"Фабрика за идеи" за приятели с кауза в Иново и Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

Екип на сдружение "Фабрика за идеи" днес се срещна с жители на две села в област Видин- село Иново и Ново село. Целта на тези срещи е хората да споделят своя опит и мнение за проблемите, нуждите и силните страни в населеното място. Какво ще се случи след като бъдат откроени потребностите обясни Зорница Базлянкова от "Фабрика за идеи":

"Тази година решихме фокусът на предизвикателството за социална промяна да бъде връзката между града и селото. Вярваме, че има много потенциал за взаимно учене, за обмен. Тази година тук ще бъде и другият наш формат "Резиденция Баба", пак в този край, просто в други села и искахме да създадем една по- ясна картина за региона. Трудностите и възможностите, които установяваме да ги адресираме по най- подходящия начин. Т.е. по- краткосрочни проблеми да можем да включим в предизвикателството за социална промяна, а пък вече по- дългосрочни да включим в "Резиденция Баба". Чухме много неща, имаме нужда малко да анализираме ситуацията."

Хората от Иново говориха за включването на всички живущи, независимо дали са официално регистрирани или не, в социалния и обществения живот на селото, разделното изхвърляне на отпадъците и заявиха, че имат най- голяма нужда от изграждането на сцена за изява на своите мероприятия.

От 11 до 15 април млади хора ще изпълняват различни мисии в избраните населени места, работейки в екип. Всеки екип ще получи "мисия"- реален проблем, научен от местните в селото:

"Могат да прекарат дните си в селото. Това може да са хора от Видин, може да са от селото, може да са хора от цялата страна. Сега отворихме поканата за набиране на участници, така че в момента сме в процес на набиране на участници. Желанието ни е да има поне по два екипа в селото. Два екипа, от два до пет човека, които да работят по конкретна "мисия". Всеки екип ще има различна "мисия". Има участници, които се регистрират за конкретно място и в зависимост от това какви са техните интереси и какъв е техният опит, разпределяме съответната "мисия", която е най- подходяща за тях. Целият формат се случва едновременно в 8 села в цялата страна", допълни Зорница Базлянкова.

Селата са Ново село и Иново в област Видин; Косталево и Челопек - Враца; Долна Малина и Пожарево - София; Дряново и Манастир - Пловдив.

"Фабрика за идеи" ще реализира своята инициатива в село Иново благодарение на Видински фонд "Читалища", каза секретарят на читалището в Иново Анелия Младенова:

"Предложиха ни, на читалището, на селото, на кмета, ако искаме да се включим в тази инициатива и каквото можем да направим, да подобрим живота в село Иново. Та оттук тръгнаха нещата и се свързахме с "Фабрика за идеи", с тези млади прекрасни хора и се надяваме, че наистина ще се извлече най- добрата идея, за да се случи животът още по- добър в Иново. Това ни е първа среща. Всеки си казва проблемите, но най- вече говориха за това, че трябва да има за младите хора къде да се събират, да не е само читалището. Да, те имат място сега, но и аз смятам, че би трябвало малко да се облагороди. Най- наболелият проблем това е сцена на площада за изявите на нашите състави. Това е мечтата не само на самодейците, а и на много хора от селото."

Според кмета на Иново Павел Петров това е хубава инициатива:

"Хубаво е, че в селото има млади хора, почти на тяхната възраст, които могат да се включат в инициативите на тази фондация."

СнимкаНа срещата в Ново село присъстваха младежи до 18 години, живеещи в социални институции. Въведение в разговора направи председателят на читалището Иван Базов, а екипът на "Фабрика за идеи" представи успешно осъществени проекти в села на Северозапада. В срещата участваха и членове от Читалищното настоятелство, които са работили с деца и младежи.

Хората от Ново село откроиха няколко идеи- възможност за почивка на децата от институциите на дунавския бряг и на други места, организиране на дискотека, създаване на игрална зала.

"Понякога това са физически, доброволчески инициативи- нещо трябва да се ремонтира, нещо да се оправи. Понякога се изисква само организационни и комуникационни ресурси- хората да се съберат заедно, да си говорят. Когато има нужда от финансиране допълнително на идеите, примерно, трябва да се изгради или закупи нещо, тогава помагаме на участниците да организират фондонабиращи събития. Нямаме наличен фонд за финансиране на такива решения, но търсим възможни начини тези решения да бъдат финансирани", каза пред Светла Бондова Зорница Базлянкова.

Решенията, които участниците са разработили по време на 4-дневното приключение ще бъдат представени на 15 април от 18.00 часа във всяко от селата.

Един месец след предизвикателството ще има двудневен семинар с всички участници, на който ще им бъде предоставена помощ за доразвиване на идеите и тяхната реализация.

Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2019 слушаме Ричард Бона

Ричард Бона е виртуозен камерунски джаз басист, певец и композитор. Произхожда от семейство на гриоти – странстващи певци и поети в Западна Африка, съхранители на устното фолклорно творчество. Съчетава музиката на Западна Африка с култури от цял свят. Рядък африкански артист с доказана репутация в международен мащаб. За критиците -..

публикувано на 23.05.19 в 09:00

Руши се библиотеката в село Буковец

Днес ви срещаме с историята на библиотеката във видинското село Буковец. Повод за пътуването ни дотам бе публикация в социалните мрежи на жена от селото - Катрин Каменова и нейния апел за помощ. Отидохме и видяхме- стара дървена дограма, която е закована, стените се рушат, а покривът тече. "Написах тази публикация и качих снимките, тъй като съм..

публикувано на 22.05.19 в 17:55
Читалището в с. Арчар

Читалища недоволстват от законови промени

Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За..

публикувано на 22.05.19 в 16:35

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00