Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Стефанов: "Момичетата проявяват по-голям интерес към танците."

Снимка: КСТ "Елит-Тим"


Това време от годината е свързано с множество празници. Тъкмо отмина Великден, утре е денят на труда, а съвсем скоро предстои и Гергьовден. Това е предпоставка хората да се веселят. А какво е една забава без танци? Случайно или не вчера отбелязахме именно международния ден на танца. Денят се празнува в чест на рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер, който влиза в историята като "баща на съвременния балет", чества се от 1982 г по решение на ЮНЕСКО. Танцът може да се разглежда и като спорт. Също така много спортове съдържат елементи на танцуване, пример са фигурно пързаляне, гимнастика, синхронно плуване и други. Като изключим хората занимаващи се професионално с това, всеки решил да потанцува се нуждае единствено от добро настроение и музика.

Има интерес от възрастни групи, практикуващи така наречения "сошъл денс" (социално танцуване). Но по-голям интерес към спортните танци проявяват децата, разкри Александър Стефанов треньор в клуб по спортни танци "Елит" град Видин и допълни, че не е нужно да има повод, човек може да си танцува проста така за удоволствие:

"Танците са начин на живот, здраве. Много обичах да танцувам като малък народни танци, постепенно навлязоха спортните танци латиноамериканските и ме завладяха. Имат интерес децата, главно е желанието, все пак трябва да го харесват и обичат."

Момичетата проявяват по голям интерес към танците, момчетата са малко кът, в крайна сметка това не е женски спорт, от едно време се знае, че танца е между жена и мъж, уточни Александър Стефанов:

"Всички видове танци не се учат за месец два или година. Това нещо трябва да се изучава с много труд и години наред. Хубаво е да танцува човек по много причини. Танците дават координация, грация, друга причина е човек да може да си покани приятелката и да танцуват. Ако си му идва от вътре на човек и има чувство за ритъм, спокойно може да си танцува. Има и такива, които им се отдава. "

Някои видинчани танцуват народни танци, други на модерна музика, има и такива, които въобще не танцуват, това показа нашата анкета:

"Танцувам народни танци от малка, това е в кръвта ми. Според мен всеки може да танцува, когато чувства, че го иска без значение от уменията...Много обичам да танцувам, като има хубава музика. Това е едно развлечение, разпускане и е много приятно. Не танцуваме, прекалено сме натоварени с ежедневието си, не ми вървят танците... Не танцувам, като цяло младото поколение няма култура за танци. Като се събирам на парти танцувам"

Има изключително голямо разнообразие на танци. В зависимост от броя на танцуващите могат да бъдат соло, с партньор, групови (формации от жени, мъже или смесени). Отделно танците могат да се разделят и по различните жанрове музика. Общо взето за всекиго по нещо, затова всеки сам трябва да открие своя музикален вкус и танц, който го кара да се забавлява и чувства добре.

Вижте още

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50