Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родолюбец дари книги и парични награди на две видински училища

Патриотична среща в Радио Видин

проф. Иван Гаврилов: "Обичайте историята и не забравяйте!"

8
Снимка: Радио Видин




Патриотична среща, посветена на Първата световна война, се състоя в Радио Видин. Гости на съботния урок по родолюбие бяха ученици от видинското училище "Цар Симеон Велики" и представители на клуб "Млад възрожденец" при средно училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Брегово. Инициативата на срещата бе на наш земляк, патриот и родолюбец- онколога проф.д-р Иван Гаврилов:

"И моето, и вашето поколение, са много далече от тази война. И колкото повече се отдалечава човек от едно събитие, толкова по-голяма е опасността това събитие да се забрави. Навремето ни учеха, че това е била империалистическа, братоубийствена, грабителска и никому ненужна война, с цел удовлетворяване амбициите на царската династия. Нищо не се честваше до 1981 година, когато се откри Пантеона на незнайния воин и от всички бранни полета донесоха пръст. Тогава казаха, че всички, паднали във войните, намират един братски подслон...

СнимкаВсеки един от нас вероятно е имал роднина, който е участвал във войната. Била е обявена всеобща мобилизация на 1 октомври 1915 година, а военните действия започват след това. Целта е България да възстанови неправдата, която е възникнала в Междусъюзническата война. А неправдата възниква именно от тези братски народи, с които рамо до рамо сме се сражавали с всеобщия враг- Турция... И когато са призовани пред знамената, българските войници са отивали окичени с цветя, венци и песни... По време на Първата световна война българският войник не се е бил на чужда територия, бил се е самоотвержено там, където е имало българска реч, българско съзнание и български род. Затова и без да се замисля, е гинел по бранните полета. Точно това нашите прадеди са го наричали Отечествена война. Когато българинът защитава бащиното си огнище, никой не може да го извади оттам, защото зад гърба са децата и земята му."

Професор Гаврилов разказа случки от историята и призова учениците да помнят заветите на дедите си и да съхранят паметта на героите, загинали за Отечеството:

"Всичко, което се е случило, е страшно, но смятам, че ние трябва да съхраним паметта и вие да я предадете на децата си, защото това е нашата истина. Истината винаги е свята, а светостта на една истина не може да бъде потъпкана- нито като религия, нито като нация, нито като дух, независимо от усилията. В момента тече точно такава кампания, която започва да набира скорост- да бъде унищожена българската държава. Дълбоко убеден съм, че единствената преграда на тази инвазия е вашето образование. Защото, когато човек е болен, беден и необразован, той става стадо и го командват. Когато е образован, той мисли... А един мислещ човек е непобедим. Затова- обичайте историята и не забравяйте."


СнимкаВ срещата участва и Зоя Апостолова- историк и общественик от Лом, която раздаде на учениците материали, свързани с  отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война в Лом и с дейността на дружеството за Българо-швейцарско приятелство "Луи Айер"- швейцарецът, който също оставя костите си в Македония, наравно с тези наши герои, по време на Първата световна война. 

Ивайло Иванов от Патриотичен клуб "Бдинци" показа архивни снимки от времето на Първата световна война. Едуард Драганов и Христина Петрова- ученици в 11 клас на видинската гимназия благодариха за уроците по родолюбие:

"Научихме неща, които никога не сме знаели, затова сме изключително благодарни на проф. Гаврилов за инициативата и за усилията, които полага да кара младите хора да опознаят историята си, да се интересуват от държавата си... Трябва да пазим и помним историята си, иначе няма как да сме истински българи."

Патриотичната среща в Радио Видин бе от поредицата инициативи, посветени на 100-годишнината от героичната гибел на полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен Ломски полк, загинал при контраатака на Червената стена. На 20 март годишнината бе отбелязана в СУ "Цар Симеон Велики" с открит урок, на 23 март в Белоградчик се проведе възпоменателна вечер. На 24 март в Лом бяха открити 4 паметни плочи за героите от 15-ти пехотен Ломски полк.

СнимкаВ памет на загиналите ни предци, професор Гаврилов подари на музея във Видин, на музея на патриотичната чета "Тимошки хайдути"-Брегово и на учениците, пръст от връх Чеган и Червената стена, където са воювали бойците от 15-ти пехотен Ломски полк.

Раздаде и патриотични книги: "Заветът на Дойран" и "Кървавото зарево на свободата"/Румяна Раднева/; "Епопеята на Добруджа" и "Каймакъ-Чаланъ" /Красимир Узунов/; "Полковник Стефан Илиев-един живот за България"/Емилия Кожухарова/; "Болката" и "Грешница" /Величка Каменова/; "Василовци сред Поломието" /Милан Миланов/; "Църквата Рождество Богородично в Берковица"/Иванка Гергова/; "Букурещ отблизо: По пътеките на българските възрожденци...и не само"/Лулу Керчова-Пърцан и Лука Велчов-Деде/.

Учениците получиха и първите си родолюбиви задачи. Едната е да напишат есе на тема "Изгубената съвест". Темата е провокирана, след като при обособяването на мястото за паметни плочи в Крайдунавския парк в Лом, едното от посадените кипарисчета, е било откраднато. Втората задача- да инициират поставянето на паметни плочи на полк. Стефан Илиев и на подпоручик Иван Тодоров от Ново село, който предпочел да загине, вместо да се предаде в плен. Когато французи го попитали  дали се предава, той отговорил: „Главата си давам, България не давам“, след което, пред всички отрязали главата му със сабя.

Скъп дар за учениците от СУ "Цар Симеон Велики" бе иконата "Светите седмочисленици", изписана от зографката Пламена Лесидренска от Троян. Двете училища получиха и копие на портрета на Васил Левски, дело на художника Ставри Калиновкакто и средства, които ще се дават през следващите четири години на двама абитуриенти- момче и момиче, доказани родолюбци, с отличен успех. Ежегодната награда за СУ "Цар Симеон Велики"-Видин е на името и в памет на полк. Стефан Илиев, възпитаник на Скобелевата гимназия, а тази за учениците от Брегово е на името и в памет на подпоручик Иван Тодоров.

С патриотични книги се обогати и библиотеката на Радио ВИДИН. На Радиото проф. Гаврилов подари диск на оркестър "Света София" от Охрид, в който е запечатана песен за поручик Христо Бърдаров- командир на Първа картечна рота от 19-ти Шуменски полк.

"Песента не е известна в България, но в Охрид се пее вече 100 години"- посочи проф. Гаврилов.

За величието на България през вековете ще ни напомня и "Вечен календар на българите"- чужди извори за българската история, издание на Общобългарската фондация "ТАНГРА ТанНакРа".

В звуковите файлове чуйте още за самоотвержеността на предците ни и уроците на историята, кои са родолюбивите задачи на учениците и какво е посланието на скъпите дарове, които получихме.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50