631 седмокласници от Видинско се явиха на външно оценяване по български език

Снимка: Радио ВИДИН, Архив


В област Видин 631 седмокласници са се явили на националнаото външно оценяване по български език и литература. Те писаха по Вариант 1. Новост е, че разсекретяването на изпитните работи ще е в София. Оценяването ще е електронно, каза началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова.

"Смятам, че всички ще се справят, както и всяка учебна година и ще ги очакваме за първи етап за подаване на заявленията. Гнездото, в което ще се подават, е ОУ "Св. Климент Охридски". Новото е, че заявленията ще се подават само по електронен път, като може да попълнят документите от дома, в училището, в което са учили или в училището, в което се подават заявленията."

Без затруднения е преминал изпитът и според самите ученици. Мненията записа Николай Хараламбов:

"Беше лесно, ако си учил, всичко ще бъде наред, не трябва да се притесняваш. Квесторите бяха дружелюбни... Времето стигна... Задачите бяха и от български език и от литература, трябваше да пишем за литературни творби и автори, после имахме преразказ..."

До 27-и юни ще са ясни резултатите от външното оценяване, а кандидатстването в гимназиите ще е от 3 до 5 юли.

Видинска област е на пето място по успех от матурите тази година. Това показват резултатите от двата задължителни държавни зерлостни изпита, съобщи още началникът на Регионалното управление на образованието:


"Средният успех по български език за област Видин е Добър 4,18, а за втория държавен зрелостен изпит е Добър 4,19. Това, което искам да подчертая, е, че в Профилирана природо-математимечска гимназия "Екзарх Анитм I" ние имаме 8 пълни шестици по математика. Това е един голям успех за нашата математическа гимназия и се нареждаме на едно от челните места по отлични оценик в едно училище. Това е много голяма гордост за нашия регион, за математимеската гимназия и за всички."Подробен анализ на представянето на зрелостниците ще бъде представен заедно с резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците.
Вижте още

Снимката на 16 юли 2019 година

Започна евтаназиране на прасета в 3-километровата зона около Мизия , където в понеделник беше потвърдено наличието на огнище на Африканска чума по свинете. Динамична е обстановката, по отношение на африканската чума по свинете. Днес във Видин бе свикано заседание на областната епизоотична комисия. Големият проблем са прасетата в заден двор, каза д-р..

публикувано на 16.07.19 в 18:10

Нормално протича товаренето на серовъглерода във Враца

Властите си вършат работата и всеки е наясно какво е необходимо да прави, за да не се предизвиква нова истерия с транспортирането на серовъглерода – това стана ясно от изявление на комисар Николай Димитров. Шефът на пожарната във Враца коментира операцията с товаренето на 110 тона от химическото вещество, което започна в понеделник...

публикувано на 16.07.19 в 17:05

Заседание на пенсионерски клуб "Мадона"- Белоградчик

Пенсионерски клуб "Мадона" проведе разширено заседание, на което беше направен отчет на дейността през първата половина на годината. ”Чествахме първи март. В това число проведохме и Ден на самодееца. Направихме посещение и на Дома за хора с деменция в село Дъбравка, където също подарихме мартеници.” – докладва председателят Симеон..

публикувано на 16.07.19 в 16:33

Освежават библиотеката в Монтана

Козметичен ремонт извършват в библиотеката в Монтана. Пребоядисва се фоайето на първия етаж и стените на стълбището към втория етаж. Дейностите ще продължат десетина дни, съобщи за Радио ВИДИН Анелия Иванова-Тодорова, директор на институцията: "Искам да се извиня на всички жители и читатели на Монтана, че ще създадем неудобство в библиотеката...

публикувано на 16.07.19 в 15:30

Болницата в Бяла Слатина ще кандидатсва за нов асансьор

От нов асансьор има нужда Многопрофилната болница за активно лечение град Бяла Слатина. В лечебното заведение съществува асансьор, който е на повече 50 години и е достатъчно стар, каза за Радио ВИДИН Николай Димов управител на болницата: " Има нужда от модерни съоръжения работещи, които да създават удобство на лекуващите се хора, персонала и най-вече..

публикувано на 16.07.19 в 15:00

Започва авиационно пръскане срещу комари и на територията на Община Видин

От Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните информират, че на 17 юли 2019 г. ще се извършат инсектицидни обработки срещу комари на площи по поречието на река Дунав чрез авиационно третиране. Ще бъде обхваната ивица до 2 км. западно от сръбската граница до село Сомовит. Площите ще се..

публикувано на 16.07.19 в 14:42

Във Враца ще отбележат 182-та годишнина от рождението Левски

С тематична програма ще бъде отбелязана 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата– Васил Левски. Събитието ще се проведе на 18 юли, от 10:00 часа, пред паметника на Дякона, на площад "Левски". Специално за празничния ден, учениците от Иновативно основно училище "Васил Левски" ще изплетат цветна гирлянда. В инициативата..

публикувано на 16.07.19 в 14:38