Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов: Сцената е моят свят, там съм необезпокояван

2
Снимка: Радио Видин


Гост в днешния "Калейдоскоп" е известният български музикант и композитор Теодосий Спасов.  Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика.Поводът да ни гостува е 10-ия рожден ден на Радио Видин, за който Теодосий Спасов  изнесе концерт, съвместно с видинската симфониета. Последния път, когато е бил в града ни  и е изнасял концерт,  е било през 1998 година. Тогава той остава с прекрасни спомени от видинските почитатели и определя нашата публика като топла и жадна за музика. "И тогава и сега беше удоволствие за мен да свиря и да споделя този празник“ - казва той.

Теодосий Спасов е роден на 4 март 1961 година в Исперих. Започва да свири на кавал в музикалното училище в град Котел.  Завършва Академия за музикално и танцово изкуство в град Пловдив със специалностите "Ръководство на народни състави“ и инструментален факултет - кавал. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал, както и за филми и театрални постановки. Свири с известни български и чужди изпълнители и формации.

Животът
"Трябва да се живее и то пълноценно. Той ни е даден свише и трябва да сме благодарни на нашите родители и на Божията сила, че са ни дарили с възможността да усетим и ние това, което нашите родители са усетили и са се радвали и са страдали, и всичко онова, което представлява живият живот."

Семейството
"Аз съм син на Пенка и Спас. Това бяха моите родители, които преди пет години напуснаха този свят. Бях щастлив и силен между тях, вдъхновен. Бяхме и като приятели, и като родители и дете. Майка ми беше учителка, баща ми е учил за шивач, по-късно става инструктор -шофьор, занимава се с художествена самодейност, беше и поет, обичаше словото, пееше прекрасно. Може би той ме запали да се отдам в музиката. Израснах в много музикална среда. Лелите ми пееха съвършено, без  специално музикално образование, баща ми пееше много точно." 

Кавалът
"На мен ми харесваше кавала, защото го свързвах със свободата на ония овчари, които ги чуваш как се прибират със стадата. Отдалеч звучи кавалът и звънците, хлопките на стадата, много романтично за оная възраст. Аз на девет години започнах да уча тоя инструмент, при бай Димитър. В казармата съзрях и намерих посоката, в която да продължа. В Пловдив имаше поп, джаз музиканти и така направихме наша студентска група, която смесваше в началото експериментално фолклор и джаз. Станахме много бързо известни. Името, което си дадохме беше "Джаз линия".

Балкански джаз - нова линия в музиката
"На мен се падна този късмет - да бъда първи, който свири с кавал в такова направление, смесване на балканска музика със съвременни жанрове. Много е важно публиката да те харесва, да те разбира какво правиш. Популярен, звезда се става благодарение на публиката. За мен идеята е като се чуе тази музика, която правя, от българи и чужденци, веднага да разберат, че това е музика от България или балканска, че идва от тук. Аз притежавам изключителни инструменти, от хубав материал. И те се подчиняват на всички мои идеи и фантазия, които реализирам във вид на музика. Всичко е в гледната точка на музиканта. 50 години, половин век съм с този инструмент."

Ученето, усъвършенстването

"Не е леко да бягаш от себе си, от матрицата, от щампата. Трябва да се слуша много музика и трябва да не напомняш със своята музика на нищо друго, за да си оригинален. Иначе ставаш реплика. Понякога ние не предполагаме, че  нещо, което ни се случва  би могло да присъства в списъка на нашите мечти. Ние дори не сме си мечтали да имаме такива мечти. Нека да оставим мечтите да пристигат и да се нареждат в списъка. И да сме благодарни на съдбата, че нашият живот се е подредил така."

Наградата
"Най-скъпата за мен награда  не е отразена никъде, това е одобрителния поглед  на родителите ми и радостта  в техните очи, благодарността."

Сцената

"Сцената е моят свят, там съм необезпокояван. Аз увличам публиката, която пътува заедно с музиката и с мен, където понякога и аз не знам къде , но ние отиваме. И публиката ми се доверява. Сцената е моето свещено място, моят храм."

Семейството

"Много важен фактор за нашето спокойствие и хармония да обичаш и да те обичат, да се грижиш и да се грижат за теб. Този свят е създаден, за да не сме сами, да споделяме, да бягаме от егоизма, и да се раздаваме, което много прилича на изкуството."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50