"Фабрика за идеи" за приятели с кауза в Иново и Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

Екип на сдружение "Фабрика за идеи" днес се срещна с жители на две села в област Видин- село Иново и Ново село. Целта на тези срещи е хората да споделят своя опит и мнение за проблемите, нуждите и силните страни в населеното място. Какво ще се случи след като бъдат откроени потребностите обясни Зорница Базлянкова от "Фабрика за идеи":

"Тази година решихме фокусът на предизвикателството за социална промяна да бъде връзката между града и селото. Вярваме, че има много потенциал за взаимно учене, за обмен. Тази година тук ще бъде и другият наш формат "Резиденция Баба", пак в този край, просто в други села и искахме да създадем една по- ясна картина за региона. Трудностите и възможностите, които установяваме да ги адресираме по най- подходящия начин. Т.е. по- краткосрочни проблеми да можем да включим в предизвикателството за социална промяна, а пък вече по- дългосрочни да включим в "Резиденция Баба". Чухме много неща, имаме нужда малко да анализираме ситуацията."

Хората от Иново говориха за включването на всички живущи, независимо дали са официално регистрирани или не, в социалния и обществения живот на селото, разделното изхвърляне на отпадъците и заявиха, че имат най- голяма нужда от изграждането на сцена за изява на своите мероприятия.

От 11 до 15 април млади хора ще изпълняват различни мисии в избраните населени места, работейки в екип. Всеки екип ще получи "мисия"- реален проблем, научен от местните в селото:

"Могат да прекарат дните си в селото. Това може да са хора от Видин, може да са от селото, може да са хора от цялата страна. Сега отворихме поканата за набиране на участници, така че в момента сме в процес на набиране на участници. Желанието ни е да има поне по два екипа в селото. Два екипа, от два до пет човека, които да работят по конкретна "мисия". Всеки екип ще има различна "мисия". Има участници, които се регистрират за конкретно място и в зависимост от това какви са техните интереси и какъв е техният опит, разпределяме съответната "мисия", която е най- подходяща за тях. Целият формат се случва едновременно в 8 села в цялата страна", допълни Зорница Базлянкова.

Селата са Ново село и Иново в област Видин; Косталево и Челопек - Враца; Долна Малина и Пожарево - София; Дряново и Манастир - Пловдив.

"Фабрика за идеи" ще реализира своята инициатива в село Иново благодарение на Видински фонд "Читалища", каза секретарят на читалището в Иново Анелия Младенова:

"Предложиха ни, на читалището, на селото, на кмета, ако искаме да се включим в тази инициатива и каквото можем да направим, да подобрим живота в село Иново. Та оттук тръгнаха нещата и се свързахме с "Фабрика за идеи", с тези млади прекрасни хора и се надяваме, че наистина ще се извлече най- добрата идея, за да се случи животът още по- добър в Иново. Това ни е първа среща. Всеки си казва проблемите, но най- вече говориха за това, че трябва да има за младите хора къде да се събират, да не е само читалището. Да, те имат място сега, но и аз смятам, че би трябвало малко да се облагороди. Най- наболелият проблем това е сцена на площада за изявите на нашите състави. Това е мечтата не само на самодейците, а и на много хора от селото."

Според кмета на Иново Павел Петров това е хубава инициатива:

"Хубаво е, че в селото има млади хора, почти на тяхната възраст, които могат да се включат в инициативите на тази фондация."

СнимкаНа срещата в Ново село присъстваха младежи до 18 години, живеещи в социални институции. Въведение в разговора направи председателят на читалището Иван Базов, а екипът на "Фабрика за идеи" представи успешно осъществени проекти в села на Северозапада. В срещата участваха и членове от Читалищното настоятелство, които са работили с деца и младежи.

Хората от Ново село откроиха няколко идеи- възможност за почивка на децата от институциите на дунавския бряг и на други места, организиране на дискотека, създаване на игрална зала.

"Понякога това са физически, доброволчески инициативи- нещо трябва да се ремонтира, нещо да се оправи. Понякога се изисква само организационни и комуникационни ресурси- хората да се съберат заедно, да си говорят. Когато има нужда от финансиране допълнително на идеите, примерно, трябва да се изгради или закупи нещо, тогава помагаме на участниците да организират фондонабиращи събития. Нямаме наличен фонд за финансиране на такива решения, но търсим възможни начини тези решения да бъдат финансирани", каза пред Светла Бондова Зорница Базлянкова.

Решенията, които участниците са разработили по време на 4-дневното приключение ще бъдат представени на 15 април от 18.00 часа във всяко от селата.

Един месец след предизвикателството ще има двудневен семинар с всички участници, на който ще им бъде предоставена помощ за доразвиване на идеите и тяхната реализация.

Вижте още

Поглед към живота и делото на Михалаки Георгиев

От днес видинчани могат да се запознаят с многото лица на Михалаки Георгиев . Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик, дипломат, финансист, писател и агроном, беше открита в едноименната регионална библиотека в града.  Големият наш съгражданин обезсмъртява езика и живота на видинчани, припомни директорът на..

публикувано на 22.10.19 в 15:25

Най-предприемчивата професионална гимназия в България в битка за европейски приз

ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца е обявена за най-предприемчива професионална гимназия в България   и номинирана за Европейска предприемчива професионална гимназия. Ръководителят на проекта "Джуниър Ачийвмънт" Мариана Павлова и 12-класникът Владислав Христов от врачанската гимназия представиха България в Хелзинки.  Българската гимназия е..

публикувано на 22.10.19 в 14:03

Кабинет по репродуктивно здраве откриват във Враца

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца . Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе" , с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион, обясни в предаването "Направление здраве"..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Предизвикателството да си Готвач

Милиони професионалисти в цял свят  празнуват на 20-ти октомври  Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.  Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на..

публикувано на 21.10.19 в 17:04

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30