Започва ремонт на кораба "Радецки"

Снимка: Радио ВИДИН

От една година корабът "Радецки" спря своите плавания, които по традиция се провеждат по време на Ботевите тържества. Корабът-музей "Параход Радецки” в Козлодуй е филиал на Националния исторически музей и има за цел да популяризира делото на поета и революционер Христо Ботев. Ежегодно се посещава от 10 000 души годишно и е единственият плаващ музей на Балканите. За да осъществява плавания по река Дунав, корабът е категоризиран като плавателно средство - пътнически кораб с корабно удостоверение за плаване по вътрешни водни пътища и му се прави преглед на всеки пет години. 


Добрата новина е, че "Радецки" отново ще възобнови плаванията си. Това стана възможно с отпуснати допълнителни средства в размер на 437 413 лева за извършването на планов преглед и ремонт на кораба


Националният исторически музей даде своето официално становище относно опуснатите средства за ремонтните дейности. Като плавателно средство корабът подлежи на технически надзор, извършван от Дирекция "Речен надзор - Лом” на Изпълнителна Агенция "Морска администрация“, съгласно Наредба 11 от 26.04.2004 година за прегледи на корабите и корабопритежателите. След отпадането на възможността плановият ремонт на сух док да бъде извършен в  България, в корабостроителницата в град Русе, бяха проведени проучвания с четири корабостроителници, до които може да достигне кораба. Тъй като "Радецки" е предназначен и сертифициран за плавания само в река Дунав от 374 до 845 километър, което задава и обсега на корабостроителниците, които могат да извършат ремонтните дейности. Три от тях са в Румъния, съответно в градовете Гюргево, Турну Северин и Браила и една в град Кладово - Сърбия. От корабостроителницата в Браила е получен положителен отговор и на базата на този отговор са изготвени разчетите за извършването на ремонта и бюджетната рамка, която правителството е одобрило.


Какво включват ремонтните дейности- подробен преглед на всички елементи и съоръжения по корпуса и корабните устройства - общо 26 позиции и по корабните системи, устройства и механизми- общо 19 позиции, разходи за провлачването на кораба до и от мястото на извършване на ремонта, разходи за експертиза от надзорните органи.
Предвижда се срокът за извършване на ремонта в корабостроителницата, съответното приемане от надзорните органи и издаването на ново разрешително да отнеме над два месеца. Прегледът се извършва на всеки 5 години и е предпоставка за продължаване на срока на валидност на корабното свидетелство за извършване на плавания.

Размерът на основните разходи- тези по ремонта и по провлачването на кораба, са близо 86% от общата сума. Поради тази причина се изисква провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки.

След приключването на процедурата по Закона за обществените поръчки и извършването на ремонта в корабостроителницата, кораб-музей "Параход Радецки“ ще възобнови своите плавания.

Вижте още

Различните професии бяха представени пред видински ученици

Среща на седмокласниците от видинското училище "Любен Каравелов" с  представители на бизнеса и професионалните гимназии от община Видин се проведе в актовата зала на училището. Формата е част от поредица от срещи, които предстои да се организират за  завършващите седми клас ученици  със съдействието на РУО - Видин. Пред седмокласниците застанаха..

публикувано на 10.12.19 в 16:30

22 коледни дръвчета бяха украсени от деца от Видин

За втора поредна година във Видин деца и ученици се включиха в инициативата "Коледни елхи на видинските деца и младежи". Алеята на елхите е около катедралния храм "Св. Димитър", а официално инициативата откри началникът на Регионално управление на образованието (РУО) във Видин - Веселка Асенова: "Благодаря на всички, които се..

публикувано на 10.12.19 в 14:13

Нови открития на врачанските археолози

 Александра Петрова и Нарцис Торбов , археолози в Регионален исторически музей - Враца,  са извършвали археологически проучвания на околностите на град Враца и землището на Мизия през това лято. "Отново се проучваше обекта в местността Градището прохода Вратцата , като беше разкрито пространството пред входа на късноантичната..

публикувано на 10.12.19 в 13:00

"Българската Коледа" помага на малкия Юли от Видин

6-годишният Юли от Видин е едно от децата на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Момчето е с церебрална парализа, фонова ретинопатия и бронхиална астма. Посещава рехабилитатори, логопеди и психолози в специализирана болница. По съвет на специалистите бащата на детето - Юри Лилов, подготвя документи за  "Българската Коледа" . Радостта е..

публикувано на 09.12.19 в 18:01

Коледата с жива елха!

Наближава Коледа. Настроението е празнично. Време е да помислим за нашите коледни елхи. Вероятно пред всички всяка година се появява дилемата какво да изберем- изкуствена или естествена елха? И ако сме за естествена- тя отсечена или жива да е?  Не са един и двама защитниците на живото дръвче. Така е и с представителите на бургаското сдружение..

публикувано на 09.12.19 в 17:20

Центърът за временно настаняване във Видин подслонява повече бездомни през зимата

Центърът за временно настаняване във Видин през зимните месеци обикновено е с пълен капацитет. Десет са местата за хората без дом, но при тежки условия приемът може да бъде увеличен. Никой няма да остане без подслон, каза директорът Анета Георгиева: "Настаняването става чрез Дирекция "Социално подпомагане" като желаещите подават..

публикувано на 09.12.19 в 16:09

Мобилно приложение следи за фалшиви касови бележки

Приложение, пуснато от НАП, дава възможност за осъществяване на граждански контрол. Чрез апликацията можем да проверяваме дали касовите бележки, които се издават, са истински или опит за фалшификация. Софтуерът дава възможност за подаване на директни сигнали към приходната агенция, разказа Милена Борисова , ескперт в офиса на агенцията във Видин..

публикувано на 09.12.19 в 13:20