Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕ избират БЪЛГАРСКОТО

Божидара, Ивайло, Теа, Боряна и Владимир са тазгодишните носители на наградата на името на полк. Стефан Илиев във видинското училище "Цар Симеон Велики"
Снимка: Радио ВИДИН


"Истинският родолюбец разбира посланията на предците, учи се от грешките им и върви по техните стъпки. Защото в края на пътя винаги е имало обща цел - България. ...Всичко българско е синоним на вкъщи. А по-добро от вкъщи няма..."

"Не съм избирал българското, избрали са го моите родители, когато преди повече от 18 години са решили да останат в България и именно тук да отгледат детето си. Сега аз нося България в сърцето си, живея в най-бедната част на Европа, но това е моята родина и не съм достатъчно силен, за да я напусна. Тук правя това, което обичам и обичам това, което правя... "

"Ние, българите, носим вина, че не оценяваме земния рай, в който живеем. Всички, които са се жертвали за Родината, ни учат на нещо много важно, че човек не трябва да се отказва, а да се бори докрай за най-ценното- Родината... Млади хора, събудете се! Ние сме реализацията! Ние сме хората, които трябва да водят България към прогрес..."

"Искам да защитя спомените си, защото няма по-приятно чувство от това да си в родния край, с хората, които обичаш. Искам да имам шанс за развитие. Искам да съм полезна на хората около себе си и вярвам, че бъдещето е по-добро, когато ние го правим такова..."

"Всички ние се нуждаем от това отново да си припомним колко важно е всъщност да изберем българското, да го приемем и винаги да го носим на гърдите си, сякаш е орден за храброст, вместо да го прикриваме като мръсно петно върху белите си ризи. Да се чувстваш българин, е кръвна връзка с предците, духовно съпреживяване. Трептенето на сърцето, когато чуеш писъка на гайдите, искрицата гордост, когато в централното фоайе на "Ла скала" видиш портретите на българите, сълзата, която се отронва при разказите за жестокостите в Батак. Избирам българското, защото то е част от мен!" 

Това са искрените мисли на петима младежи, които преди дни си казаха довиждане с любимото училище- средно училище "Цар Симеон Велики". Божидара, Ивайло, Теа, Боряна  и Владимир  са тазгодишните носители на наградата на името на полк. Стефан Илиев, учредена  през 2017 година от онколога проф. Иван Гаврилов, с подкрепата и съдействието на Радио ВИДИН. Наградата е за ученици  с отличен успех, доказали родолюбие. Такива са те, родолюбци, пазят и носят българското в себе си:

"Това, което ни прави българи, трябва да е чувството...Трябва да си помагаме, защото сме едно цяло...Българка съм, защото спазвам всички традиции. човек трябва да оценява това, което му дава родината.... За мен може би всичко започва от дома и от ранна детска възраст и от това какви примери имаш до себе си в лицето на родителите си. Патриотичният разум се изгражда още от ранните детски години - да обича Родината, да обича природата, и да изпитва уважение към нея. Сега наша е задачата да запазим това, което имаме, да градим и да го предадем.... Човек, роден от българска майка, няма как да не носи българското в себе си. За мен българското са мъничките неща, които създават големия образ на българщината."

Родолюбци ли сме? Трябват ли ни водачи днес и имаме ли такива? Пазим ли паметта на героите? На тези въпроси младежите отговарят нееднозначно: 

"Това също зависи от всеки един, няма как да не сме родолюбци.... Не смятам, че сме родолюбци, всеки се има за такъв, но малко са хората, които правят основното, за да просперира България, а това е, че трябва да са тук и да градят себе си тук.... Да, родолюбци сме - на 3 март, на Гергьовден, във фейсбук, но това, че имаме знаме на балкона и че по празници започваме да пишем статуси из социалните мрежи, по никакъв начин не ни прави родолюбци... В голямата си част българинът не е родолюбец- доказва го ежедневно- историята ни се помни все по-малко, пишем на български все по-малко, дори на места говорим на български по-малко. Някак си чуждият свят завзема нашия и ние забравяме българското. Забравяме родната си история, собствените си герои... Постепенно българското в нас се стопява и родолюбието намалява. .... Хората са родолюбци, но по много криворазбран начин. За родолюбие приемаме да си татуираш Левски на гърба, да окачиш портрет на Стефан Стамболов в кабинета си- за мен това не е родолюбие, не е българско.  Смятам, че в училище трябва да имаме специални часове по родолюбие- не само по история, защото една година или една личност не определят колко силно твоето сърце бие за България.  Вид родолюбие е и да изхвърляш боклука си на правилното място, да учиш децата си да пишат грамотно на български, да застанеш мирно, когато вият сирените на 2 юни, когато видиш непознат в беда, да му помогнеш. Родолюбието не трябва да се изразява в думи, а в действия...

Едно време родолюбците като полк. Стефан Илиев е трябвало да дадат живота си за Родината, но в днешно време не е нужно да правиш това, и слава богу! Сега за да си родолюбец е нужно много по-малко, но ние не сме родолюбци, защото пропиляваме и унищожаваме нашите богатства, напълно съзнателно, което е още по-страшно.... Да съхраняваме културните си паметници, да почитаме паметта на героите- неща, които не изискват много от нас. За да сме тук сега, много хора са дали живота си, а ние буквално плюем на гробовете им, защото не само ги забравихме, а опетнихме това, което са направили.... Докато човек сам не се осъзнае, че трябва да пази България и родното, който и да го поведе, по никакъв начин няма да му повлияе... Не трябва и да хулим България- така, както правят много наши сънародници. Трябва да се гордеем с България, не само с историята ни, и в момента има много неща, които са повод за гордост- постижения в сферата на изкуството, науката, постоянно се забелязва, че има някакво развитие, има хора, будни хора в България, и то млади хора, които са бъдещето на тази страна, които правят нещо за нея... Според мен, водачът е важен, но по-важни са масите. Не е толкова важно, важно е ние какво правим....Ние се опитваме да разбием стените и е хубаво да виждаш, че има млади хора, които искат да променят нещата..." 

Тази година наградата на името на полк. Стефан Илиев е в две категории: за есе на тема "Аз избирам българското" бяха наградени Теа Делянова, Боряна Пламенова и Владимир Славчев, а за благотворителност и дарителство- Божидара Славова и Ивайло Пламенов. Двамата са доброволци в младежката структура на БЧК и това е техният начин да бъдат полезни- на себе си и на хората около тях.

Военен лекар, артист и планински спасител, финансист, ветеринарен лекар- това са новите предизвикателства, с които ще опитат да се справят младите хора, защото знаят какво искат да правят със живота си и ще учат това, което им е най-на сърце, колкото и да е трудно. Те са на прага на големия живот и знаят и друго- че всеки сам е отговорен за бъдещето си, затова искат да оставят своя завет на тези след тях: "Да останат българи- в България!"  

Да прегърнем нашето си, да работим за нашето си, да пазим нашето си- това е призивът на Божидара, Ивайло, Теа и Боряна. Те са тазгодишните носители на наградата на името на полк. Стефан Илиев. Наградата е учредена от проф. д-р Иван Гаврилов през 2017 година и е за абитуриенти  с отличен успех, доказали родолюбие. Досегашните носители на патриотичната награда са Илияна Киндиянова, за есето й "Изгубената съвест"; Кристина Петрова- за есето й на тема "Време е за патриотизъм" и Едуард Милчев-  за проекта му на паметна плоча на полк. Стефан Илиев, която да бъде поставена във Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00