Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на НЧ "Земеделец-187" в Ново село

145 години навършва новоселското огнище на култура и на просвета за възрастните. Създадено от будни новоселяни  в годините на турското владичество, то се превръща в пазител на българския дух, в продължител на народните традиции, в място за просвещение. Празникът започна в 17.30 ч. на 23 май с полагане на венци пред паметника на читалищните дейци, върху който са изобразени два портрета. Първият е  на арх. Илия Попов - подарил проекта за читалищния дом, двете мраморни плочи с имената на загиналите във войните новоселяни и богатата си библиотека. Вторият е на Софрони Ангелоев, работил почти 50 години тук като председател и секретар, като режисьор и диригент, разширил с дарения сградата на читалището.

Поздравителни слова произнесоха Деяна Стоянова - секретар на Община Ново село и Ирена Цветкова - директор на СУ "Св.св. Кирил и Методий“, която подари картина на любимото читалище. областният управител Албена Георгиева и кметът на общината г-н Г.Стоенелов. Концертът се състоя в големият салон на читалището. Той бе открит от Андрей Димитров - бивш председател на читалището.  Доклад за историята и настоящите успехи изнесе Любка Ангелова - секретар. Дейците и самодейците бяха поздравени от Лъчезар Попиванов - зам.областен управител. Първи на сцената излязоха малките рецитатори от СУ „Св.св. Кирил и Методий“, което честваше своя патронен празник. Детският хор повдигна настроението с песни за солунските братя, пети от няколко поколения. Специални гости бяха народната певица Николета Валентинова, направила първите си стъпки и в новоселското читалище и детският танцов състав на НЧ „Светъл ден-2009“ гр. Видин с ръководител Йоана Ванкова. А после на богато украсената сцена започнаха да се редуват домакините - трите детски танцови състави при читалището с ръководител Елеонора Бондова, женска битова група с ръководител Иван Рангелов, танцов състав „Гъмза“ и „Мераклии“-те или както се наричат те „хоротропците“ от новосъздадената хоротека с ръководител Василка Меицова. Може и да не е кръгъл юбилей, но 145 години си беше прекрасен рожден ден, на който партньорите от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Ново село поднесоха огромна торта - за всички деца на сцената. Кетъринг бе осигурен и за около 70 самодейци, които са се учили на тази сцена и оттук са разнесли славата на новоселската култура.

   В Ново село не може и без прословутото хоро на мегдана, което събира потомците от всички краища, не може без духовата музика, която разиграва младо и старо. Два часа Балейската духова музика весели на площада събраното множество. Завършек даде пищната заря, която освети чак водите на Дунав и зареди с настроение хората за най-българския празник.

Галерия

Вижте още

Ученичка от Кула пише за любовта

Карамфила Симеонова е от град Кула, ученичка е в 9 клас на средно училище "Васил Левски". Младото момиче пише стихове. Дарбата открил един от преподавателите й, когато била в 4 клас. Тогава учителят Петър Иванов я помолил да напише стихотворение за училищен празник. "Аз просто опитах, той го хареса и реши да ми помогне. Бях написала стихотворение за..

публикувано на 20.01.20 в 11:43

В "Музикална зона" слушаме Йелена Томашевич

Сръбската Дженифър Лопез, както я наричат феновете й, е родена на 1 ноември 1983 г. в Крагуевац, Сърбия. Тръгва по пътя на славата едва осемгодишна, когато печели детския песенен конкурс „Шарениада“ в Крагуевац. Песните на певицата ѝ донасят много отличия през годините. Представя Сърбия на проведената в Белград „Евровизия 2008“ с песента „Оро“ (Хоро) и..

публикувано на 20.01.20 в 09:30

"Неделник" от 19 януари 2020 година

И вече е на сайта 292- ри на предаването "Неделник" . Имаме празник. Една година навърши рубриката "Рецептите на Дедо Скръц" , която правим заедно с уникалният Цветан Дочев . За начало обаче преглеждаме старите видински вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Преди три години ви срещнах с майстора- ковач от село Дъбова..

публикувано на 19.01.20 в 16:45

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година. "Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на..

публикувано на 16.01.20 в 16:38

Видински туроператор с първа по рода си програма за Константинопол

"Спомени за Константинопол" - така нарича програмата си до Истанбул екипът на "Fiesta tours". Подобен продукт не се е предлагал досега на българския пазар , макар пътуванията до Истанбул да си остават най-продаваните сред родните туристи.   "Истанбул е от онези градове, които или те пленяват завинаги и се връщаш там отново, или..

публикувано на 16.01.20 в 14:36

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те..

публикувано на 14.01.20 в 19:30

В „Музикална зона“: Предиобед с най-добрата българска филмова музика

13 януари – Ден на българското кино!   Днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българската филмова музика. Тази музикална разходка из архивите на българското кино ще ни върне към спомени от любими български филми. Обичано от мнозина, българското кино си има своите шедьоври, които са си заслужили мястото в световната история на седмото..

публикувано на 13.01.20 в 09:51