631 седмокласници от Видинско се явиха на външно оценяване по български език

Снимка: Радио ВИДИН, Архив


В област Видин 631 седмокласници са се явили на националнаото външно оценяване по български език и литература. Те писаха по Вариант 1. Новост е, че разсекретяването на изпитните работи ще е в София. Оценяването ще е електронно, каза началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова.

"Смятам, че всички ще се справят, както и всяка учебна година и ще ги очакваме за първи етап за подаване на заявленията. Гнездото, в което ще се подават, е ОУ "Св. Климент Охридски". Новото е, че заявленията ще се подават само по електронен път, като може да попълнят документите от дома, в училището, в което са учили или в училището, в което се подават заявленията."

Без затруднения е преминал изпитът и според самите ученици. Мненията записа Николай Хараламбов:

"Беше лесно, ако си учил, всичко ще бъде наред, не трябва да се притесняваш. Квесторите бяха дружелюбни... Времето стигна... Задачите бяха и от български език и от литература, трябваше да пишем за литературни творби и автори, после имахме преразказ..."

До 27-и юни ще са ясни резултатите от външното оценяване, а кандидатстването в гимназиите ще е от 3 до 5 юли.

Видинска област е на пето място по успех от матурите тази година. Това показват резултатите от двата задължителни държавни зерлостни изпита, съобщи още началникът на Регионалното управление на образованието:


"Средният успех по български език за област Видин е Добър 4,18, а за втория държавен зрелостен изпит е Добър 4,19. Това, което искам да подчертая, е, че в Профилирана природо-математимечска гимназия "Екзарх Анитм I" ние имаме 8 пълни шестици по математика. Това е един голям успех за нашата математическа гимназия и се нареждаме на едно от челните места по отлични оценик в едно училище. Това е много голяма гордост за нашия регион, за математимеската гимназия и за всички."Подробен анализ на представянето на зрелостниците ще бъде представен заедно с резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците.
Вижте още

Снимката на 17 октомври 2019 година

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 17:50

Ремонти затварят временно част от улица "Петропавловска" във Враца

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 18 октомври, от 08:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. "Петропавловска", в участъка от кръстовището с бул. "Христо Ботев" до кръстовището с ул. "Казашка". Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в..

публикувано на 17.10.19 в 17:48

Община Видин спечели арбитражно дело за близо 8 млн. лева

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата не е уважил искът на австрийско дружество срещу Община Видин. С решението на съда от 14 октомври са отхвърлени всички предявени искове в размер от близо 7 800 000 лева, а дружеството е осъдено да заплати на Община Видин почти 3 млн. лева и разноските по делото, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 17.10.19 в 16:23

Откриха ремонтирания път до Цар Петрово (снимки)

Две пътни отсечки с обща дължина около 17 километра са напълно обновени във видинската община Кула. Те обслужват няколко села в обезлюдяващия граничен регион. Пътищата са четвъртокласни и бяха в много лошо състояние десетилетия наред. Строителите са положили нови пластове асфалт, възстановени и стабилизирани са банкетите, почистени и ремонтирани са..

публикувано на 17.10.19 в 15:25

Две секции за хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването в Мездра

С решение на ОИК Мездра са определени две секции, в които ще имат право да гласуват избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването на изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019 година. Това са Секция №062700007 в Социалния комплекс /бившата сграда на АПК/ на ул. "Иван Вазов" №2 и секция 062700008 на ул. "Св...

публикувано на 17.10.19 в 15:20

Извънредно заседават общинските съветници в Мездра

Извънредно заседание на Общински съвет Мездра ще се проведе днес. В дневния  ред са 3 точки.  Ще бъде преразгледано Решение №764, касаещо ОУ "Васил Кънчов" село Моравица, което остана без утвърдени слети и маломерни паралелки. Включени са и д ве питания- относно р аботата на камерите за видеонаблюдение, ползването на общинска аудио и видео..

публикувано на 17.10.19 в 15:09
Д-р Николай Шарков /вляво/ представи Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата.

Кръгла маса за здравето на детските зъби се проведе във Видин

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години бе представена на кръгла маса във Видин. Специално внимание бе обърнато на кампанията за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години, която се провежда в цялата страна. Около 4 000 деца от област Видин попадат в тази..

публикувано на 17.10.19 в 14:15