Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

3
Снимка: Радио ВИДИН

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути.

"Природното наследство е най- ценният ресурс за развитие на туризма в страната и са основният мотив за туристически пътувания. Всички активности, които са свързани с досег с природата са много атрактивни и търсени. И в резултат на този интерес се стига до момент, в който е необходимо до насърчаване на разумно използване на ресурсите", каза Петя Войчева от Агенцията за регионално развитие във Видин.

Наред с природните обекти Асоциация за насърчаване на туризма във Видин е изработила и рекламни материали, които промотират архитектурното наследство в областите Видин и Долж. Събрана е голяма база данни с информация за културно- историческото наследство, част от нея е издадена в каталог. Обхванати са сгради от 19 и началото на 20 век. За идеята разказа Красимир Кирилов- председател на Асоциацията:

"Това е един материал от над 400 страници, който съдържа както исторически данни, така и доста снимков материал. Може би най- важната част за мен е създаването на три кръжока за работа с 3D принтери."

Кръжоците са изработили макети на емблематичните сгради за Видин. Върху част от тях в момента децата от СУ "Св.св. Кирил и Методий", които учат изобразително изкуство, работят, за да ги направят така, че да изглеждат във вида, в който са запазени. Интерес към архитектурата по- скоро биха проявили индивидуални туристи, дошли за няколко дни във Видин и не само да видят Баба Вида и Кръстатата казарма, смятат от Асоциация за насърчаване на туризма във Видин.
 
СнимкаВ "Еко Свят" говорим и за дейността, която развиват клубовете на ветераните туристи. Видинският клуб на ветераните туристи "Белият Дунав" поддържа връзки с клубове от страната. През годината посещават тези приятелски организации, ходят заедно на екскурзии и посещават туристически обекти. Поредната такава обща среща беше във Видин. "Над 30 години постоянно ходя по горите. Там става най- голямото разтоварване. Ходя повече на връх "Богдан", защото съм копривщенски зет", каза Любен Мушев- председател на туристическото дружество на ветераните "Иван Вазов"от град София.


Венцислав Йончев е председател на клуба на ветераните туристи от Враца.

"Ние по принцип се каним. И всеки месец един от нас е домакин. Плевен на 29-и са домакини. Аз съм на 79 години, не личат. Само на туризма се дължи и на самочувствието и живеца за живот", каза пред Гергана Панова Венцислав Йончев.СнимкаВ предаването отделяме място и на поддържането и подобряването на зелената система на Монтана. Работи се по парк "Огоста", най-големия парк на Монтана - "Калето", Слънчевата градина, парк "Монтанезиум", "Свети дух" също с всеки изминал ден се променя.


"В строителната програма на общината, фокусът на 2019 година е свързан от една страна с градската среда. Това е нещо, което ни отличава от предходните периоди. На практика цялата зелена система на Монтана, в този вид, в който е, е единствена по рода си за историята ни. Промяната на парк "Огоста" е изключителна със зацветяването. Паркът и крепостта "Калето"- с видеонаблюдение, с промяна на парка и той също е любимо място за отдих. Слънчевата градина мина няколко периода на промяна и на развитие. Прак "Монтанезиум", който е обект за почивка на най- много хора. С новия си вид и с парков дизайн, е едно любимо място за Монтана и разбива мита, че в града ни няма хора", коментира кметът на Монтана Златко Живков.

Повече са и елементите в парковете. Доброто състояние на зелената градска среда е важно за хората, които живеят в Монтана и гостите на града, убеден е кметът.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Видински деца ще продават мартеници, за да садят дървета

"Купи мартеница-помогни ни да посадим дърво"-  така група видински ученици са нарекли кампанията, която ще проведат на 28 и 29 февруари на първия етаж в търговския център на Видин. "Ще продаваме ръчно изработени мартеници от нас- децата от Alpha Leo Club- Видин. Целта на тази кампания е да направим Видин по-зелен, по-чист, да мислят..

публикувано на 27.02.20 в 15:52

Проектантска грешка застрашава вековни стенописи

За проблем с ремонтирания покрив на старинната църква "Св. Георги Руян" в село Гара Орешец съобщи слушател на Радио Видин. Ремонтът на църквата бе извършен на два етапа. Първият етап бе спешно укрепване на 200- годишния храм, което бе направено през есента на 2018 година. В края на миналата година бе завършен и вторият етап с който бе ремонтирана..

публикувано на 25.02.20 в 16:13

Дорис Драгович в „Музикална зона“

Дорис Драгович е хърватска певица и едно от най- големите имена на хърватската поп сцена. Родена е в Сплит на 16 април 1961 г. Музикалната й кариера започва през 1981 г. като певица на тогавашната група "More". През 1986 Дорис напуска "More" и започва самостоятелна кариера.  Популярната хърватска певица неведнъж е споделяла, че ако животът не я беше..

обновено на 24.02.20 в 10:55

"Неделник" от 23 февруари 2020 година

"Неделник" брой 297- ми ви очаква. Старите вестници преглеждаме с интересни факти от миналото за начало. След това ви сещам с ученици от ПГ"Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ"Михалаки Георгиев" , които взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни изкуства..

публикувано на 23.02.20 в 14:02

Видинско момиче става посланик за един ден

Жасмина Цветанова е момичето, което ще представи България в инициативата "Посланик за един ден" . Тя е деветокласничка и учи в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин, специалност Икономика и мениджмънт". Жасмина взе участие в конкурса с есе в регламента "Ако бяхте посланик за един ден, как щяхте да популяризирате България на световната сцена?" . В есето..

публикувано на 18.02.20 в 15:25

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 17.02.20 в 09:50

"Неделник" от 16 февруари 2020 година

Трифон Зарезан и Свети Валентин отминаха, но вкусът на любов и вино остава. И така "Неделник" брой 296- ти вече е на сайта. За начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". Оставаме с библиотеката, но този път в Библиопощата във Видин, където писателят Нинко Кирилов представи пред ученици..

публикувано на 16.02.20 в 14:31