Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащат ли здравни осигуровки абитуриентите

Снимка: Радио ВИДИН

Утихнаха страстите от абитуриентските балове и съвсем логично всеки млад човек си задава въпроса "А сега накъде?". Много от тях продължават своето обучение във висши учебни заведения, но има и такива, които предпочитат да задържат малко устремът си и да обмислят добре своите бъдещи планове. Какво се случва, обаче със здравните осигуровки на младите хора през този период от време и кои плаща парите им за здраве- това попитахме Милена Борисова, главен експерт в Националната агенция за приходите, клон Видин:

"Всички български граждани се осигуряват за сметка на държавния бюджет до 18- годишна възраст, както и след навършване й, ако учат редовно - до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 22- годишна възраст. По данни на НАП, над 70% от студентите, редовно обучение в първи курс, които са български граждани, имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца. В най-масовия случай проблемът идва от това, че учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а започват следването си през септември или октомври. Учениците и студентите се осигуряват от държавата, но в периода юли - септември абитуриентите не попадат в нито една от двете категории- не са нито ученици, нито все още студенти. Това е и причината за този период бъдещите студенти, ако не са осигурени на друго основание по реда на закона, трябва да платят сами здравноосигурителните си вноски. Ако в този период от време младите хора започнат работа, то здравните им осигуровки ще се изчисляват и плащат по реда, предвиден за всички работещи българи."- обясни Милена Борисова и допълни:


"Всяко лице, което трябва само да плаща своите здравни вноски трябва да подаде в офиса на НАП по своя постоянен адрес или по електронен път декларация образец 7, с която се обявява датата, от която започва осигуряването. Например всички ученици, които тази година са положили успешно матура трябва да подадат в НАП декларация образец 7, в която да запишат че ще се осигуряват сами считано от 01.07.2018 година С безплатния персонален идентификационен код на НАП, които може да се получи във всеки офис на агенцията, освен да се подаде декларация образец 7, могат да се подават данъчни и осигурителни декларации, както и да се правят и много справки, в това число и в други институции, например може да се проследява здравното досие. Размерът на здравната вноска за 2019 година е 8 %, а осигурителния доход върху които се изчисляват здравните осигуровки е в размер на 280 лева. Абитуриентите, както и всички граждани, които се осигуряват за своя сметка по този ред дължат месечно по 22,40 лева. Здравноосигурителните вноски се плащат по сметка на офиса на НАП по постоянен адрес чрез единен граждански номер или служебен номер издаден от НАП."уточни Милена Борисова, главен експерт в Националната агенция за приходите, клон Видин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50