Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 май 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Видин изпрати Випуск 2019. 643-ма са завършващите ученици на територията на областта.

Молебен за здраве и благополучие на зрелостниците от училищата във Враца беше отслужен в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски” в града от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. На църковния ритуал, който се провежда за трета поредна година, присъстваха над 100 абитуриенти, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на общинска администрация, директори на учебни заведения, преподаватели и родители. Врачанският митрополит Григорий благослови младите хора, които участваха в църковното служение. „От утре ще бъде различно, но който и път да поемете в живота най-важното е да останете честни и добри хора. На добър час!“ – каза в словото си към зрелостниците Негово Високопреосвещенство и призова младите хора да се включат в обявения конкурс на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето.“ Той е посветен на 280 години от рождението на небесния покровител на Врачанската епархия, 225 години от ръкоположението му за епископ и 55 години от канонизацията му за светец, които се навършват през 2019 г. В края на църковната служба зрелостниците получиха икона на Възкресение Христово и личната благословия на митрополит Григорий. 


110 години от своето създаване празнува Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. Ученици и учители, родители,  гости от областта и цялата страна отбелязаха началото на първото професионално училище в област Монтана – Лесотехническата професионална гимназия.


Завърши първият випуск на професионалната паралелка в село Ново село. СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското Ново село изпрати абитуриентите от първия випуск на професионалната си паралелка "Логистика на товари и услуги“. 

Общо 6 души са ранени при регистрираните 34 ПТП през месец април. Най-често инцидентите стават по път Е 79, коментира транспортния травматизъм за изминалия месец главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор "Пътна полиция“.


Общо 77 криминални престъпления са регистрирани в ОД на МВР във Видин за месец април. Данните за криминогенната обстановка в региона за изминалия месец обяви на редовен брифинг началникът на Районното управление, гл.инспектор Мирослав Милков.


Отборът на видинската противопожарна служба се класира за Националното състезание по пожароприложен спорт, което ще се проведе в края на месец май в Пловдив. Регионалната надпревара се проведе днес пред Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин и на градския стадион "Георги Бенковски". В състезанието участваха отбори от видинската районна служба и сборен отбор от Кула и Белоградчик", обясни главен инспектор Пано Панов, началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейности".


Медицински сестри от Видин участваха в националния протест в София. 


Правителството ще предложи на Народното събрание да вземе решение за приватизация на моторен кораб "Ураган", част от имуществото на "Пристанище Видин". Той не се използва в основната дейност на дружество, а оперирането му води до големи разходи за неговата поддръжка, мотивира решението си Министерския съвет.


Ученичката от мездренското училище „Иван Вазов“ Елизабет Виталиева участва в Международния песенен конкурс „Детска Школовизия 2019”. Елизабет, която участва в конкурся с аворска песен, е носител на престижни награди.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34