"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Снимка: Ангалот Енминас

Новата си книга "Оскар" ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас. Зад този псевдоним е Цветан Мирчев, художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм. Първата „Гириз Production” е сборник с разкази. Книгата е направена изцяло на ръка. Тя е със собствен шрифт, създаден специално за нея от почерка на автора.

"Ангалот Енминас го ползвам от 20 години, за мен отдавна не е псевдоним. От елфически ангалот се превежда като "желязно цвете", а енминас е средна кула, както се казва кварталът в Русе, от който съм по бащина линия. Майка ми е от Враца, там прекарах детството си. Сериозно пиша от няколко години. Обикновено пиша разкази на абсурда, т.нар магически реализъм. Вдъхновението ми идва от Борис Виан, Габриел Гарсия Маркез. Книгата, която ще представя във Враца, е причината да ме свързват с Тери Пратчет. Тя е хумористична, забавна, форматът и е традиционният джобен английски, характерен за Пратчет. Разликата между нас е, че аз съм по-лаконичен. Първата ми книга не е написана на ръка, просто създадохме шрифт на компютър с моя почерк. Принтираните листи представят моя почерк, сякаш книгата, ако решите да я четете, оживява пред вас. Има чувство за автентичност. Първата книга е отпечатана върху рециклирана хартия, после листите са шити на ръка, залепени са към корицата, която е оригинален литографски отпечатък. Към всяка книга има компакт диск с аудио разкази от известни български актьори".

Втората книга на Ангалот Енминас е сборник от четири новели, в които се разказва за един дебеличък котарак и неговите приятели, с които се забъркват в различни ситуации. Авторът планува и нова книга.

"Разликата е такава, че обикновено пиша разкази на абсурда. По-мрачни са, сериозни. Втората книжка е хумористична, свежа, доста весела, ще достигне до по-голям кръг от хора. "Оскар" са четири новели, появили се като резултат от любовта. Написах ги за бившата ми приятелка, това беше подарък. Първата новела е позната, защото я бях споделил във фейсбук. Доста ме караха да я издам, защото се хареса. Хората купуват книжлето, значи му се радват. Планувам неща и занапред, например нова книга, отново сборник с разкази, който съчетава писането с професията ми - художник съм. Искам да упражня професията си и да предоставя формат всеки разказ да е картина. Отново ще е с моя почерк".

В навечерието на 24-ти май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, творецът от Русе припомня, че словото е оръжие с изключителна сила.

"Ние сме наследници на една от официалните азбуки в Европейския съюз. Една от най-разпознаваемите. Празниците са просто повод да отбележим разни неща. Трябва обаче да използваме тези 30 буквички постоянно. Нека четем всеки ден, не само на 24-ти. За моя радост, казвам го от наблюдение, младите четат все повече. Това ме радва, защото словото е оръжие и оръдие. То има невероятна сила, може да нарани, може да усмихне, може да придаде смисъл. Със сигурност ползата е красноречива".

Новата книга "Оскар" на младия автор ще бъде представена от 14 часа на 25-ти май в новото споделено работно място във Враца - Гнездото. 

Вижте още

Месец на добрините- включи се и ти!

"Направи бисквити за съседите" , "Задръж вратата за някого", "Усмихвай се на всички", "Дари играчки и дрехи на дом за деца"... Това са част от предизвикателствата, включени в Календара "Месец на добрините". Предизвикателствата са 31- колкото са и дните на декември. Инициативата е на  "Академия за родители" , а идеята е да се провокират малки и..

публикувано на 10.12.19 в 16:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10