждам дългосрочен ефект върху тези общности и тези групи от хора, които са наистина нуждаещи се. Поинтересувах се за други организации и попаднах на "Фабрика за идеи". Тя има няколко формата, които много ме интересуват като настоящият."


Йоана Милева е преминала обучение за ментор. За двата екипа от Иново и Ново село каза:


"Запознах се с младежите вчера. Смятам, че са много позитивни, мотивирани, с много обич подхождат към родните си села."


Менторът ще напътства екипите и ще помага със свежи идеи. Преди да започнат работа младежите проведоха обща среща с Йоана.


Отборът от Иново е от трима души- Теодор Лозанов, Кристина Иванова и Биляна Борисова. Ще работят за изграждане на открита сцена на площада в населеното място."Селото има два състава, с които се гордеем и искахме да си създадем място, на което можем да показваме своя талант", каза Биляна Борисова.Иван Базов е председател на читалище "Земеделец- 1874" в Ново село. Сформира екип с още двама младежи- Евелина Ле и Петьо Самуилов, с които ще работят по друга мисия в селото- място за срещи на младите хора:"Имаме като задача да намерим подходящо място покрай реката, което да облагородим и заедно с останалите хора от местната общност да ползваме за отдих."Двата екипа ще работят в Иново и Ново село до понеделник, когато ще покажат своята работа с презентации в двете читалища от 18.00 часа. На 11 и 12 май в Пловдив младежите ще участват в идеен лагер и ще бъдат организирани групови кампании за набиране на средства за финансиране на двете мисии.

Галерия

Вижте още

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature" , а..

публикувано на 27.05.20 в 18:40

Изложбата "Карантинно творчество" в галерия "Поломие"

Художници представят изложбата "Карантинно творчество" в художествена галерия "Поломие" в Лом. Със свои работи, създадени по време на извънредното положение, участват 11 творци, сред които трима ученици. Идеята дава художникът Кирил Апостолов: "Решихме, че може да си направим малка изложба и колегите се отзоваха, дадоха по две- три..

публикувано на 27.05.20 в 16:10

Ентусиаст от Козлодуй ще премине по пътя на Ботевата чета

Тази година трябваше да се проведе 74-тият Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица, 2020". Въведените мерки против разпространението на COVID-19 осуетиха провеждането на похода.   Ботевите поклонници обикновено са ученици, но се включват и туристи-ветерани, граждани, които имат желанието и волята да изминат пътя..

публикувано на 27.05.20 в 16:08

Междублокова градина краси центъра на Монтана

Градина, създадена и поддържана от граждани, с най-разнообразни по вид растения, краси центъра на Монтана в района на булевард "Стамболийски".  Автори и създатели на райския кът   са Огнян Цветков и негови съседи:   "Градината се намира на булевард "Стамболийски 34" и се поддържа отпреди 20 години. Тогава започна това начинание...

публикувано на 27.05.20 в 15:40

Отличие за Наталия Георгиева от международен фестивал за поезия

Доктор по наказателно право от Лом спечели международна награда за поезия. Наталия Георгиева е отличена за "Най-добър международен поет" от журито на фестивала "Литературни искри" в Гостивар, Северна Македония. Наградата е за стихотворението "Откровение", обясни авторката: "Конкурсът е международен, в него взеха участие тази година..

публикувано на 27.05.20 в 15:04