Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятото- сезонът на басейните

басейн
Снимка: РАДИО ВИДИН


Колкото повече се покачват температурите, толкова повече се увеличава и желанието у нас да се разхладим. Не всеки обаче има късмет да живее близо до море, затова и заместваме морските плажове с басейни. Сезонът за градските плажове обикновено се открива на 1 юни. Колкото и добре да са поддържани басейните, все пак има рискове за нашето здраве и трябва да бъдем внимателни. Проверките на басейните на територията на Видинско започнаха от началото на миналата седмица, уточнява д-р Марияна Чавдарова, главен експерт в Дирекция "Обществено здраве" към Регионалната здравна инспекция-Видин.

"Това е процедура, която се извършва всяка година. На територията на Видинско функционират 12 басейна. Вписани са в регистъра на РЗИ. В началото на всеки сезон за къпане инспектори от РЗИ извършват проверка на всички басейни, които се намират на територията на областта, като при тези проверки се дава предписание за готовността на новия сезон. Предписанието се дава на управителя или собственика на самия басейн, като вече има съответни мерки, които той трябва да предприеме, за да може сезонът да стартира. След това задължение на собственика или управителя е да донесе и входи при нас едно заявление, с което заявява, че започва сезонът за къпане и от кога започва този сезон. След като получим такова заявление, ние сме длъжни вече да контролираме самите обекти. Три басейна не получиха предписание - в Кула, Божурица и Ново село. На този етап два от басейните нямат подсигурени спасители, така че няма да започват сезона. На Божурица все още е рано за откриването на сезона."

Не всички от инспектираните басейни функционират към момента. Когато започнат дейността си, ще бъдат посетени от инспектори, които да съберат проби за химичен и микробиологичен анализ. Контролът от РЗИ се прави веднъж месечно, добави д-р Чавдарова, а контролът от собствениците трябва да е ежеседмичен.

Има ли санкции, ако се установят отклонения от нормите?

"Все още няма неотговарящи на изискванията проби, но сезонът току-що е започнал. Ако има такива, се издават задължителни предписания с максимално кратки срокове. Ако ситуацията се повтори - издават се актове. След тях басейнът може да бъде затворен".

Много хора се съмняват в чистотата на водните басейни и избягват да ги посещават. Какви са настроенията сред видинчани:


Снимка"Ходя на басейн редовно, не се притеснявам за здравето си. Басейните във Видин са отлични, водата се поддържа. Не съм чул някой да се оплаква, вярвам че нашите басейни тук са едни от най-добрите... Скоро не съм ходил, но миналата година няколко пъти бях. Цените са височки, особено за нашите стандарти. Разбира се, притеснявам се, защото има струпване на много хора, а е трудно да говорим за хигиена в такава обстановка... Посещавам редовно, засега всичко е точно, няма проблеми с водата. Случва се да има повечко комари, но собствениците са отговорни... От години не ходя на басейни, тъй като аз и моето семейство сме имали проблеми именно от водата. Мои приятелки също са се оплаквали от инфекции или гъбички. Трябва строг контрол, но не единствено на приказки".

В определени количества вещества като хлор, желязо, метан и др. биха навредили на здравето на плажуващите. Важни за благоприятното състояние на водата са нивата на PH и хлор. За това отговорност носят собствениците на басейнитe. Завишеното PH можем да забележим по мътната или със зеленикав оттенък вода. Според проучване на американски учени, добро решение за хигиената на басейните и за личната ни хигиена е вземането на душ непосредствено преди влизане във водата. Това простичко действие може да ни предпази от абсорбирането на нежелани химикали. Според специалистите кожата и косата ни са като гъба - когато са напоени с чиста вода, те няма как да поемат още допълнително вода и по този начин се ограничава притока на химикали от водата в басейна към тялото. Освен това хлораминът се формира именно при съприкосновението на хлора с човешката пот. Когато си вземаме душ преди да влезем в басейна, ние намаляваме потната секреция, а това от своя страна намалява образуването на хлорамин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50