Знаем ли какво прави Европа за нас

Снимка: Радио ВИДИН


"Какво прави Европа за нас?" с това послание Информационен център "Европа Директно-Видин" организира кампания на открито във Видин по повод 9 май - Денят на Европа- символ на мира и обединението на Европа. На шатра и маса с информационни материали в парка до Художествената галерия, представители на центъра раздаваха рекламни материали, брошури, информационни списания, разясняваха на гражданите как Европейският съюз влияе на нашето ежедневие, като им предоставяха информация и безплатни консултации по интересуващи ги европейски теми. В кампанията доброволци провеждаха игри и викторини за гражданите, които получиха награди. 

Вече 12 години България е член на Европейския съюз, а пък хората все още имат нужда да знаят повече за ЕС, за техните права, възможностите за реализация, пътувания, проекти и други. Всеки, който има нужда от информация по темата ще може да я получи при нас. Това каза за Радио ВИДИН Сабрина Калъчова ръководител на Информационен център "Европа Директно":

"Взели сме един много хубав материал "Служби за информация" на ЕС. Смятаме, че е много полезен, защото вътре са описани всички мрежи центрове, които са създадени от Европейската комисия в помощ на гражданите. Според мен ЕС прави много, той има своите функции, възможности, които са огромни. В област Видин има много положителни неща, много реализирани проекти."

Някои видинчани виждат и усещат какво прави Европа за нас, други пък бяха по-скептични: 

"Мога да кажа какви възможности дава ЕС на младите хора, аз съм един от тях и съм се възползвала от много проекти, обмени, пътувала съм и знам колко възможности има. Има за студенти много проекти и когато участваме, виждаме колко сме близки всички народи в ЕС... 
Според мен нищо не прави, не виждаме парите... 
Хубавото е, че може да пътуваме да видим Европа... Европа прави, но нашето правителство нищо не прави."

Какво ни даде Европа? За 12 години членство в ЕС България, получи правото да търгува свободно на единния европейски пазар, българските граждани имат възможността и за свободно пътуване и работа в ЕС. Икономическите показатели на страната ни се покачват, както и заплатите на гражданите. Да не забравяме и европейските пари по програми, които са инвестирани в различни инфраструктурни проекти. Разбира се, има и граждани, които не могат да усетят покачване на жизнения стандарт. Също така България си остава най-бедната членка на ЕС. Затова и пред страната ни предстои още много работа за да се отлепим от дъното на негативната класация. Но ако трябва да се направи равносметка, положителните неща, които сме получили от Европа са достатъчно, за да ни дават повод за оптимизъм. Отделно чисто географски нашето местоположение е било винаги на Стария континент.
Вижте още

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10