Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 юни 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

631 седмокласници в област Видин са се явили на националното външно оценяване по български език и литература. Те писаха по Вариант 1. Новост е, че разсекретяването на изпитните работи ще е в София, а оценяването ще е електронно, каза началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова.

Видинска област е на пето място по успех от матурите тази година. Това показват резултатите от двата задължителни държавни зрелостни изпита. Подробен анализ на представянето на зрелостниците ще бъде направен, след като станат ясни резулатите и от националното външно оценяване в 7 клас, обясниха от Регионалното управление на образованието.

Нова апаратура ще закупи Комплексният онкологичен център във Враца. От местния парламент се очаква да одобри купуването на техника за 207 000 лева. Предложението е внесено като докладна от управителя д-р Григор Томов и ще влезе като точка от дневния ред на сесията на 25 юни.

Заключителна среща по линия на трансграничното сътрудничество между България и Румъния се проведе във Видин. Темата бе насърчаване на устойчивото използване на природните ресурси и наследство, и промоция на комплексни туристически услуги.

Община Враца получи юбилейна награда за активни социално отговорни политики и цялостен принос за социалното развитие на България. Престижната награда бе връчена на заместник-кмета Петя Долапчиева на тържествена церемония, в рамките на двудневния международен форум "Партньорство за по-добри социални услуги, заетост и развитие", организиран от Националния алианс за социална отговорност /НАСО/. В рамките на церемонията, индивидуална юбилейна награда за цялостен принос в развитието на националните партньорства, социалните политики и услуги в България получи и представителят на НАСО във Враца- Галя Цветанова.

За православните християни днес е празникът на Светия Дух. Винаги се отбелязва след Петдесетница, когато църквата празнува слизането на Светия Дух над апостолите и даруването им с Божествена благодат. 

Монтана посрещна празника си в нов храм, посветен на Свети Дух. Двама владици осветиха новия храм- видинския Даниил и ловчанския Гавраиил. След 130 години града има нов храм, посветен на Свети Дух- небесния покровител, които жителите си избрали още преди Освобождението. 

Шест улици се асфалтират в белослатинското село Търнава. Средствата са осигурени с решение на Министерски съвет", каза за радио Видин кметът на селото Габриела Раловска.

Представители на Министерството на земеделието и храните провериха семеен хотел в град Лом, собствениците на който кандидатстват за финансиране на обновяването му. Проектът е одобрен от Местна инициативна група- Лом, обясни изпълнителният й директор, Румяна Симеонова.

Сребърни медали по роботика спечелиха отборите по роботика на видинската Природо-математическа гимназия. Те участваха  в национално състезание по роботика, организирано от ФРГИ и SAP Labs България.

Във Враца при съвместна проверка на звено "Инспекторат" и служители на полицията е установено, че лица замърсяват детска площадка и прилежащите й територии в ж.к. "Сениче". На нарушителите са съставени пет акта.

Изложба "Нека има светлина" бе открита в Монтана, по повод празника на града.

Лятна академия за първокласници отвори врати в мездренското училище "Св.Св.Кирил и Методий". Заниманията  започнаха на 10 юни и ще продължат до 21 юни, когато академията ще бъде закрита официално.

Утре - 18 юни, се отварят офертите в обществената поръчка за определяне на изпълнител за полагане на хоризонтална маркировка по републиканската пътна мрежа за следващите 5 години. Обществената поръчка е в 6 обособени позиции по райони на планиране в страната. Обособена позиция №1 е за Северозападен район, включващ области Видин, Враца, Монтана, Ловен и Плевен. Общата индикативна стойност на обществената поръчка за 6-те позиции е 63 000 000 лв. без ДДС и се финансира от бюджета на АПИ. Офертите се отварят от 14.00 часа в сградата на АПИ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00